Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Přehled odrůd, část Da - Fz
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Da - Fz
De Chaunac
Původ: Křížením odrůd Seibel 5163 a Seibel 793 v Ardeche, Francie; autor Alfred Seibel
Oblast kultivace: USA (státy New York, Minnesota, Michigan) a v Kanadě (provincie Ontario), celkem 400 ha.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní hrozny, s malými kulatými modro-černými bobulemi. Odrůda rychlého vzrůstu, s raným zráním a vysokým výnosem. Citlivá na mráz s odolností proti nemocem.
Víno: Průměrné kvality, tmavočervené barvy, harmonicky vyvážené. Zpracovává se i na „rosé“ dobré kvality.
Decrot
Původ: Křížením Rulandského a Färbertreube ve vinařském institutu ve Freiburgu (Německo) v r.1939, registrace r. 1971, autor Johann Zimmermann. Charakteristika: Středně velké, kompaktní hrozny s malými, kulatými, modrými ojíněnými bobulemi. Nová odrůda barvířka s pozdním zráním a vysokou koncentraci kyselin, podobná odrůdě Färbentreube, poskytující intenzivně zbarvená vína. Dnes je překonaná barvířkami s raným zráním, např. Dunkelfelder, nebo Dornefelder.
Dolcetto
Původ: Je dokázané, že odrůda pochází z Monferrata v Piemonte, existuji o tom záznamy z 11. století.
Synonyma: Ormeasco, Uva del Monferrato (Itálie)
Oblast kultivace: Typická odrůda vrchů Langhe v Piemonte, mezi Dogliani, Albou, Acqui a Ovadě. Také ji najdeme v Asti a Oltrepo Pavese.
Charakteristika: Středně veliké, řídké, pyramidální hrozny. Kulaté, černo- modré, ojíněné hrozny, průměrné velikosti, s tenkou slupkou. Odrůda středního až rychlého vzrůstu, velmi citlivá vůči padlí a plísním. Rané zralosti, daří se ji na hlubokých zeminách s vysokým výnosem.
Víno: Rubínově červené, ohromně ovocné, připomínající kdouli a hořké mandle; sametově jemné. Pije se mladé a jen takové může poskytnout celou paletu chutí. Nearchivuje se pro slabý obsah tříslovin.
Gastronomie: Parmská šunka.
Domina
Původ: Křížením Modrého Portugalu a Pinot Noir v roce 1927 ve Vinařském Institutu v Geilweilerhofu (Německo), autoři P.Morio a B.Husfeld Oblast kultivace: Pouze v Německu (90 ha Franky), kde nabývá obliby pro svou intenzitu barvy.
Charakteristika: Středně velké až velké, kompaktní, rozsochaté hrozny. Černomodré, kulaté, středně velké bobule. Odrůda s rychlým vzrůstem, středně překotným rašením a středně pozdním zráním. Dobře odolává mrazům, středně odolná proti plísni borytis.
Víno: Velmi tmavé, tělnaté a bohaté na extrát, školení v dřevěných sudech zjemní efekt silných tříslovin.
Gastronomie: Telecí na smetaně.
Dornfelder
Původ: Křížením odrůd Helfensteiner a Heroldrebe v r.1955, v Lauffenu (Německo); autor August Herold
Oblast kultivace: Ve skoro všech vinařských oblastech na červená vína v Německu (1.600 ha) Falcko, Rýnsko-Hesensko, Württembersko, Nahe. Vyskytuje se též u nás a v dalších zemích, byť víceméně jako pokusné pěstování.
Charakteristika: Velké, dlouhé a rozsochaté, řídké hrozny. Středně velké až velké, lehce oválné, velmi tmavé modro-černé, ojíněné bobule, se silnou slupkou a šťavnatou, červeně zbarvenou dužinou. Nová odrůda s ranou zralostí a silným vzrůstem
Víno: velmi tmavé, červeno-modré barvy s ovocnou chutí. Velmi jemné až výrazné podle typu vinifikace a stupně zralosti. Jako barvířka vstupuje často do skladby scelovaných vín
Gastronomie: Dobře doprovází zvěřinu. Zkuste holoubě na třešních.
