Château du Tertre

Osobité, solitérní víno, jež v posledních desetiletích prošlo dynamickým vývojem. 
 
Výraz „tertre“ je jedním z mnoha médockých názvů pro vyvýšeninu. Ve zcela plochém kraji je  každá nápadná a platí to plně i pro místo, na němž se nachází Ch. du Tertre. Leží v jakémsi částečném osamění směrem od Margaux k Arsacu (do vnitrozemí) a západní část jeho pozemků je lemována lesy.

Historie tohoto château je mapována od roku 1590, kdy jej vlastnil Thomas de Montaigne.  V 17. století patřilo do majetku pověstného markýze de Ségur, jenž sám sídlil na Ch. Calon Ségur a spravoval také Ch. Lafite a Ch. Latour. V průběhu času se pak vystřídalo mnoho různých majitelů, mezi nimi např. Rakušan Koenigswater, belgický obchodník De Wilde či rodina Libéral, jejíž jméno nese Ch. Haut-Bages Libéral. Chmurná etapa nastala na du Tertre ve třicátých letech 20. století a pokračovala až do let padesátých. Vinice byly postupně zanedbávány, o nic lépe se nevedlo ani budovám a zařízení.

Obrat k lepšímu nastal až v roce 1961, kdy Ch. du Tertre koupil P. Gasqueton z rodiny Capbern-Gasqueton (ta v současnosti vlastní mj. také Ch. Calon Ségur). V té době byla produkce prakticky na pouhé desetině někdejší úrovně. P. Gasqueton se velkou měrou zasloužil o znovuzrození Ch. du Tertre jak po technické stránce, tak i z pohledu nové výsadby vinic. Ještě další krok kupředu nastal však v roce 1997, kdy Ch. du Tertre koupil nizozemský podnikatel Eric Albada Jelgersma, v té době již majitel dalšího slavného château v Margaux – Ch. Giscours.  Symbolicky tak navázal na časy z první poloviny 19. století, kdy právě Holandsko bylo pro zdejší víno velmi významným odbytištěm.

S Jelgersmou nastaly na Ch. du Tertre zcela nové časy. Došlo k zásadní rekonstrukci sklepů i technického zázemí, změnil se způsob vinifikace. Proměny doznaly i vinohrady – odlišná je dnes skladba odrůd, hustota výsadby i způsob jejího vedení.

Rozloha vinohradů se od roku 1855 nezměnila. Tvoří jeden kompaktní celek rozprostřený kolem château a nachází se na ploché vyvýšenině, která kulminuje ve výšce 24 nadmořských metrů. Díky tomu je zde štěrková půda hlubší. Významným mikroklimatickým činitelem je i blízký pás lesů.

Pozoruhodná je odrůdová proměna. V počátcích působení rodiny Gasqueton byl upřednostňován Cabernet Sauvignon, jehož podíl tvořil v sedmdesátých letech až 80%. Postupně byla tato filosofie opouštěna a zvyšoval se podíl odrůd Cabernet Franc a Merlot. Nově přibyl také Petit Verdot. Cabernetu Sauvignon je dnes jen 40%, ale změnám ještě není úplný konec - v současnosti je patrná tendence postupně omezit naopak Cabernet Franc – jeho podíl se ve vínech z posledních let postupně snižoval, cuvée z roku 2010 jej dokonce neobsahovalo vůbec.

Ch. du Tertre patřilo v minulosti k dosti tvrdým vínům s pěknou schopností dalšího zrání. V posledním desetiletí prošlo stylovou proměnou k mírnějšímu, poměrně osobitému chuťovému výrazu, který ale v posledních letech opět doznává změnu směrem k větší  bohatosti. I tak ale patří Ch. du Tertre v rámci Margaux k vínům spíše rustikálnějšího charakteru.


Obecné informace
Apelace: Margaux
Klasifikace: 5. Grand Cru Classé
Přibližná produkce: 200.000 lahví/ rok
Vyráběná vína: červená
                         Ch. du Tertre
                         Les Hauts du Tertre (2. víno Ch. du Tertre)
         
Vinice
Rozloha vinic: 50 ha (z cekových 80 ha)
Hustota: 6.500 až 8.500 keřů/ha
Průměrné stáří: 40 let
Odrůdy: 40% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 20% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot
Půda: štěrková
Sklizeň: ruční 

Sklep
Typ tanků: dřevěné a betonové
Zastoupení nových sudů: 50%
Délka zrání v sudech: 18 měsíců

Kontakty
Majitel: Eric Albada Jelgersma
Adresa: Château du Tertre, Chemin de Ligondras,  33460 Arsac
Webové stránky: www.chateaudutertre.fr

  
Print Friendly and PDF