Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Vady vína – myšina
Téměř legendární vada vína, jejíž výskyt je dnes naštěstí už zcela výjimečný. Své jméno dostala tato vada podle zápachu, který připomíná chcíplou (a nějaký ten den odleželou…) myš. Máte-li chalupu na venkově, určitě budete vědět, o čem je tu řeč. Ve víně se někdy projeví již při první aromatické fázi, mnohem spíše však až v závěru chuti.
Jedná se o bakteriální nákazu, vzniklou v důsledku zcela zásadních prohřešků proti hygieně ve vinici nebo ve sklepě. Její vliv na kvalitu výsledného vína je likvidační.
Pro svůj řídký výskyt představuje identifikace myšiny oříšek i pro zkušené degustátory. Sám jsem se s ní za celý profesionální život setkal čtyřikrát, počítám-li dobře, a to ještě opravdu v šerém dávnověku.
Kdy hrozí setkání s myšinou? Prakticky jen v případě bílých vín (suchých i sladkých) od malých samovýrobců, u nichž vládne špína a nepořádek. Jinak by šlo v dnešní době skutečně o událost zcela mimořádnou. Průmyslově vyráběná vína včetně těch nejlevnějších vznikají totiž v hygienicky téměř sterilních podmínkách a u kvalitních individuálních vinařů, i kdyby jejich víno bylo hypoteticky napadeno, nehrozí, že by ho dali z ruky a riskovali tím obrovskou ostudu.