Dunkelfelder
Původ: V r. 1939 se uvádí mezi jinými odrůdovými formami pod výše uvedenou značkou a byla zařazená v 1948 v Institut National de Viticulture v Alzey. Helmut Beker dává odrůdě jméno Dunkelfelder, aby podtrhl skutečnost, že jde o révu nejasného původu.
Oblast kultivace: Na celkové rozloze 165 ha, v Německu, ve vinařských oblastech na červená vína: Falcko, Rýnsko-Hesensko, Bádensko, Nahe.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní, podsadité a rozsochaté hrozny. Lehce oválné, modročervené, ojíněné bobule s pevnou křupavou slupkou, s velmi zbarvenou dužinou, sladkokyselé ovocné chuti. S velmi raným rašením, odrůda neodolává mrazům.
Víno: Velmi hluboká a tmavá červeň, pro svůj výraz je stále oblíbenější. V mnohých případech se sceluje jako barvířka s jinými víny.
Gastronomie: Doprovází zvěřinu a tmavou drůbež, ideální je kachna na hrubé mořské soli.
Ehrenfelser
Původ: Křížením odrůd Weisser Riesling a Grüner Sylvaner ve Výzkumném Ústavu v Geisenheim (Německo) v r. 1929; autor H.Birk. Schválená v r.1969. Pojmenovaná podle zřícenin hradu Ehrenfels u Rüdesheimu v Rheingau.
Oblast kultivace: Převážná výsadba, 412 ha se nachází v Německu, oblastech Rýnsko- Hesensko, Falcko, Nahe a Rheingau. Něco málo se pěstuje v Kalifornii, státě New York a Kanadě.
Charakteristika: Malé, až středně veliké kompaktní hrozny s průměrnými žluto-zelenými bobulemi. Odrůda středně rychlého vzrůstu a pozdního zrání, vyžaduje výše položené vinice; toleruje svahovitý a suchý terén.
Gastronomie: Platýz na smetanové omáčce.
Elbling bílý
Původ: Jazyková podobnost názvu Vitis alba v antice a dnešní vědecký, latinské synonymum Vitis Albuelis, poukazuje na římský původ, ale nelze to dokázat.
Synonymum: Kleinberger, Alben, Klemplich, Burger (Alsasko, Švýcarsko), Grossriesler (Rakousko), Welscher (Jižní Tyrolsko – Itálie), Albana (Itálie), Allemand, Vert Doux, Gros Blanc (Francie), Folschet (Lucembursko)
Oblast kultivace: Elbling se stal raritou. V Německu, na konci 19. století se pěstoval v hojné míře a míchal s jinými odrůdami ( 5 až 10 druhů). Společně s odrůdou Heunisch představoval základ jistého výnosu. S přechodem na jedno-odrůdová vína jeho pěstování upadlo. Dnes se pěstuje v některých oblastech Německa (1.150 ha ), Mosel-Saar-Ruwer a Lucembursku ( 250 ha).
Charakteristika: Velké, pyramidální, husté hrozny. Velké, husté, lehce oválné, žlutozelené bobule, s jemnou slupkou. Nenáročná odrůda, středně raná s pravidelným výnosem, ale citlivá na mrazy a na plísňové choroby.
Víno : Lehké, ovocné a neutrální chuti, jako stolní víno. Používá se ve zpracování na sekty.
Gastronomie: Candát na másle.
Emerald Riesling
Původ: Křížením Muscadelle a Ryzlinku na univerzitě v Davisu v Kalifornii; autor: H.P. Olmo.
Synonymum: Emerald Ryzling (Slovinsko)
Oblast kultivace: Hlavně v Kalifornii, v Jižní Africe, v Austrálii a Slovinsku.
