Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Přehled odrůd, část Ha - Ko
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Ha - Ko
Harslevelü
Původ: Je přírodní odrůda z Maďarska
Synonyma: Lipovina, Hars Levelu, Hachat Lovelin, Lindenblätrige
Oblast kultivace: V tokajské oblasti Maďarska a Slovenska
Charakteristika: Dlouhé, velké a řídké hrozny. Středně velké, kulaté žlutobílé, pihovaté bobule s tenkou slupkou. Odrůda velmi překotného vzrůstu, s raným rašením; citlivá na hnilobu botrytis.
Víno: Žlutozelené barvy, lehce aromatické, a delikátně kořeněné. Často s elegantní aciditou, ale drsným finále.Vína s obsahem alkoholu od 11- 13 °, pijí se mladá. Také tvoří nedílnou součást,velkých tokajských vín v proporcích 20-40%, spolu s odrůdou Furmint
Heroldrebe
Původ: Křížením odrůd Modrý Portugal x Limberger v roce 1929, ve Vinařském Institutu ve Weinsbergu; autor: August Herold, po němž je tato odrůda pojmenovaná.
Oblast kultivace: Je omezená na Německo (celkem 220 ha) v regionech Falcko, Porýnsko-Hesensko a Würtembersko.
Charakteristika: Velké, prodloužené, lehce kompaktní hrozny. Středně velké, kulaté, ojíněné bobule modré barvy, se středně silnou slupkou, málo zbarvenou dužinou a sladkokyselé chutě. Odrůda velmi překotného vzrůstu, středně ranné zralosti , odolná proti mrazům i nemocem. Hlavní využití pro zpracování vína rosé.
Víno: S vysokým procentem acidity poskytuje svěží víno rosé s aromatickými prvky do kouře, připomínajícími Limberger (otce). Při dobré zralosti dává pěkné červené víno, doprovázející zvěřinu.
Gastronomie: Dušené skopové a la Provençal
Heunisch (bílý)
Původ: Existuje doměnka, že byla odrůda dovezena do Německa hunskými nájezdníky, mezi 5. a 8.stoletím.
Synonyma: Weisser Heunisch, Hunsch, Heinisch, Grobheinisch, Hintsch, Hinschen, Hünschen,Hentschlet, Hunnentraube, Hunschrebe (Německo)
Oblast kultivace: Dnes bez velkého významu, kdysi byla odrůda pěstovaná v Alsasku, Německu, v Jižním Tyrolsku, Rakousku a Chorvatsku.
Charakteristika: Velké, rozsochaté, pyramidální, dost kompaktní hrozny. Kulaté bobule, žlutobílé až nahnědlé na straně k slunci, s tenkou slupkou a šťavnatou sladkokyselou dužinou.
Jednoduchá odrůda s překotným vzrůstem.
Víno: Velmi průměrné, vodové a kyselé.
Humagne Blanc
Původ: Stará odrůda z Valais ve Švýcarsku, podle dokumentů datujících rok 1313.
Oblast kultivace: Jen v Kantonu Valais, ve frankofonní oblasti, ve vesnicích Vétroz, Chamoson a Saviese.
Charakteristika: Velmi vzácná odrůda s pozdním zráním s podlouhlými hrozny a středně velkými bobulemi žlutozelené barvy, je velmi nízko produktivní.
Víno: Mladé je drsné; ale jeho schopnost k stárnutí je úžasná a obsahuje látky, zejména prospěšné zdraví; je doporučováno ženám po porodu.
Humagne rouge : Stará, červená odrůda z Valais, pro kterou historik Hornickel hledá kořeny ve skupině odrůd Oriou, z Val d’Aosta (Itálie), dnes prakticky nevysazovanou.
Víno: Jedno z nejzajímavějších švýcarských červených vín, překvapující plnosti, ovocností černých plodů, sametové struktury, s jemným tříslovým finále; velmi dobře stárne.
Huxelrebe
Původ: Křížením odrůd Gutedel x Coutillier Musqué ve Vinařském Istitutu v Alzey; autor Georg Scheu. Zařazení mezi povolené odrůdy v 1968.
Oblast kultivace: Omezená na Německo (1.500 ha) hlavně v Porýní-Hesensku, Falcku a Nahe.
Charakteristika: Citlivá odrůda v kultuře, ale velmi výhodná pro vinifikaci s malými bobule neobsahujími jádra, napadenými ušlechtilou plísní. Velké, středně kompaktní, podlouhlé, často rozsochaté hrozny. Malé bobule se výběrem oddělí od velkých, které obsahují jádra. Odrůda velmi rychlého vzrůstu, citlivá na mrazy a plísně, nevhodná pro vápenaté půdy.
Víno: Nádherné dezertní víno, plné aroma, vhodné k dlouhému uložení, také jako aperitiv.
