Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Romanée Conti 1976 - jak obstálo?
V degustaci se toto legendární víno utkalo se dvěma svými soukmenovci – La Tâche a Echézeaux.
Ročník 1976 byl v Burgundsku vítán s velkými nadějemi. Po třech předcházejících, dosti nevalných úrodách se zdálo, že suchý a teplý rok dá vzniknout mimořádným vínům s velkým potenciálem. Pozdější desetiletí však počáteční nadšení relativizovala, mnohá vína se vyvíjela zcela jinak, než jak by se dalo u pěkně koncentrovaných, silných vín očekávat.
Všechna tři degustovaná vína byla vynikající, se stále živou, svěží linkou a krásně čistým, výrazně marmeládově ovocným charakterem. Překvapila téměř naprostá absence animálních prvků. Barva ukazovala na vysoký stupeň zralosti, o něco sytější byla u La Tâche. Obecně je ale třeba říci, že u všech vín bylo patrné, že se nacházejí již za svým optimem – a to bez ohledu na to, že v současném (a stále velmi pěkném) stavu vydrží ještě řadu let, La Tâche a Romanée Conti několik desetiletí.
Pozoruhodný byl ovšem vývoj vlastností jednotlivých vín z časového hlediska.
V čase Č+0, tedy při otevření, překvapilo Echézeaux okamžitou, krásnou, ovocnou vůní. Druhá dvě vína se chovala neutrálně. (Nejkrásnější chvíle celé degustace – úleva, že žádné z vín nemá „korek“…).
V čase Č+30´, abych se i nadále přidržel vojenské terminologie, se Echézeaux vyšvihlo na své maximum – lahodné, krásně vyzrálé, krásně pitelné burgundské. La Tâche působilo podstatně robustnějším a mohutnějším dojmem, který se ale chuťově pohyboval v trochu zvláštních, kompotových a lehce houbových tónech. Romanée Conti bylo pocitově blíže ovocnému Echézeaux, sice méně „rozjařené“, ale pevné a ušlechtilé.
V čase Č+60´začalo Echézeaux pomalu slábnout a v jeho chuti získávaly na převaze mírně zestárlé tóny. Hvězda La Tâche naopak stoupala vzhůru – víno se nádherně rozvíjelo do zajímavé chuťové pestrosti (vedle ovoce také oříšky, med) a bohatosti. Romanée Conti si stále drželo svou pevnou, ovocně šťavnatou linii.
V čase Č+120´, tedy po dvou hodinách, odešlo Echézeaux „ze života“ už docela. Trochu nemilým překvapením byl i obrat La Tâche, které už začalo pomalu také slábnout a ztrácet na intenzitě. Romanée Conti i nadále beze změny – lahodné, pevné, ovocné, aromaticky komplexní, bez sebemenší známky únavy.
V čase Č+150´ už ve sklenici mnoho nezbývalo – a nastal čas ke shrnutí. Jsou-li roky, kdy La Tâche předčí Romanée Conti, pak rok 1976 k nim nepatří. Vítěz tohoto klání byl tentokráte jasný a je navíc otázkou, zda by se s dalším časem Romanée Conti ještě dále nerozvinulo. Vína celkově překvapila poměrně hodně pokročilým stavem zralosti, stejně tak jako lahodnou marmeládovou ovocností. Kdo má rád zralé, čisté, ryzí burgundské, bude si u těchto vín užívat dosytosti.
A otázka závěrečná, která padnout musí: Echézeaux 1976 stojí v současnosti přibližně 18.000,- Kč, La Tâche 35.000,- Kč, Romanée Conti okolo 150.000,- Kč. Stojí ta vína za to?
Samozřejmě - říci ANO dost dobře nejde, na to mají ta čísla jednoduše příliš mnoho nul. Ale stejně tak nelze říci NE. Jakou hodnotu mají naše zážitky? Návštěva La Scaly, Iguacú, Nou Campu či třeba Adouru Alaina Ducasse? Pro jednoho téměř žádnou, pro jiného penězi nevyčíslitelnou. A tak tomu bude i v případě nejslavnějšího vína naší planety – Romanée Conti.