Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Apelace Maury
Na dohled od Pyrenejí se v drsné, větrné a suché krajině rozkládá apelace Maury, slavná svými fortifikovanými víny (především červeným). Zakladatelem jejich tradice se stal ve 13. století lékař-alchymista Arnaud de Villeneuve, který přišel na způsob přerušení fermentace přidáním čistého alkoholu (dnes se k tomuto účelu používá 96% destilát z vína).
Nejznámější je čevené Maury, jehož základem je odrůda Grenache Noir (v cuvée minimálně 75%). Může být běžně jako „Maury rouge“, případně ročníkové („Vintage“) nebo s dlouhým zráním („Maury Hors d´Age“). Vedle toho existuje i bílé Maury a Maury Rancio.
Obecné informace:
Apelace: AOC Maury
Region: Languedoc-Roussillon
Celková rozloha: cca 1.165 ha
Přibližná produkce: 35.000 hl
Vyráběná vína: sladké červené, sladké bílé
Pěstované odrůdy:
modré: Grenache Noir, doplňkové též Syrah a Carignan
bílé: Grenache Blanc, Grenache Gris, Macabeau, Muscat à petit grains, Muscat d´Alexandrie, Tourbat
Datum vzniku: 1936
Oblíbené kombinace s jídlem:
červené víno: čokoláda a veškeré variace na ni, foie gras, plísňové sýry
bílé víno: dezerty s broskví či meruňkou, foie gras