Gastronomie: Smažená jablka s kdoulovým želé.
Chancellor
Původ: Křižením odrůd Seibel 5163 a Seibel 880; šlechtitel Albert Seibel (1844-1936)
Oblast kultivace: Ve Francii byl dříve nejrozšířenějším hybridem pěstovaným na 40.000 ha, kde se již se nepěstuje. Vyskytuje se hlavně v USA a Kanadě.
Charakteristika: Středně veliké, kompaktní hrozny cylindrického tvaru, malé kuličkové bobule černomodré barvy, s hustou dužinou. Odrůda s překotným rašením, ohrožená mrazy, citlivá na padlí. Zrání středně rané.
Víno: Dobré, jednoduché, ovocné víno, poměrně tmavé barvy. V USA, školené v bariku, je velmi zdařilé.
Chardonnay
Původ: Pravděpodobně Blízký Východ; do Francie ji ve středověku údajně přivezli křižáci a rozšířili benediktýnští mniši.
Synonyma: Pinot-Chardonnay, Morillon, Auxerois (Francie)
Oblast kultivace: Nejrozšířenější odrůda na světě: Francie 20.000 ha, Kalifornie 25.000 ha, dále pak podstatné kultury v Itálii, Švýcarsku, Argentině, Kanadě, Austrálii, Jižní Africe a v různé míře ve všech vinařských oblastech světa.
Charakteristika: Poměrně malé, nekompaktní hrozny. Zlato-žluté bobule travnaté a ovocné příchuti.
Víno: Při nedostatečné zralosti hroznů převládá aroma trav a kopřiv. Zralé, víno nabývá sílu a strukturu s ovocným buketem a značnou aciditou; velká vína prodělávají z těchto důvodů malolaktickou fermentaci .Také školení v bariku může přinést zajímavý efekt.
Gastronomie: Kambala na citronu, gratinované plody moře.
Chasselas
Původ: Snad nejstarší odrůda, jakou známe. Již egyptské reliéfy z 5. tisíciletí př.n.l., podle znalců, představují sklizeň hroznů Chasselas. V egyptské oáze Fayum se nachází odrůda podobající se Chasselas. V každém případě pochází z Orientu. Říká se, že vikomt d’Auban, diplomat Františka I., přivezl odrůdu Chasselas ze dvora Sulejmana II.v Konstantinopolu.
Synonyma: Wiesser Gutedel, Moster, Junker, Schönedel (Německo), Fendant, Dorin, Perlan (Švýcarsko), Tribianco Tedesco, Marzemina Bianca (Itálie), Fabian, Gyöngyzölö (Maďarsko), Chrupka bílá , Chrupka červená(ČR), White Chasselas (GB), Chasselasdere (Španělsko).
Oblast kultivace: Nejrozšířenější v západním Švýcarsku (6.000 ha). Dále v Německu, Španělsku, méně na Loiře, v Rakousku, východní Evropě, Kalifornii a na Novém Zélandě.
Charakteristika: Velké, prodloužené, středně kompaktní hrozny. Velké žluto-zelené bobule do růžova na slunečné straně, s tenkou ale pevnou slupkou. Příjemně sladká, šťavnatá a křupavé hrozny. Ve velké míře, hlavně ve Francii, používané jako stolní hroznyí.
Víno: Lehké a příjemně ovocné s lehkou aciditou, ve Švýcarsku zpracovávané malolaktickou fermentací pro odbourání kyseliny jablečné, školené na kvasných kalech, nabývá jemnou perlivost.
Gastronomie: Sýrové speciality, tepelně zpracované: fondue, raclette a sladkovodní ryby.
Chenin Blanc
Původ: Charles le Chauve, vévoda z Anjou v roce 845, představuje dokumenty o révě Chenin, pěstované v jeho knížectví. V roce 1490 ji zavedl Thomas Gohier v regionu Touraine jako révu z Anjou.
Synonyma: Anjou, Cruchinet, Rougelin (Francie), Pineau de la Loire (Kanada, Francie), Pinot de la Lire (Argentina), Steen, Vaalblaar Stein (Jižní Afrika).
Oblast kultivace: Na celém světě celková plocha představuje 70.000 ha. Ve Francii- stále méně (v roce 1958 16.500 ha, v r.1988 jen 9.550 ha). Velké plochy v Jižní Africe (28.000 ha), také v USA v Kalifornii (12.000 ha), dále pak v Argentině, Chile, Mexiku, Brazílii a Uruguai, Austrálii a na Novém Zélandu.
Charakteristika: Středně velké, kónické kompaktní hrozny. Zelené, středně veliké bobule oválného tvaru s tenkou slupkou. Rychle rašící odrůda se středně pozdním zráním, citlivá na mráz, silného vzrůstu , ale není odolná proti plísním.
