Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Přehled odrůd, část Sa-Sz
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Sa-Sz
Sangiovese
Původ: Pravděpodobně nejstarší italská odrůda, pocházející z Toskánska.
Synonyma: Sangiovese ad Acino Grosso, Sangiovese Dolce, Sangiovese Gentile, Prugnollo Gentile di Montepulciano, Brunello di Montalcino, Sangiovese Grosso (Itálie), Nielluccio, Nielluciu (Francie-Korsika)
Oblast kultivace: V Toskánsku Sangiovese tvoří základní složku Chianti, více na sever v Emili- Romagni se produkuje Sangiovese di Romagna. Tvoří také základní kompozici odrůd pro vína v regionech Marche, Ombria, Abruzzi, Lazio a na ostrově Elba. Jinak se pěstuje též v Argentině, Austrálii, Tunisku, Rumunsku a ve Francii na Korsice. Celosvětová produkce dosahuje 19.000 ha.
Charakteristika: Středně velké, cylindrické, lehce pyramidální hrozny. Kulaté, modročerné, bobule, středně velkého formátu a se silnou slupkou. Odrůda velmi překotného růstu dává přednost lehčím,vápencovým půdám a vhodným polohám. Je velmi produktivní, je vyzrálá ke sběru začátkem října.
Víno: Suché, lehce tanické, intenzivní rubínově červené barvy, s typickým aromatem fialek a nahořklým koncem.
Gastronomie: Zaječí ragú na víně.
Sauvignon blanc
Původ: Nejistý. Odrůda pěstovaná ve Francii po staletí, je zaznamenaná v oblasti Graves (Bordeaux) v roce 1736, v Pouilly na Loiře v 1783.
Synonyma: Blanc Fumé (Austrálie, Chile, Francie, Kalifornie, Kanada, Nový Zéland, Jižní Afrika), Fumé, Sauvignon Jaune (Francie), Gros Sauvignon, Pinot Mestny Bely (Rusko), Muskat-Sylvaner (Rakousko), Muskatni Silvanec (Slovinsko, Chorvatsko).
Oblast kultivace: Ve Francii na stálém vzestupu (ze 7.028 ha v 1979 na 12.026 ha v 1988), v nejvýznamnějších oblastech jako Bordeaux a okolní regiony, v údolí Loiry i v regionech Střední Francie. V Itálii na 2.000 ha ve 37 provinciích , hlavně Venecii a Friuli. Dále pak v Jižním Tyrolsku (Itálie), ve Španělsku v Penedes, v Srbsku, Chorvatsku, Maďarsku a v České Republice (320 ha v roce 1990) a na Slovensku, v Rumunsku, v Rusku, Řecku a Izraeli. V zámoří v Kalifornii (5.400 ha), dále v Chile, Argentině, a jiných jihoamerických státech, v Austrálii a na Novém Zélandě.
Charakteristika: Malé kompaktní hrozny, se žlutozlatými, malými, kulatými bobulemi, silnou slupkou a chutí připomínající muškát. Odrůda středně pozdního rašení, s překotným vzrůstem na jaře a středně pozdním zráním. Odolává šíření ušlechtilé plísně botrytis, proto se sklízí později. Odrůda citlivá na padlí , méně na plísně.
Víno: Sauvignon blanc je základní odrůdou pro zpracování bílých vín v regionu Bordeaux, kde je scelován s víny odrůd Semillon a Muscadelle, jak typu suchých (Entre-deux-Mers, Graves), tak likérových s ušlechtilou plísní botrytis cinerea ( Sauternes, Barsac etc.). V regionu Sauternes jako mono odrůda dává vynikající svěží i bariková vína „velkého formátu“, ovocného a minerálního charakteru. V Itálii lehká a svěží vína, ve východní Evropě a na Balkáně sladká těžká. Vína produkovaná v teplém klimatu jsou méně svěží a aromatická.Na sopečné náhorní rovině Golanu (Izrael) se produkují vynikající vína „košer“ (podle židovské náboženské tradice)
Gastronomie: suché víno- teplý „Crottin de Chavignol“ (kozí sýr)
Sauvignon gris, neboli „Šedý Sauvignon“, je klonová mutace Sauvignonu Blanc. Vyskytuje se zpravidla tam, kde je rovněž Sauvignon blanc (Bordeaux, Chile) a je zpravidla používán jako doplněk cuvée.
Sauvignon vert („Zelený Sauvignon“)
Původ: Nejasný. Díky velké záměně se Sauvignonem blanc lze těžko dosledovat. Odrůda byla však evidentně pěstována v 19. stol. v Bordeaux, odkud se dostale do Chile.
