Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Hodnocení vín en primeur
Posuzování kvality mladých, nehotových vín je disciplínou samo o sobě. Vedle problémových faktorů, které zná každý velmi dobře z ochutnávání a hodnocení běžných vín, se tu navíc objevuje komplikace, plynoucí z toho, že víno se nachází v určité konkrétní, nehotové fázi svého vývoje. Víno tak nelze nahlížet běžnou optikou (což se bohužel nezřídka děje), ale hodnocením adaptovaným právě k tomuto momentu.
Za normálních okolností se totiž milovník vína setkává pouze s jeho definitivní podobou. Ale během procesu, kdy víno teprve vzniká, je nutno vlastní senzoriku tvrdě přimět k poslušnosti podle všech odlišných fází, kterými víno prochází – od přechutnání samotného moštu, přes agresivní charakter před malolaktickou fermentací až po nejtvrdší stav před koncem zrání či disharmonickou chuť po láhvování. V žádném z těchto případů nelze víno hodnotit stejným způsobem jako hotové, naláhvované, odpočaté víno.
Vedle problémů, které souvisejí s individuálními schopnostmi a zkušenostmi degustátora a představují tak celou řadu subjektivních úskalí, ovlivňuje hodnocení vín i samotná kvalita předkládaných vzorků. Vzhledem k tomu, že se jedná o čerstvě „stočené“ sudové vzorky vína, které je v procesu zrání, je zřejmé, že zdaleka ne vždy je víno právě v tuto chvíli v ideálním stavu.
Hodnocení vín en primeur – subjektivní problémy
Hodnocení vín en primeur – objektivní problémy