Víno: velmi ovocné se silný buketem (broskve, meruňky, lískový ořech). Může být velmi suché nebo naopak likérově sladké. Mladé je dost kyselé, ale vyzrálé je mocné, s tónem do medu. Některá z nich se dobře archivují, a až po 15 letech dosahuji vrcholu.
Gastronomie: Suché- platýz po mlynářsku, polosladké- jako aperitiv, sladké- jablečný dort
Irsai Oliver
Původ: Ve 30.letech 20.století ho křížením Bratislavského bílého a Čabaňské perly vyšlechtil v Maďarsku Kocsis Pál.
Oblast kultivace: Maďarsko, SNS, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Česká republika
Charakteristiika: Zlatožluté bobule, pevná,silná slupka, hrozen je střední až velký, rozvětvený a kónický, odrůda má středně rané rašení, dozrává časně
Víno: Je kořenité, po vyzrání plné, muškátové, má nedostatek kyselin, používá se proto do směsí
Isabella
Původ: Přírodní a původní odrůda z Jižní Karoliny (USA), dovezený do Francie v 1820. Indický „Bungalor Blue“ pochází taktéž ze selekce Isabella
Synonyma: Frutilla (Uruguay), Oděsa (bývalý SSSR).
Oblast kultivace: Nejrozšířenější hybrid kultivovaný v bývalém SSSR (Gruzie, Azerbajd-žán, Dagestán, oblast Krasnodaru a Moldávii. Pěstuje se také ve Švýcarsku a na Madeiře. V USA, státě New York, v Brasilii a Uruguay; dávněji i ve Francii).
Charakteristika: Velké, cylindrické, kónické, středně kompaktní hrozny. Středně velké,oválné, temně černé, silně ojíněné hrozny, se silnou slupkou, měkkou, zelenožlutou dužinou s aroma „liščiny“ (foxy). Odrůda s překotným vzrůstem, odolná proti plísním, je rozšířená i v tropických oblastech, jako stolní hrozny.
Víno: Silné chuti „Lambruska“, připomíná jahodový sirup. Hlavní použití k výrobě vinných džusů a lehkých vín rosé.
Jubileumsrebe
Původ: Křížením odrůd Modrý Portugal a Frankovka ve Spolkovém Vinařském Institutu v Klosterneuburgu (Rakousko)
Oblast kultivace: Rakousko
Charakteristika: Středně velké, cylindrické hrozny se zelenými, narůžovělými bobulemi, střední velikosti. Odrůda s velmi ranou zralostí, dobře odolná proti mrazům a průměrně proti plísním. Velmi vhodná k pozdnímu sběru, kdy uvadlé bobule poskytují vysokou cukernatost.
Víno: Krásně plné dezertní víno.
Jurançon Noir
Původ: Jižní Francie, okolí města Agens
Synonyma: Dame Noire, Dégoutant, Gouni, Jurançon rouge, Petot Noir (Francie), Folle Noire (Francie, Uruguay), Vidiella (Uruguay).
Oblast kultivace: Na jihu Francie, na ústupu (dnes jen 3.897 ha), Uruguay (500 ha)
Charakteristika: Velké černé kompaktní hrozny, s černými, středně velkými kulatými bobulemi černé barvy. Odrůda pozdního rašení a středně pozdního zrání, citlivá na padlí, a plísně, má v oblibě chudobné půdy s dobrým a pravidelným výnosem.
Víno: Bledě červené barvy, je vodové a málo alkoholické, někdy s hořkou pachutí. Výhradně scelované s jinými odrůdami v některých AOC z Jihozápadu.
Kadarka
Původ: Pravděpodobně v Albánii z okolí vesnice Skardar, odtud se dostala až do Rakouska, přes Chorvatsko a Maďarsko.
Synonyma: Cadarca, Carca de Minis, Cadarca Negra, Schwarzer Cadarca (Rumunsko), Cadaresca, Skadarka (Chorvatsko), Fuszeres Kadarka, Nemes Kadarka (Maďarsko).
Oblast kultivace: V Maďarsku se stala nejpěstovanější odrůdou (17% celkové plochy). Také se pěstuje v Bývalé Jugoslávii, v řecké Makedonii. V Rumunsku hlavně v Banátu a Bulharsku, taktéž v Burgenlandu v Rakousku.
Charakteristika: Velké, cylindrické, kompaktní hrozny. Středně velké, kulaté, modré bobule, poznamenané šedými čarami, velmi šťavnaté a sladké, s tenkou slupkou a jemným aroma. Odrůda s překotným vzrůstem a raným rašením, dává přednost vlídnému klima a písečným, nebo kamenitým půdám. Vyzrává na konci srpna, je citlivá na mrazy a poměrně odolná proti nemocem. Velmi produktivní. Díky pevným stopkám hroznů je možno je nechávat až do „hrozinkového“ vysušení, ke zpracování vína typu Aszu, velmi ceněného v Tokajské oblasti.
