Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Formáty láhví
Standardním formátem při obchodech en primeur je bordeauxská láhev o objemu 0,75 l. Na tuto velikost je vše přepočítáváno. Současně jsou ale za základní brány ještě další dva formáty – poloviční o objemu 0,375 l („Demi“) a dvojnásobný, tedy 1,5 l („Magnum“).
Valná většina château láhvuje víno v těchto třech formátech. Nemusí to být vždy úplná pravda, zejména malá château se někdy rozhodnou, že ten či onen formát nevyrobí – to je plně na jejich vůli. Každý další formát láhví znamená totiž vícenáklady a práci navíc, proto není ani cena „demi“ láhve polovinou ceny normální láhve, ale je o něco málo dražší.
Menší formáty láhví (0,25 l, 0,2l, 0, 187 l, 0,1 l) se mohou teoreticky vyskytnout, ale při en primeuru nejsou využívány nikdy.
U větších formátů je tomu jinak. Ty existují ve formě násobků objemu běžné láhve. Opět je ale plně na rozhodnutí château, zda, a jaké formáty vyrobí. K těm, které se vyskytují relativně často, patří „Double Magnum“ o objemu 3 litry, nestandardní, leč zákazníky oblíbený „Jéroboam“ o objemu 4,5 nebo 5 litrů (různí se dle château) a „Impérial“ obsahující 6 litrů vína. Láhvování, korkování, etiketování – to vše se musí dělat ručně a spolu s poměrně vysokou cenou za samotnou láhev zaplatí zákazník za víno o dost více, než by činil pouhý násobek ceny běžné láhve.
Jen zřídka se lze potkat s ještě většími formáty. Patří k nim „Salmanazar“ o objemu 9 litrů, „Balthasar“ o objemu 12 litrů, “„Nabuchodonozor“ o objemu 15 litrů a Melchior o objemu 18 litrů.