Hodnocení vín en primeur

 

Posuzování kvality mladých, nehotových vín je disciplínou samo o sobě. Vedle problémových faktorů, které zná každý velmi dobře z ochutnávání a hodnocení běžných vín, se tu navíc objevuje komplikace, plynoucí z toho, že víno se nachází v určité konkrétní, nehotové fázi svého vývoje. Víno tak nelze nahlížet běžnou optikou (což se bohužel nezřídka děje), ale hodnocením adaptovaným právě k tomuto momentu.

Za normálních okolností se totiž milovník vína setkává pouze s jeho definitivní podobou. Ale během procesu, kdy víno teprve vzniká, je nutno vlastní senzoriku tvrdě přimět k poslušnosti podle všech odlišných fází, kterými víno prochází – od přechutnání samotného moštu, přes agresivní charakter před malolaktickou fermentací až po nejtvrdší stav před koncem zrání či disharmonickou chuť po láhvování. V žádném z těchto případů nelze víno hodnotit stejným způsobem jako hotové, naláhvované, odpočaté víno.

Vedle problémů, které souvisejí s individuálními schopnostmi a zkušenostmi degustátora a představují tak celou řadu subjektivních úskalí, ovlivňuje hodnocení vín i samotná kvalita předkládaných vzorků.  Vzhledem k tomu, že se jedná o čerstvě „stočené“ sudové vzorky vína, které je v procesu zrání, je zřejmé, že zdaleka ne vždy je víno právě v tuto chvíli v ideálním stavu.


Hodnocení vín en primeur – subjektivní problémy

Hodnocení vín en primeur – objektivní problémy

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Chateau Francs Magnus 2020

Bordeaux Supérieur z vápencového terroiru oblasti Fronsac se skvělým poměrem cena / výkon.
Skladem 37 ks
Cena
350 Kč

Domaine Brichot "Tegula" blanc 2023

Na tu cenu nečekaně bohaté a zároveň řízné víno.
Skladem 120 ks
Cena
245 Kč

Chateau Pascaud 2020

Elegenatní a plný Merlot s jemnými taniny z rodinného vinařství Jalousie Beaulieu.
Skladem 28 ks
Cena
278 Kč