Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Apelace Lussac-St.-Émilion
Lussac-St.-Émilion je nejseverněji ležící vinařskou apelací Libournais. Vinařská historie tu začala v galorománských časech, kdy byly zdejší vinohrady známy pod římským pojmenováním Lucianus.
V průběhu dalších staletí byly vinice opuštěny a zdevastovány. O jejich znovuvzkříšení se ve 13. století postarali cisterciáčtí mnichové.
Terroir v Lussacu má tři základní podoby – na severu jsou půdy jílovité, uprostřed apelace se nachází vápencové plató s vrchním pískem a na jihu najdeme půdy jílovito-vápencové.
Pracuje se zde přibližně 100 samostatných vinařství, které obhospodařují přibližně 900 hektarů. Jedná se zpravidla o rodinná vinařství, průměrná rozloha jednoho vinařského majetku činí 10 hektarů. Objemem produkce je významné zdejší družstvo (dohromady s Puisseguin-St.-Émilion), které zpracovává víno z rozlohy 535 hektarů.
Vína z Lussacu nabývají různé podoby v závislosti na konkrétní půdní situaci. Obecně mají ve srovnání s ostatními satelity St.-Émilionu jednodušší, tvrdší a robustnější pověst. V historii najdeme období, kdy se Lussac těšil popularitě i za hranicemi, v současnosti mají zdejší vína spíše jen regionální význam. Zmínit je ovšem nutno Ch. Lyonnat z majetku rodiny Milhade a La Croix de Peyrolie, jež je společným projektem B. Magreze a G. Depardieu.
Obecné informace:
Apelace: AOC Lussac-St.-Émilion
Oblast: Bordeaux
Podoblast: Libournais
Celková rozloha: 1.435 ha
Přibližná produkce: 83.900 hl
Vyráběná vína: červené
Pěstované odrůdy: Merlot (65%), Cabernet Franc (20%), Cabernet Sauvignon (15%), Malbec (nepatrná výsadba)
Datum vzniku: 1936