Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Apelace Sancerre
Malebné vinohrady na homolovitém kopci nad řekou Loirou dávají vzniknout jednomu z nejlepších světových Sauvignonů.
V historických časech tu však dominoval Pinot Noir, a to až do konce 19. století, kdy vinohrady zdevastovala phylloxéra. Při následném znovuosázení vinic ale dostal podstatně větší prostor Sauvignon, u něhož byl předpoklad, že se mu ve zdejším prostředí bude dokonale dařit.
Sancerre je zároveň exemplární ilustrací vzájemné vazby vína a terroiru. Místní geologické složení nabývá totiž hned třech zásadních podob – „bílá“, jílovito-vápencová půda na západě, podstatně více kamenitá a křemičitá půda na východě apelace a skalnaté vápencové podloží na vyvýšených svazích. Vinaři se tu v možnostech daných terroirem vyžívají dosytosti a dávají si záležet na výrobě specifických cuvée, která odrážejí vlastnosti konkrétních parcel. Mnohdy je to dokonalý vinařský „studijní materiál“ – stejná odrůda, stejný vinař i stejný způsob zpracování, a přesto víno zcela odlišné v mineralitě, chuti i aromatice.
Vedle řady přímočarých, svěžích vín se lze v Sancerre setkat i s prestižními cuvée, která obvykle zrají v dubových sudech, vynikají pestrým aromatickým profilem, rozložitou chutí a pozoruhodným potenciálem k dalšímu zrání. U špičkových vinařů se jedná o skutečně velká vína.
Červené víno je sice v menšině, ale přesto nepostrádá zajímavosti. Chuťově je zdejší Pinot jiný než burgundský i než alsaský.
V apelaci působí 350 vinařství, 25 négociantů-výrobců a 1 vinařské družstvo.
Základní informace:
Apelace: AOC Sancerre
Region: Loire
Podoblast: Centre
Celková rozloha: 2.926 ha, z toho přibližně 1.900 ha bílého
Přibližná produkce: 175.100 hl, z toho cca 140.160 hl bílého, 22.480 hl červeného, 12 460 růžového
Vyráběná vína: bílé, červené, rosé
Pěstované odrůdy: Sauvignon, Pinot Noir
Datum vzniku: 1936 (bílé), 1959 (červené a rosé)
Oblíbené kombinace s jídlem:
bílé- říční i mořské ryby, mořské plody, uzeniny, místní sýr Crottin de Chavignol
červené – bažant, králík