Apelace Chablis

Málokteré bílé víno na světě si dokázalo získat tak širokou oblibu jako burgundské Chablis. Vděčí za to především typické minerální chuti.

Městečko Chablis se nachází poblíž Auxerre, více jak 100 kilometrů od hlavní části burgundských vinic. Svahy nad říčkou Serein tu vytvářejí příznivé prostředí pro pěstování révy, avšak hlavní trumf Chablis představuje specifické půdní složení.

V dávné minulosti tvořila oblast Chablis jakýsi mořem zalitý amfiteátr, v němž se po milióny let usazovaly schránky mořských živočichů. Spolu s dalšími usazeninami vytvářely horninu, která je označována jako „kimméridgien“ – na rozdíl od rovněž vápencové, avšak mladší a strukturou odlišné horniny „portlandien“, která je běžná v okolí.

Tato oblast leží už poměrně hodně na severu. A tak není divu, že jedním z nepřátel vinařů je také mráz. Proti poměrně běžným jarním mrazíkům se vinaři brání celou řadou metod včetně pověstných mazutových hořáků ve vinicích, avšak nezřídka se stává, že vinice dokáže značně poškodit silný zimní mráz.

Jedinou pěstovanou odrůdou je dnes Chardonnay (v minulosti to bylo v malé míře také Sacy a Aligoté).

Historie vinařství v Chablis je hodně svázána s působením mnišských řádů, především cisterciáků. Zlom v mimořádně úspěšném rozvoji nastal na konci devatenáctého století s příchodem révokazu. Zcela devastační pak byla pro vinařství v Chablis první světová válka, z jejichž důsledků se nevzpamatovalo až do padesátých let dvacátého století.

Vzhledem k tomu nebylo dostatečně schopno ochránit své jméno v době nastupujícího vinařského boomu ve světě. Dodnes se tak lze setkat s mnoha bílými víny (zejména v USA), která nesou jméno Chablis, aniž by se skutečným Chablis měla cokoli společného. 
 
Klasifikace vín v Chablis má 4 stupně – Petit Chablis, Chablis, Chablis 1er Cru a Chablis Grand Cru.



Obecné informace:

Apelace: AOC Chablis
Oblast: Burgundsko
Podoblast: Grand Auxerrois
Celková rozloha: 3.318,34 ha apelace Chablis
Přibližná produkce: 187.446 hl Chablis
Vyráběná vína: bílé
Pěstované odrůdy: Chardonnay
Datum vzniku: 1938
Oblíbené kombinace s jídlem: ústřice, grilované ryby

  
Print Friendly and PDF