Synonyma: Sauvignonasse (Chile), Friulano, Tocai Friulano, Tocai Italiano (Itálie),
Oblast kultivace: Chile a italská oblast Friuli.
Charakteristika: Listy , bobule, hrozny i jejich vlastnosti jsou velmi podobné Sauvignonu blanc. Přesto nemají tyto odrůdy přímou vazbu.
Víno: Sauvignon vert je ve výrazu méně živý a ovocný, než Sauvignon blanc, má však více květinový charakter.
Savatiano
Původ: Řecko; velmi důležitá složka řeckého vinohradnictví, protože je to exkluzivní odrůda pro zpracování vín typu Retsina.
Synonyma: Condoura, Dombrena Aspri, Kountoura Aspri, Ntoprena, Perachorotiko, Sakeico, Stamatiano.
Oblast kultivace: Nejužívanější řecká bílá odrůda s plochou 15.300 ha; v regionech u Soluně, ve středním Řecku a na ostrovech v Jónském moři.
Charakteristika: Velké kompaktní hrozny se zlatožlutými, kulatými bobulemi, střední velikosti. Odrůda dobře snášející suché klimatické podmínky.
Víno: Kantza, svěží víno, skoro suché, nervózní, pochází z Attiky na východ od Atén, s apelací původu a kvality „superieur“, obsahuje málo acidity. V apelaci Anchialos je scelován s odrůdou Rhoditis a v Attice s Assytriko. Pro styl Retsina se přidává při fermentaci až 10 g čerstvé pryskyřice borovice Alep, na 1 litr vína. Při prvním čiření se odstraní a víno pomalu stárne; stává se lékem proti bakteriím v zažívacím traktu. Slouží také k destilaci.
Sémillon
Původ : Pravděpodobně region Sauternes, záznamy o tom se datují z roku 1771; ve Francii málo rozšířen, kromě oblasti Bordeaux.
Synonyma: Semilao (Portugalsko), Chevrier (Kalifornie, Francie), Greengrape, Groendruif (Jižní Afrika), Sauternes (Francie), Semijon (Chorvatsko, Slovinsko), Hunter River Riesling (Austrálie).
Oblast kultivace: Ve Francii třetí moštová odrůda pro bílá vína pěstována na 17.573 ha, hlavně v departmentech Gironde a Dordogne. Chile 35.000 ha, dále se pěstuje v Argentině, USA, Brazílii, v Uruguay, Bolívii, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandě, Japonsku, Itálii, Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku, v Rumunsku a Rusku.
Charakteristika: Středně veliké, cylindrické, kompaktní hrozny; žlutozlaté, kulaté bobule s růžovým odstínem při plném vyzrání se silnou slupkou, ale měkkou dužinou. Odrůda středně pozdní, rychlého růstu, velmi produktivní, odolná proti padlí a plísním. Suché podnebí přispívá k vysychání hroznů s ušlechtilou plísní botrytis cinerea. Šterkopískové půdy podporují jemnost vína a vápenaté podloží dává silné aroma.
Víno: Sauternes a Barsac tvoří z cca 80% Sémillon, který přináší sladkost, olejovou konsistenci a zaručuje dlouhodobou výdrž v láhvích. Víno zlaté barvy, likérové, silné, elegantní s dlouhou životností. Delikátní vůně lipového a akátového medu . U suchých vín se projevuje slabým aroma, nízkou aciditou a postrádá svěžest. Proto se zceluje s odrůdami Cabernet Sauvignon a Muscadelle. Zrání v dubových sudech mu přidává na komplexnosti.
Septimer
Původ: Křížením odrůd Gewürtztraminer a Müller-Thurgau v roce 1927 ve Vinařském Institutu v Alzey (Německo); autor: Georg Scheu. Latinské slovo „septen“ znamená sedmou vyšlechtěnou odrůdu v Institutu.
Oblast kultivace: Malé, experimentální výsadby v Německu.
Charakteristika: Malé, cylindrické, pyramidální, řídké až kompaktní hrozny. Růžové až červené, kulaté bobule malého formátu se silnou slupkou a šťavnatou aromatickou dužinou. Odrůda velmi citlivá a náročná na polohu a kvalitu podloží.
Víno: Aromatické s nízkou aciditou.
Sercial
Původ: Pravděpodobně v Portugalsku; madeirská suchá a nejlehčí vína nesou jméno této odrůdy.
Synonyma: Esgana Cao, Esganoso, Esganinho, Esgana.
Oblast kultivace: Hlavně v regionu Dao. V Madeiře patří mezi vzácné odrůdy. Naopak v Austrálii se pěstuje stále s větším úspěchem, hlavně v Barossa Valley.