Víno: Plné, s aromatickými parfémy, připomínajícími Pinot, sametové, rubínově červené, často s delikátními zbytkovými cukry. Vinifikováno s odrůdami Cabernet-Sauvignon, Merlot a Portugal poskytuje famózní Erlauer Stierblut. Tmavá granátová barva, příjemné taniny a nádherné aroma jsou chrakteristiky tohoto vína.
Gastronomie: Ragú z divokého holuba
Kanzler
Původ: Křížením odrůd Müller-Thurgau x Silvaner v Institutu Alzey v roce 1927, autor: Georg Scheu. Zařazení 1987.
Oblast kultivace: Jen v Německu v Rýsku-Hesensku a Falcku. Celkem 60 ha.
Charakteristika: Široké, malé až středně velké hrozny, se šťavnatými, žlutozelenými, středně velikými bobulemi, silnou slupkou a sladkou ovocnou dužinou. Odrůda s nízkou produktivitou, velmi citlivá na mrazy a nemoci. Díky svému ranému zrání, je výhodná pro pozdní sběr s vysokou cukernatostí.
Víno: Výborné dezertní
Gastronomie: Jablkový koláč na karamelu, zmrzlina se skořicovým parfémem.
Kerner
Původ: Křížením odrůd Trollinger x Ryzlink rýnský ve Vinařském Institutu ve Weinsbergu v roce 1929, autor: August Herold. Zařazení v Německu v roce 1969.
Synonymum: Herold weiss (Německo)
Oblast kultivace: Ve všech vinařských regionech Německa (7.700 ha). Odrůda zařazená také v Jižním Tyrolsku (Itálie) a Východním Švýcarsku. Experimentální pěstění v zámoří.
Charakteristika: Středně velké až velké dost kompaktní hrozny s žlutozelenými až nahnědlými bobulemi, se silnou slupkou. Chuť sladká a šťavnatá, lehce pižmová. Odrůda rychlého vzrůstu, v celku odolná až na padlí, má dobré schopnosti k vyzrávání, proto vhodná k pozdnímu sběru.
Víno: Silné, dobře kulaté s aroma do ořechů, s harmonickou kyselinou a tóny do muškátu. Lehčí víno připomíná Ryzlink.
Blauer Kilianer
Původ: Pravděpodobně křížením divokých amerických odrůd.
Synonymum: Kiliansrebe
Oblast kultivace: Odolný americký hybrid, kdysi rozšířený ve Falcku s velmi malou kultivační hodnotou.
Charakteristika: Odrůda odolná vůči chorobám, velmi plodná, s modrými, nerovnoměrně zralými hrozny a barevnou, kyselou dužinou
Víno: Průměrné kvality, zvané Mops nebo Rambas.
Kniperle
Původ: V roce1750, ji našel Ortlieb Reichenweiher v lesích nedaleko Türkheimu (Alsasko) jako divokou vinici, vyšlechtil ji a rozšířil po Německu. Na konci 17. století převýšila odrůdu Elbling v Alsasku.
Oblast kultivace: Kdysi pěstovaná ve skoro všech regionech jihozápadního Německa a v Alsasku, dnes prakticky vymizela a patří k ohroženým druhům
Charakteristika: Malé, kulovité, kompaktní hrozny, se zelenožlutými kulatými bobulemi, s tenkou slupkou. Příjemně šťavnatá a sladká dužina. Odrůda s rychlým vzrůstem odolná proti nemocem. Problematická vinifikace je důvodem jejího ústupu.
Víno: Lehké a příjemné stolní víno.
Koshu
Původ: Ve 2. století před Kristem réva typu Vitis vinifera orientalis byla dovezená do Číny. Tam prodělala proces vývoje a rámci obchodně kulturních styků s Japonskem v letech 630 až 894, se objevila i tam. Nejstarší doklady o výskytu révy v Japonsku, datují z roku 1186. Ale jen od začátku 20.století, co se používá na zpracovávní vína.
Synonyma: Konshu, Yeddo , Vigne de Yeddo.
Oblast kultivace: Jenom v Japonsku, i když byla dovezená do Francie v roce 1880.
Charakteristika: Středně velké až velké, kónické, prořídlé hrozny. Velké, růžové ojíněné bobule, se silnou slupkou a masitou dužinou neutrální chuti. Vysoce produktivní odrůda překotného vzrůstu, a pozdního zrání, odolná proti plísním, dává přednost úrodným hlubokým půdám.
Víno: Lehké, svěží a ovocné, slámově zlaté barvy.
Gastronomie: Japonské speciality.