Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Bordeaux 2011 – klíčové faktory ročníku
Suverénně vyzrálá vína s „normální“ hladinou alkoholu i kyselin, pěknou koncentrací, dostatkem tříslovin, ale současně i nižším extraktem a potenciálem. A především s obrovskými rozdíly ve stylu jednotlivých, často i sousedících châteaux. Proč je tomu tak?
Díky teplému závěru zimy začala réva rašit velmi časně, s výjimečným náskokem (14-21 dní) proti obvyklým poměrům. Také další vývoj počasí byl teplý a mimořádně suchý. I jindy často problémová fáze květu se tak odehrála bez jakéhokoliv narušení. Sucho pokračovalo i nadále a u některých vinic se začal projevovat stres z nedostatku vláhy. Více na štěrkových půdách než na jílovitých a vápencových, více u mladých vinic, než u starých. Z horka se rekrutovalo několik bouřek - 25. dubna poničilo krupobití 500 hektarů vinic v Sauternes, o týden později vinice v Médocu a Blaye.
Tato fáze se projevila hned na dvou podstatných pozitivních okolnostech – jednak založila na časný průběh vývoje révy a tím i pozdější bezproblémové dozrávání a současně přinesla budoucímu moštu velkou koncentraci – objem bobulí zůstal díky suchému prostředí malý a předznamenal (zejména na levém břehu) nízké výnosy.
Déšť v Bordeaux v jarních měsících (v mm)
Rok 2011 | Třicetiletý průměr | |
Duben | 11 | 80 |
Květen | 8 | 50 |
Červen | 20 | 63 |
26. a 27. června dosáhla teplota ve stínu 40°C a na některých exponovanějších polohách spálila hrozny – ztráty činily místně až 20%. Více na jižních a jihozápadních svazích než jinde, více Cabernet Sauvignon než Merlot (paradox!) a zejména tam, kde byla réva částečně odlistěna. V této chvíli panovalo obecné přesvědčení, že se zopakuje extrémně teplý ročník 2003. Nestalo se tak. Červenec přinesl podstatně chladnější teploty a zároveň i nadprůměrné srážky. Toto nečekaně „jarní“ počasí na jednu stranu přineslo strádajícím vinicím vítané osvěžení a obnovení růstové dynamiky, na druhé straně způsobilo nerovnoměrný průběh „véraison“, tedy dobu, kdy hrozny získávají na barvě. A to i kvůli intenzitě dešťů, která byla velmi rozdílná v závislosti na konkrétních místních podmínkách. Dále se tak prohloubily poměrně velké rozdíly v situaci na jednotlivých vinicích.
Srpen lze označit za celkově velmi teplý, odpovídající normálu, avšak s teplotními excesy na obě strany. Zároveň však spadlo velké množství srážek, což zpomalilo zrání a dále posílilo nerovnoměrnosti mezi parcelami. Napadení plísní se stalo velmi akutní hrozbou. Díky celoročnímu náskoku ale spěla réva již do závěrečné fáze a 17. srpna začal sběr bílých odrůd. Skončil začátkem září, tedy o 14 dní dříve proti normálu. Charakter léta definitivně určil povahu ročníku i pro červená vína: bylo jasné, že réva dozraje brzy, mošt bude koncentrovaný, avšak bez výraznější síly i chuťové bohatosti.
Prvního září zasáhla Bordeaux silná bouřka, kterou krupobitím odneslo St. Estèphe a část St.-Émilionu. V postižených místech byli vinaři přinuceni začít sbírat předčasně. Ani v těchto případech nepanovala obava ze „zelených“ vín - hrozny měly již v této době dostatečnou fenolickou zralost, chybělo jim jen pár dní k dosažení harmonického optima.
Až na výjimky začínala všude sklizeň velmi brzo, většinou o 14 dní dříve, než obvykle. Záleželo nicméně na každém vinařství, jak s nabídkou babího léta naloží – zda dřívějším sběrem podtrhne spíše svěží složku, či zda odložením sběru posílí chuťovou bohatost a jemnost. Suchý, teplý a klidný průběh této fáze narušil jen déšť 18. a 25. září. Možnost „prodloužené sezóny“ dokonale nahrála všem pozdním odrůdám. Letošní cuvée tak obsahují maximální množství Cabernetu Franc i Malbecu, na pravém břehu přišel ke cti i Cabernet Sauvignon.