Charakteristika: Velké, pyramidální, řídké hrozny. Středněvelké, kulaté, modrozelené, ojíněné bobule se silnou slupkou a želatinovou,velmi sladkou dužinou. Nová kalifornská odrůda, s evropským charakterem. Velmi překotného vzrůstu s pozdním zráním a vysokým výnosem. Velmi citlivá na padlí. Dobře se aklimatizuje, i v teplých podmínkách si udržuje svěží aciditu.
Víno: V chladnějších podmínkách poskytuje bílé svěží víno, s markantní aciditou a statným tělem. V teplejších krajích vyvíjí aroma do koření, ponechává si ovocnou kyselost a obsah alkoholu se podstatně zvyšuje.
Faberrebe
Původ: Křížením odrůd Sylvánu a Pinot Blanc v roce 1929 ve Vinařském institutu v Alsey, zařazena mezi povolené odrůdy v Německu r.1967; autor Georg Scheu.
Oblast kultivace: Německo ( 1.950 ha)- hlavně Rýnskon-Hessensko, Falcko a Nahe.
Charakteristika: Středně veliké, dlouhé a cylindrické hrozny. Hrozny oválného tvaru, středního formátu a zelené barvy, se šťavnatou, sladkou a ovocnou chutí. Odrůda pro bílá, svěží, ovocná vína. Kultura neprojevuje žádné specifické problémy, ale pěstuje se méně kvůli citlivosti na padlí.
Víno: Rané zrání umožňuje různé kvality vína, pokud je počasí příznivé. Produkuje se i velmi kvalitní pozdní sběr
Gastronomie: Podává se k pikantním jídlům z bílých mas, nebo játrových paštikových terrin; specificky z králíka.
Fer
Původ: Kolébkou této odrůdy je pravděpodobně department Gironde a okrajová oblast Bergeraku.
Synonyma: Fer Noir, Fer Servadou, Pinenc (Francie). V Argentině je odrůda nesprávně označovaná jako Verdot.
Oblast kultivace: Ve Francii na 494 ha, v jihozápadních oblastech; v Argentině na 733 ha.
Charakteristika: Jméno „fer“ – železo, je zřejmně odvozeno od tvrdosti dřeva odnoží a také pevnosti slupky bobulí. Středně velké, kompaktní , kónické hrozny. Bobule lehce podlouhlé, černo-modré barvy střední velikosti, s pevnou slupkou a houževnatou dužinou. Odrůda středně raná, středního až překotného vzrůstu; odolná proti chorobám, adaptovaná na kamenité zeminy; středně výnosná.
Víno: tmavočervené, s bohatou strukturou, delikátní a velmi typické. Středně bohaté na alkohol, může se pít mladé, ale v některých apelacích je zdárně archivováno a doplňuje v kupážích odrůdy Tannat a Cabernet Franc. V jiných apelacích je pak scelováno s Gamay, Merlotem a Cabernetem.
Gastronomie: Paštika z bažanta.
Fernao Pires
Původ: Stará, portugalská odrůda
Synonymum: Maria Gomes- značka vín Vinho Verde
Oblast kultivace: Téměř ve všech portugalských oblastech a v Jižní Africe.
Charakteristika: Středně veliké, kónické, kompaktní hrozny. Žluto-zelenkavé, oválné bobule středního formátu, s aroma muškátu. Odrůda překotně raného rašení, je citlivá na jarní mrazy, náchylná na padlí. Daří se ji v úrodných půdách a teplém klimatu; vyznačuje se vysokým výnosem.
Víno: Neobvyklé aroma a chuť připomíná zelený pepř; je harmonické a bohaté v buketu.
Gastronomie: Dary moře.
Folle Blanche
Původ: Je o ní zmínka od r. 1630, kdy v Charente začali destilovat Cognac.
Synonymum: Dame Blanche, Gros Plant, Mendic, Plant de Dame (Francie)
Oblast kultivace: Na ústupu ve Francii (v r.1958 na 15.865 ha, v r.1988 jen na 3.566 ha); dále se pěstuje v Jižní Africe, Argentině, Kalifornii a Rumunsku.
