Apelace Rivesaltes

Rivesaltes bychom našli v nejjižnějším cípu Francie, sevřeném Středozemním mořem a španělskými hranicemi. Území pro jeho pěstování a výrobu je až na malou část totožné s apelací Côtes du Roussillon. Na rozdíl od této oblasti, kde se produkují suchá červená a suchá bílá vína, jde v případě Roussillonu o vinařskou oblast, kde se tradičně vyrábí sladké, fortifikované víno, jehož původ lze doložit ve 13. století. V minulosti tu převažoval „oxidativní“ styl, při němž vína zpravidla zrají ve velkých dřevěných kádích, v současné době se stále více prosazuje méně originální, avšak momentálnímu světovému vkusu více vyhovující „reduktivní“ styl, kdy vína zrají v nerezových tancích.

Půda v oblasti Rivesaltes nabývá třech podob – na severozápadě, na úbočí hor, se jedná o žulovitou a břidlicovou půdu, směrem na sever ke Corbieres jde o červené vápence a v údolích řek o písčito-jílovité nánosy a vápencové terasy.

Produkovány jsou tyto druhy vína, vesměs z kategorie Vin Doux Naturel :       

Rivesaltes Grenat (granátové): Moderní, tmavé, červené víno vyráběné převážně z odrůdy Grenache Noir (minimálně 75%). Má typickou, ovocnou, velmi výraznou vůni třešní, a ostružin.

Rivesaltes Tuilé (barva pálené hlíny): Klasické, oxidativní víno, které před uvedením na trh zraje minimálně 30 měsíců. V cuvée musí být nejméně 50% odrůdy Grenache Noir, kterou může doplnit cokoli ze všech povolených odrůd s výjimkou muškátů. Zdobí ho grilované tóny, vůně kávy, tabáku, konfitovaného ovoce  a kakaa.

Rivesaltes Ambré (jantarové) : Nejsvětlejší ze všech Rivesaltů může být vyráběn ze všech povolených odrůd, přičemž podíl muškátů smí být maximálně 20%. Zrát musí v dřevěných kádích nejméně 30 měsíců. Charakterizuje ho vůně konfitovaných pomerančů, karamelu a perníku.

Rivesaltes Hors d’Âge : Označení tradičních Rivesaltes Ambrés a Tuilés, která zrají minimálně po dobu pěti let.

Rivesaltes Rancio : Nejuznávanější, špičková vína s výrazně oxidativním charakterem. Ten je získán dlouhodobým zráním s přístupem vzduchu, často pod přímým slunečním zářením. Nahnědlá barva s aroma oříšků a konfitovaného ovoce.  Víno specifického charakteru, určené zkušeným znalcům.


Obecné informace:

Apelace: AOC Rivesaltes
Region: Languedoc-Roussillon
Celková rozloha: 4.371 ha
Přibližná produkce: 127.700 hl
Vyráběná vína: sladké (červené i bílé)
Pěstované odrůdy:
modré -  Grenache Noir,
bílé – Grenache blanc, Grenache Gris, Macabeu, Malvoisie de Roussillon, Muscat d´Alexandrie, Muscat Petit Grains
Datum vzniku: 1936
Oblíbené kombinace s jídlem:
pro reduktivně dělaná vína: čokoláda a čokoládové dezerty, ideálně s červeným ovocem nebo švestkami
pro oxidativně dělaná vína: pečená foie gras, sýry s modrou plísní, oříškové dezerty

  
Print Friendly and PDF