Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Vína Indie
Historie indického vinohradnictví je překvapivě dlouhá. Zásluhou Peršanů byly vinice na území dnešní Indie zakládány již před pěti tisíci lety. Hrozny révy vinné byly tehdy určeny k přímé konzumaci, případně k výrobě moštu. Prokazatelné zmínky o vínu se objevily teprve koncem 4. století n. l. (starší prameny hovořily o vínu jako o nápoji z rýže kvašené s medem). Víno bylo privilegiem vyšších vrstev, ostatní byli odkázáni na alkoholické nápoje na bázi pšenice, ječmene či prosa. Úpadek nastal za vlády muslimů, existují však písemné doklady o využití vína k destilaci. V 16. století zahájili portugalští osadníci v Goa (přístav na západě Indie) výrobu vín portského stylu, která se záhy rozšířila do okolních regionů. Za viktoriánské éry byly podporovány nové výsadby vinic, např. v Kašmíru (nejsevernější stát Indie, zčásti okupován Pákistánem), Baramati (okres Puné, stát Maháráštra) a Suratu (stát Gudžarát, severní soused Maháráštry a jižní soused Pákistánu), za účelem pokrytí spotřeby vína britskými kolonisty. Zlatý věk indického vinařství ukončila na sklonku 19. století mšička révokaz, která místní vinice zdecimovala stejně jako ty evropské. V padesátých letech 20. století pak řada indických států vyhlásila prohibici. Vinohrady byly buď vyklučeny, nebo transformovány k produkci stolních hroznů a rozinek. Jen v okolí Goa pokračovala výroba sladkých fortifikovaných vín. Blýskáním na časy byl počátek osmdesátých let, kdy za konzultací s francouzskými enology vzniklo vinařství Château Indage (stát Maháráštra). Pod dohledem zahraničních odborníků byly vysázeny odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot blanc, Pinot noir či Ugni blanc, a zahájena výroba tichých i šumivých vín globálně líbivého stylu.
Značná část Indie leží v tropickém podnebním pásu pod obratníkem Raka. Příliš vysoké teploty (45 °C v létě, 8 °C v zimě) a monzunové deště (625-1500 mm srážek od června do srpna) nejsou pro révu vinnou optimální. Indové proto vinice zakládali ve vyšších nadmořských výškách (1000 m n. m.). Tradiční výsadby v širokém sponu s vysokým vedením révy na bambusových pergolách (nižší riziko plísní) najdeme od Paňdžábu (severozápad) po Tamilnádu (jihovýchod), největší plochy pak ve státech Maháráštra (středozápad), Karnátaka (jihozápad) a Andhrapradéš (středovýchod). Zavlažování bylo nutností odjakživa, v poslední době nejčastěji ve formě moderní kapkové závlahy. Tropické podnebí provokuje révu k bujnému růstu (náročnost tzv. zelených prací) a nadměrné plodnosti (nutnost redukce sklizně). Vinobraní obvykle probíhá v září, výjimkou nejsou ani sklizně dvakrát do roka. Indie je domovinou autochtonních kultivarů Anabeshahi, Arkavati a Arkashyam, donedávna populární byly Bangalore blue (Isabella) a Gulabi (Muškát hamburský). Nejrozšířenější odrůdou je dodnes turecká Sultana (více než 50% plochy vinic), určená pro produkci stolních hroznů a rozinek. Hitem posledních let jsou Sauvignon, Chenin blanc, Zinfandel a Clairette. Moštové odrůdy ale zaujímají jen malou část (2000 ha) z celkové rozlohy indických vinic (81 000 ha).
První řízená degustace vín z Indie v České republice se odehrála na sklonku loňského roku v Ostravě. Sula Sauvignon blanc 2011 (Maháráštra) zaujal vůní hluchavky i kopřivy, novozélandskou svěžestí a intenzivním černorybízovým dozníváním. Fratelli Chardonnay 2011 (Maháráštra) bylo méně aromatické a málo typické, nenáročné víno s limetkovou dochutí. Atraktivní, plný a překvapivě vyzrálý Grover Viognier 2010 (Karnátaka) doprovázelo aroma sušených meruněk a dotek vanilkového lusku. Nine Hills Chenin blanc 2009 (Maháráštra) s jemným květinovým buketem byl líbivým, kulatějším vínem s nečekaným petrolejovým dozvukem. Červeno-paprikový Fratellii Cabernet Sauvignon 2011 (Maháráštra) připomínal tuzemský Cabernet Moravia: Plnější, vysoce pitelné víno s kakaovým patrem. Provokativně živočišný až dehtový Sula Zinfandel 2010 (Maháráštra) evokoval ve finiši v popelu vypečené brambory. Exotická vína v moderním balení (šroubovací uzávěry, dvojjazyčné etikety) doplnilo indické menu pod taktovkou Heleny a Johna Baker: Poppadum alias paapar (indické krekry), Naan (indický kynutý chléb), Rogan josh (hovězí zadní na paprice, s tomaty a indickým kořením), Tandoori murghi (kuře na styl tandoori), Masoor dal (červená čočka na římském kmínu), Baghari phool gobi (květák s fenyklovým a hořčičným semínkem), Basmati (pákistánská rýže), Raita (jogurt, strouhaná okurka, máta, koriandr), Relish (syrová cibule, rajče, citrónová šťáva), Bhuni hui pyaz (karamelizovaná cibulka), Home-made pear chutney (ovoce, vinný ocet, cukr, rozinky, česnek, cibule, zázvor, koření).
Autor: MUDr. Martin Křístek