Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Zázrak stoletých vinic – Ch. Beauséjour
Více jak stoleté keře révy jsou velkou vzácností už samy o sobě, ale réva na Ch. Beauséjour v Montagne-St. Émilion udivuje ještě něčím navíc.
I v samotném Bordeaux bychom našli ještě starší keře, jež pamatují dokonce časy před nástupem phylloxéry. Jedná se však téměř vždy jen o nepatrné pozůstatky původní výsadby. Při pohledu na vinohrad Ch. Beauséjour ovšem odborníci jenom nevěřícně kroutí hlavou: plné tři hektary vinice vysázené v roce 1901 jsou dodnes v plné plodné síle a dávají vzniknout mimořádně kvalitnímu, koncentrovanému vinnému moštu.
V roce 1901 zde byla vysázena tato réva vůbec jako vůbec první v St.-Émilionu po útoku phylloxéry. Zahrnuje jak Merlot, tak Cabernet Franc. „Je to neuvěřitelné,“ říká majitel château Pierre Bernault, „za těch sto deset let si obě ty odrůdy na sebe zvykly tak, že v průběhu roku mají stejný časový průběh. Přitom je normálně mezi Merlotem a Cabernetem 14 dní rozdílu. Tady ale sklízím oboje najednou – je to zkrátka pozdní Merlot a současně raný Cabernet.“
Mimořádné vlastnosti révy z roku 1901 přilákaly i pozornost jednoho z nejvýznamnějších mužů současného Bordeaux - Alaina Vauthiera ze Ch. Ausone. Ten společně s P. Bernaultem založil školku, jejímž cílem je získat ze staré révy odnože. Ty jsou pak používány při doplňování výsadby na Ch. Ausone.