Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Apelace Givry
Cisterciáčtí mniši mají největší zásluhu na rozvoji vinařství v této apelaci, která je z pohledu historie i dneška v rámci Côte Chalonnaise kvalitou svých vín nejvýznamnější.
Givry tvoří se svými vinicemi určitý ostrůvek, jenž se nachází na úrovni nedalekého města Chalon.
Jedná se převážně o vína červená a to i v rámci vinic kategorie 1er Cru, kterých je celkem 25 (díky rozšíření jejich počtu v roce 2010).
Chuťově představuje Givry vína měkčího typu, s poměrně bohatou chutí a dobrou svěžestí. Bílá mají barevný nádech do výraznější žluti a ve vůni často připomínají květiny a citrusové plody. Červená jsou typická ovocným projevem s mírnou kořenitostí. Nejsou určena k okamžité konzumaci, potřebují několik let zrání.
Základní informace:
Apelace: AOC Givry, AOC Givry 1er Cru
Oblast: Burgundsko
Podoblast: Côte Chalonnaise
Celková rozloha: 269 ha
Přibližná produkce: 12.576 hl (z toho cca 2.298 hl bílého)
Vyráběná vína: červené, bílé
Pěstované odrůdy:
modré - Pinot Noir
bílé - Chardonnnay
Datum vzniku: 1946
Oblíbené kombinace s jídlem:
červená – burgundská šunka „persillé“, holoubě na česneku
bílá – zapékané tarteletky s lososem nebo krevetkami, pstruh na modro