Charakteristika: Středně velké, silně ojíněné, nekompaktní hrozny, se zelenožlutými bobulemi střední velikosti. Odrůda středně pozdního až pozdního rašení, středně rychlého růstu, pozdního zrání. Vysoký potenciál produktivity, velmi náročná na polohu a klima, odolná proti plísni botrytis, citlivá na mrazy.
Víno: Zářivá, slámově žlutá barva. Mladá vína silně voní a jsou trpká. Po dlouhém uložení v lahvích rozvíjí lehký a ovocný buket, ale značná acidita přetrvává.
Gastronomie: Jedině jako aperitiv.
Seyval
Původ: Křížením dvou odrůd Seibel okolo roku 1930 v Saint Vallier, Drôme (Francie), autoři: Seyve a Villard.
Oblast kultivace: V malé míře ve Francii, Anglii, Brazílii, Kanadě a USA
Charakteristika: Středně veliké, cylindrické hrozny s malými, kulatými žlutozlatými bobulemi a masitou dužinou. Odrůda raného zrání a středně rychlého růstu vyžaduje příznivé polohy a půdy.
Víno: V USA se zpracovává jako suché nebo dezertní, je neutrální.
Scheurebe
Původ: Křížením odrůd Sylvánské x Ryzlink v roce 1916 ve Vinařském Institutu v Alzey v Německu , autorem je Georg Scheue.
Oblast kultivace: V Německu na 3.800 ha v Rýnsku-Hessensku, ve Falcku , v Nahe a Francích. Něco málo v Rakouském Štýrsku.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní, podsadité hrozny. Zelenožluté, kulaté bobule střední velikosti, šťavnaté a aromatické chuti. Odrůda rychlého růstu, vhodná k pozdnímu sběru se spokojí i s vápencovým podložím. Dává přednost příznivým polohám, vhodným pro Sylvánské a Ryzlink.
Víno: Silné, suché
Gastronomie: aperitiv, pikantní masová jídla
Schönburger
Původ: Křížením odrůd Pinot Noir x Chasselas Rosé x Hamburský Muškát v roce 1939 ve Výzkumném Ústavu v Geisenheimu (Německo); autor H. Bikr.
Oblast kultivace: V malém množství v Německu v Rýnsku-Hesensku a Falcku, ale také v Anglii, v Sommersetu a Kentu.
Charakteristika: Malé, až středně velké, kompaktní, kónické , široké hrozny. Růžové až světle červené, ojíněné, lehce oválné bobule, střední velikosti, s pevnou , houževnatou slupkou a muškátovým aroma. Odrůda středně rychlého růstu, dává přednost osluněným polohám v závětří. Je raného zrání, odolná proti mrazům; je průměrně výnosná.
Víno: výrazný buket s delikátním aroma muškátu, podobné Tramínu, aromatické, ovocné a vyvážené víno.
Sousao
Původ: Portugalsko.
Oblast kultivace: Hlavně na severu Portugalska v regionech Minho, Dao a Douro. Také něco málo v Jižní Africe a v Kalifornii.
Charakteristika: Dlouhé, středně veliké, kompaktní hrozny. Černomodré, silně ojíněné bobule středního formátu se silnou slupkou a měkkou dužinou, která je šťavnatá a lehce astringentní. Odrůda středně rychlého vzrůstu a raného zrání dává přednost úrodným půdám.
Víno: Intenzivně tmavočervené až černé barvy, bohaté na třísloviny, trpké, s vysokou aciditou. Používá se exkluzivně pro zcelování při zpracování Porto.
Sultanina
Původ: Malá Asie.
Synonyma: Bealo Bez Seme (Bulharsko), Cekizdecsis (Turecko), Kismis Belij Ovalnyi (bývalý SSSR), Sultanine Bijela (Chorvatsko, Slovinsko), Szultan Szollo (Maďarsko), Thompson Seedles (Austrálie, Nový Zéland, USA), Wuhebai (Čína), Kichmichi a Kandahar (Afganistán).
Oblast kultivace: Kalifornie 120.000 ha, Austrálie 15.600 ha, Chile 15.320 ha, Jižní Afrika 9.370 ha, Řecko 38.000 ha, Argentina 3.000 ha. Dále se pěstuje v Turecku, na Kypru, v Tunisku, Maroku, Afghanistánu, Indii, v zemích bývalého SSSR. V Číně v provincii Xinjiang 12.000 ha.
Charakteristika: Velké, rozvětvené, řídké hrozny s elipsovitými zlatožlutými bobulemi malého formátu s masitou dužinou bez jader. Odrůda středně rané zralosti, velmi produktivní, dává přednost suchému a teplému klima, velmi citlivá na padlí. Použití k stolnímu hroznovému vínu jakož i na sušené rozinky.
Víno: Svěží, neutrální, se silnou aciditou. Základ pro šumivá vína.
