Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Bordeaux 2017 – Hodnocení ročníku
Nikdy v historii Bordeaux se nestalo, aby v řadě za sebou následovaly tři špičkové ročníky. O to větší napětí provázelo příchod vín roku 2017 – před ním totiž zazářily na hvězdném nebi dva ročníky vskutku mimořádné - 2015 a 2016. Otázka byla nasnadě - dojde k prolomení tradice nebo přijde naopak logická „kompenzace“ v podobě podprůměrného výsledku?
Nestalo se ani jedno ani druhé. Turbulentní průběh přírodních okolností v roce 2017 vedl k výsledku, který neočekával vůbec nikdo. Dubnový mráz (ten především) a letní krupobití si vyžádaly obrovskou daň v podobě zničení velké části budoucí úrody. Avšak další okolnosti napomohly tomu, že vína ročníku 2017, která tuto pohromu přežila, jsou ve výsledku velmi chutná, lahodná a svůdná. Zároveň je patrné – a to jak senzorickým vnímáním, tak naměřenými hodnotami polyfenolů – že hladina tříslovin v nich je nižší než obvykle. Vína budou tedy rychle k pití, s menším potenciálem k delšímu zrání.
Pozitiva ročníku
Tento charakter chuťového profilu je neobvyklý a rozhodně je svou přímou poživačností a „kratším horizontem“ vítaným zpestřením pro každého, kdo nechce na optimální zralost vín čekat dlouhé roky.
Pro srovnání - v posledních dvaceti letech se vyskytly dva ročníky s obdobnou vlastností (2003 a 2007). V porovnání s nimi vychází ovšem ročník 2017 jednoznačně lépe. Díky tomu, že léto nebylo teplotně extrémní (tak jako v roce 2003), netrpí vína „rozvařeným“, marmeládovým efektem, jsou živá, harmonická a vyvážená.
Navíc vzhledem k tomu, že v rozhodujícím období zrání panovalo dlouhé období sucha, sbíraly se hrozny všude velmi časně, zpravidla v optimální aromatické zralosti. A to i na místech, která mají tradičně s dozráváním problémy. Až na naprosté výjimky tak netrpí vína zelenými tóny a nejsou chuťově plochá – tak jak tomu bylo v mnoha případech u vín z ročníku 2007.
Negativa ročníku
Obrovskou ranou byl pro vinaře mráz, který přišel 27. a 28. dubna. Zasáhl plošně celou vinařskou oblast Bordeaux, ale jeho působení bylo velmi lokální - zatímco někde došlo ke zcela totálnímu zničení vinic, jinde byly škody menší a v některých místech zůstaly vinice netknuté. Jak tomu bylo souhrnně z pohledu apelací, ukazuje přiložená tabulka. Avšak i v nich byly mnohde obrovské místní rozdíly, v závislosti na poloze vinice, nadmořské výšce, jejího situování vůči větru atp. Celková škoda se nicméně odhaduje na 40-50% produkce. Z pohledu množství jde o nejnižší objem sklizně od roku 1991.
Komplikace nastaly také začátkem září, kdy se na bordeauxské vinice snesl vydatný déšť. Zprvu byl velmi vítán, neboť po dlouhém suchu přinesl révě nové vegetační oživení. Někde však svojí intenzitou přivodil problémy do blížící se (či již probíhající) sklizně.
Vítězové…
Jednoznačným vítězem tohoto ročníku je Cabernet Sauvignon na levém břehu a Cabernet Franc na břehu pravém. K nim lze přičíst všude zcela excelentní Petit Verdot.
Na levém břehu tak dosáhly nejlepších výsledků apelace St. Estephe, Pauillac a St. Julien. Čím blíže řece, tím lépe… to platilo nejen zde, ale také v „nižších patrech“ bordeauxské hierarchie – v apelacích Médoc a Haut-Médoc, kde ovšem panovaly mezi víny veliké rozdíly. Některá vína vynikající, jiná sotva dostatečná.
Na pravém břehu zazářila vína z nejvyšší, vápencové části St.-Émilionu a excelovala řada vín Pomerolu. Situace tu však celkově byla mnohem složitější a nepatrné rozdíly v poloze vinohradu znamenaly diametrální odlišnost v kvalitě. Vynikající byla rovněž vína všech cenových kategorií, která (jak už řečeno) mají v cuvée větší podíl Cabernetu Franc.
…a ti druzí
Merlot tentokráte tahal na obou březích za kratší konec provazu. Nikoli u elitních vín ani u tzv. „petits chateux“ ze skvělých (a převážně vápencových) poloh. Avšak především vína z písčitých půd a nižších poloh charakterizuje v chuťovém závěru trpký, vysušující pocit fenolické nedozrálosti. Trpí tím mnoho vín pravého břehu -St.-Émilion i jeho satelity, Fronsac - a také (byť v míře mnohem menší) některá vína z Margaux.
Problémy v důsledku deštivého počasí při sklizni se pak projevily především u řady levnějších vín z apelací Haut Médoc, Bordeaux a Bordeaux supérieur.
Bílá vína
Bílé odrůdy byly sklízeny časně a v dokonalé zralosti. Chuťový profil vín je pro Bordeaux naprosto typický. Snad méně sofistikovaný, než ve výjimečných ročnících, avšak výborný, svěží i plný zároveň, připravený povýšit vaši nedělní úpravu humra ve smržové omáčce do nejvyšších pater elegance… :-)
Sauternes a Barsac
Pro botrytická vína to byl dobrý rok. Nikoli mimořádný, ale prostě a jednoduše dobrý. Nejlépe o tom svědčí vyrovnaná kvalita všech vín, kdy se řada levnějších cru může svými parametry měřit se slavnějšími (a podstatně dražšími) kolegy. V chuti je znát vyšší hladina cukru (díky rannému dozrání révy), více aromatické atraktivity nabízejí vína z Barsacu než ze Sauternes.
Závěr
Na levém břehu lze s jistotou vybírat v dražší kategorii vín, obezřetněji potom mezi víny cenově dostupnými (na degustaci cru bourgeois jsem měl ve vzájemném srovnání na 60 vín a zhruba polovina z nich obstála velmi dobře, polovina hůře). Mezi prvně jmenovanými se najdou i vína vynikající.
Na pravém břehu se lze bez váhání spolehnout na Pomerol a elitu St.-Émilionu, mezi víny střední a levnější kategorie je ovšem nutno hledat opatrně, kvalitní vína jsou tu v menšině. Avšak i zde naštěstí existuje řada výjimek, kde si vinaři letošní rok mohou zařadit mezi velké úspěchy - k potěše všech milovníků výborného vína.