Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Apelace Crémant de Bourgogne
Ze všech crémantů je ten burgundský nejblíže pravému šampaňskému. Nejen díky podobnému klimatu, ale i složením odrůd.
Teoreticky mohou být pro jeho výrobu použity hrozny z jakékoli části Burgundska, v praxi pochází naprostá většina z jeho jižní části – Côte de Beaune.
Povinné zrání ve sklepě před láhvováním je 9 měsíců. Crémant de Bourgogne je vyráběn totožnou metodou jako šampaňské víno - tedy druhotným kvašením v láhvi (stejně jako všechny ostatní crémanty).
Obecné informace:
Apelace: AOC Crémant de Bourgogne
Oblast: Burgundsko
Podoblast: -
Celková rozloha: lze využít jakoukoli parcelu s označením AOC Bourgogne a vyšším, tedy teoreticky celou plochu burgundských vinic
Přibližná produkce: celkem 120.000 hl
Vyráběná vína: šumivé bílé, šumivé rosé
Pěstované odrůdy: Pinot Noir, Chardonnay, povoleny též Gamay, Melon, Aligoté, Sacy
Datum vzniku: 1975
Oblíbené kombinace s jídlem: obecně jako šampaňské
Non Vintage – aperitiv, čerstvé mořské plody, asijské jarní rolky, lehký krevetový salát
Blanc de blancs – grilovaná treska, ústřice, syrové mořské plody, čerstvý kozí sýr
Blanc de noirs – ragú z mořských ryb, fricassé z langust
Rosé – uzený pstruh, čerstvé jahody