Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Apelace Crémant d´Alsace
Mezi všemi crémanty je ten alsaský v současnosti suverénně nejrozšířenějším reprezentantem tohoto typu sektu – jeho produkce dosahuje ročně téměř 25 milionů lahví, což je 3x krát více, než produkuje burgundský crémant na druhém místě.
Celkový objem výroby crémantů představuje přibližně 10% celkové vinařské produkce Alsaska. Úměrně tomu vypadá i starost o jeho kvalitu – byť je výroba koncentrována u velkých vinařských podniků, révě k výrobě crémantů je v řadě případů věnována specifická péče.
Vznik alsaského crémantu se datuje do roku 1976. V jeho odrůdové skladbě najdeme jak Pinot Blanc, Pinot Noir či Pinot Gris, tak rovněž Riesling či oblíbené Chardonnay, které není jinak v Alsasku pro výrobu vín povoleno. Výroba je tak jako u všech crémantů realizována klasickou metodou jako u pravého šampaňského.
Crémant d´Asace zpravidla charakterizuje výraznější aromatická složka. Poměrem kvalita/cena patří k atraktivním sektům.