Charakteristika: Nejvýznamnější odrůda pro zpracování Cognaků a Armagnaků; velmi kompaktní, středně veliké hrozny. Lehce oválné, zelenobílé, středně veliké bobule. Odrůda s raným rašením a středně pozdním zráním, s dosti pomalým vzrůstem, ale dobrým výnosem.
Víno: Bledé barvy, tenké a lehké, s vysokou aciditou s lehce hořkým náde-chem, je cítit trochu zemí.
Gastronomie: Slávky a la mariniere
Frankovka
Původ: Stará odrůda, původ je nejednoznačný, jedním z předků je odrůda Heunisch
Synonyma: Blaufrankisch, Blauer Limberger, Lemberger (Německo), Crna frankovka (Chorvatsko), Kékfrankos (Maďarsko), Frankonia ( Itálie)
Oblast kultivace: Rakousko ( Burgenland-2.700 ha), Maďarsko, SRN (800 ha) Slovensko, Česká republika (1.450 ha), SNS, Itálie
Charakteristika: středně velké, kulaté bobule, tmavomodré s voskovým ojíněním,s tuhou slupkou, sladké chuti, trpké a ovocné. Hrozen je velký, křídlatý, středně hustý, pozdní zrání.Odrůda silného vzrůstu s raným rašením, citlivá na mráz, středně výnosná. Trpí vadnutím třapiny, snížená odolnost proti padlí a plísni révové.
Víno: Je tvrdší, s vyrovnanou kyselinou, tmavě rubínové barvy, má jemnou svíravou chuť.
Freisa
Původ: Itálie- Piemonte
Synonymum: Fresa, Fresia, Monfesia, Monfra, Monferrina, Spanna (Itálie)
Oblast kultivace: V Itálii (na 1.940 ha), v provinciích Asti, Alessandria, Torino, Cuneo, a v Argentině (na 293 ha).
Charakteristika: Odrůda se středně pozdním rašením i pozdním zráním a vysokou produktivitou; je citlivá vůči padlí a miluje slunečné a suché prostředí.
Víno: Rubínově červené barvy, vysoce taninové, až hrubé, s vysokým obsahem kyselin; zraje pomalu. Vzácně se vyskytuje jako jednoodrůdové; sceluje se s odrůdami Nebbiolo, někdy Berbera, Dolcetto a Bonnarda. Freisa je jedena z komponent slavného Motferrato rosso.
Gastronomie: Vepřová pečeně
Furmint
Původ: Podle Goetha, je jeho původ v Chorvatsku, nedaleko bývalé vojenské hranice proti Turkům.
Synonyma: Kyraly Furmint, Nemes Furmint (Maďarsko), Fourminte, Tkaisky (býv.SSSR), Moslovac, Sipon (Chotvatsko, Slovinsko), Zapfner, Gelber Moster, Luttenbetg, Weisslaber, Mosler (Rakousko)
Oblast kultivace: Hlavně v Maďarsku, v oblasti Tokaj-Hegyali a oblast Balatonu. Také v Slovinsku a Chorvatsku a některých státech bývalého SSSR.
Charakteristika: Velké, cylindrické a volné hrozny. Velké, někdy prodloužené, někdy kulaté bobule, zelenožluté barvy, s častými hnědými skvrnami, na stranách vystavených slunci s hustou, sladkou a ovocnou dužinou. Odrůda velmi rychlého vzrůstu, potřebuje teplé klima, je citlivá na padlí, ale dobře odolává plísni botrytis
Víno: Tokajské, maďarské, světoznámé víno pochází z této odrůdy. Robustní, horoucí, bohaté na kyseliny, s dost významným obsahem alkoholu. Typické tokajské víno se skládá s těchto odrůd: Furmint (50-70%), Harslevelü (20-40%), Muškát (5-10%).
Gastronomie: Francouzské foie gras (tučná kachní játra), nebo nugátová zmrzlina.