Vady vína – myšina

Téměř legendární vada vína, jejíž výskyt je dnes naštěstí už zcela výjimečný. Své jméno dostala tato vada podle zápachu, který připomíná chcíplou (a nějaký ten den odleželou…) myš. Máte-li chalupu na venkově, určitě budete vědět, o čem je tu řeč. Ve víně se někdy projeví již při první aromatické fázi, mnohem spíše však až v závěru chuti.
   
Jedná se o bakteriální nákazu, vzniklou v důsledku zcela zásadních prohřešků proti hygieně ve vinici nebo ve sklepě. Její vliv na kvalitu výsledného vína je likvidační.

Pro svůj řídký výskyt představuje identifikace myšiny oříšek i pro zkušené degustátory. Sám jsem se s ní za celý profesionální život setkal čtyřikrát, počítám-li dobře, a to ještě opravdu v šerém dávnověku.

Kdy hrozí setkání s myšinou? Prakticky jen v případě bílých vín (suchých i sladkých) od malých samovýrobců, u nichž vládne špína a nepořádek. Jinak by šlo v dnešní době skutečně o událost zcela mimořádnou. Průmyslově vyráběná vína včetně těch nejlevnějších vznikají totiž v hygienicky téměř  sterilních podmínkách a u kvalitních individuálních vinařů, i kdyby jejich víno bylo hypoteticky napadeno, nehrozí, že by ho dali z ruky a riskovali tím obrovskou ostudu.

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Chateau Francs Magnus 2020

Bordeaux Supérieur z vápencového terroiru oblasti Fronsac se skvělým poměrem cena / výkon.
Skladem 37 ks
Cena
350 Kč

Domaine Brichot "Tegula" blanc 2023

Na tu cenu nečekaně bohaté a zároveň řízné víno.
Skladem 120 ks
Cena
245 Kč

Chateau Pascaud 2020

Elegenatní a plný Merlot s jemnými taniny z rodinného vinařství Jalousie Beaulieu.
Skladem 28 ks
Cena
278 Kč