Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Bordeaux 2018 – první dojmy
První dubnový týden, první nádech atlantického vzduchu a s ním i prvních 500 vůní a chutí bordeauxských vín. Jaký je ročník 2018?
Pro charakteristiku vín byla zcela zásadní jedna okolnost – v celé oblasti panovalo teplé a velmi suché léto. Nikdo tedy neměl problémy s dozráváním hroznů – všichni sbírali v ideálních podmínkách, bobule byly malé a mošt velmi koncentrovaný. Vína jsou extraktivní, silná, s vyššími (ovšem dokonale zralými) tříslovinami a vyšší hladinou alkoholu.
Podstatné však je, že nešlo o extrémní vedra jako v roce 2003, vína jsou sice mocná, nikoli však „pečená“. Navíc relativně chladné letní noci umožnily vývin dostatečného množství kyselin i aromatických látek. A právě na tomto poli se „lámal chléb“ - velmi záleželo na tom, jak si kdo ve sklepě poradil se zpracováním výchozí suroviny – nakolik se mu podařilo najít harmonii mezi silou, svěžestí a elegancí, či zda ona zmiňovaná mohutnost nakonec ovládla výsledný tvar vína.
Na straně vítězů tedy skvělá, silná, lahodná a mnohdy mimořádná vína s vynikajícím potenciálem – na opačném pólu vína s udivující silou, ale s tvrdší povahou, hrubší, bez jemnosti a elegance. Nicméně ani zde se nejedná o podprůměrnou kvalitu.
Suché léto bylo pro všechny apelace Bordeaux stejné a vedlo k podobné charakteristice vín, nicméně další přírodní okolnosti (opakované krupobití a především trvalé deště a následný neobvykle masivní útok plísně na konci jara) zásadně ovlivnily objem sklizně na jednotlivých châteaux. Někde sbírali množství k plné spokojenosti, jinde přišli o 5 procent, jinde o 15, ale někde třeba i o 80 procent a existují bohužel i châteaux, kterých se v tomto ročníku nedočkáme vůbec (Ch. Guiraud).