Apelace Crémant de Bourgogne

Ze všech crémantů je ten burgundský nejblíže pravému šampaňskému. Nejen díky  podobnému klimatu, ale i složením odrůd.

Teoreticky mohou být pro jeho výrobu použity hrozny z jakékoli části Burgundska, v praxi pochází naprostá většina z jeho jižní části – Côte de Beaune.

Povinné zrání ve sklepě před láhvováním je 9 měsíců. Crémant de Bourgogne je vyráběn totožnou metodou jako šampaňské víno - tedy druhotným kvašením v láhvi (stejně jako všechny ostatní crémanty). 


Obecné informace:

Apelace: AOC Crémant de Bourgogne
Oblast: Burgundsko
Podoblast: -
Celková rozloha: lze využít jakoukoli parcelu s označením AOC Bourgogne a vyšším, tedy teoreticky celou plochu burgundských vinic
Přibližná produkce: celkem 120.000 hl
Vyráběná vína: šumivé bílé, šumivé rosé
Pěstované odrůdy: Pinot Noir, Chardonnay, povoleny též Gamay, Melon, Aligoté, Sacy
Datum vzniku: 1975
Oblíbené kombinace s jídlem: obecně jako šampaňské
Non Vintage – aperitiv, čerstvé mořské plody, asijské jarní rolky, lehký krevetový salát
Blanc de blancs – grilovaná treska, ústřice, syrové mořské plody, čerstvý kozí sýr
Blanc de noirs – ragú z mořských ryb, fricassé z langust
Rosé – uzený pstruh, čerstvé jahody

  
Print Friendly and PDF