Svatovavřinecké
Původ: Nejdéle známý výskyt je z poloviny 19.století z Alsaska, kam ho přivezl z Německa Johann Philipp Bronner (1792-1864). Jméno Saint Laurent (10.srpen) pochází pravděpodobně od raného dozrávání odrůdy v měsíci srpnu (neplatí v našem klimatu).
Synonyma: Laurenzitraube, Sankt Lorenztraube (Německo, Rakousko), Saint Laurent, Pinot Saint Laurent (Francie)
Oblast kultivace: Největší produkce je v České Republice (1.900 ha), v Rakousku (900 ha), něco málo v Německu. Ve Francii to není registrovaná odrůda.
Charakteristika: Středně velké až velké, široké a rozdělené hrozny. Kulaté až oválné, ojíněné bobule černomodré barvy, se silnou slupkou a velmi šťavnatou sladkokyselou dužinou. Odrůda středně rychlého vzrůstu, nenáročná na polohy a půdní podmínky, citlivá na padlí, plíseň botrytis a jarní mrazy.
Víno: Intenzivní červená, sametová a ovocná vína
Gastronomie: Srnčí hřbet na Svatovavřineckém.
Sylvánské zelené
Původ: Předpokládá se, že odrůda byla vyšlechtěna selekcí divoké révy v okolí Dunaje. Jako derivace Vitis apiana citována Pliniem roku 23 – 79 n.l.
Synonyma: Grüner Silvaner, Österreicher, Franken, Silvania (Itálie), Johannisberg, Gros-Rhin, Grande Arvine (Švýcarsko), Silvain Vert, Gentil Vert (Francie), Zelena Sedmogradka, Silvanai zeleni (Slovinsko, Chorvatsko), Zoldszilvani (Maďarsko), Sylvaner (Německo, Rakousko), Franke Riesling, Monterey Riesling, Sonoma Riesling (Kalifornie).
Oblast kultivace: Hlavně v centrální Evropě: Německo (7.600 ha), Francie – Alsasko (2.600 ha), dále ve Švýcarsku, Chorvatsku, Maďarsku, Itálii, České republice a na Slovensku, něco málo v Austrálii a v Kalifornii.
Charakteristika: Středně veliké, cylindrické, kompaktní hrozny, žlutozelené, kulaté bobule střední velikosti s pevnou slupkou. Dužina je křupavá, šťavnatá se sladkou ovocnou chutí. Velmi náročná na podmínky podloží, citlivá na zimní mrazy, pravidelně výnosná.
Víno: Celkově lehké, ovocné a neutrální. Vína z pozdních sběrů, likérová, jsou výborná jako aperitiv nebo k dezertu.
Gastronomie: Sumec.
Blauer Sylvaner
Ve starých vinicích Sylvaneru se najdou individuální keře s červenomodrými bobulemi jako kuriozita. Kaspar Steinmann ze Sommerhausenu stále šlechtí tuto odrůdu, která také dává bílé víno.
Syrah
Původ: Pravděpodobně v nejstarším vinařském regionu na světě v okolí perského města Shiraz (Šíráz). Říká se, že byla dovezena Řeky z Cyklád do vinařského regionu Hermitage na Rhôně v 6. století. Jiná teorie předpokládá, že byla přivezena křižákem jménem Gaspard de Stérimberg v roce 1224.
Synonyma: Balsamina (Argentina), Bragiola, Neretto di Saluzzo (Itálie), Candine, Marzane Noire (Maroko), Hermitage, Shiraz ( (Austrálie), Biaune, Serinne, (Francie), Sirac (Maroko a Tunisko).
Oblast kultivace: Ve Francii 27.041 ha a její obliba stále stoupá. Dále se pěstuje v Itálii, Řecku, Austrálii, Kalifornii, Argentině, Jižní Africe, Brazílii a Novém Zélandě.
Charakteristika: Středně veliké, kompaktní, cylindrické hrozny. Malé, černomodré, prodloužené, silně ojíněné bobule s tenkou, ale pevnou slupkou s měkkou a šťavnatou dužinou příjemné chuti. Odrůda pozdního rašení a středně pozdního zrání. Odolná proti padlí, citlivá na sucho a plísně.
Víno: Réva z příznivých poloh dává intenzivní červené víno, bohaté na taniny, s buketem fialek a rezedy. Na jihu Francie v teplém a suchém klima dominuje vůni aroma angreštu, borůvek a malin. Odrůda s vynikajícími vlastnostmi pro dlouhé ležení, během něhož získává na struktuře a chuti. Po 25 letech archivace se špičková vína z oblasti Rhony podobají velkým vínům z Bordeaux.
Gastronomie: Srnec na pepřové omáčce.