Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Bordeaux - ročník 2019
Klimatický průběh:
Rok 2019 byl v Bordeaux teplý a spíše suchý, bez extrémů v podobě mrazů, krupobití či jiných přírodních pohrom.
Zima byla neobvykle suchá i teplá a réva tak začala na jaře rašit o týden dříve než obvykle. V dubnu se ovšem karta obrátila a relativně vlhké a chladné počasí vegetativní cyklus zpozdilo. Tato situace přetrvala až do června. Červenec byl teplotně nadprůměrný (za posledních 30 let třetí nejteplejší) a téměř ideální – navzdory vysokým teplotám dokázaly občasné přeháňky uchovat v půdě vodu, což přispělo k ideálnímu vývoji hroznů. Výrazné však byly místní rozdíly, např. v Sauternes napršelo v té době 4x více než v Pauillacu. I v srpnu pokračovalo obdobné teplé počasí s příležitostnými bouřkami. To umožňovalo bobulím pomalé, klidné vyzrávání. Větší část září byla suchá a slunečná. Tehdy byly za optimálních podmínek sklizeny bílé odrůdy a následně ranější vinice s Merlotem. V poslední dekádě pršelo – nikoli však významně. Přeci jen to však na určitých místech způsobilo určité komplikace při sklizni. Říjen pak přinesl opět slunečné počasí a umožnil dozrát i pozdním odrůdám v luxusních podmínkách.
Červená vína:
Všechna vína bez výjimky zdobí dokonalá vyzrálost a většinou i ovocnost a hladké, oblé třísloviny. Skvělé výsledky najdeme u Merlotů, zejména těch, které byly sklízeny dříve (např. mnohá vína Pomerolu). Přinášejí bohatou, plnou, lahodnou a díky jemným tříslovinám i měkkou chuť. Avšak i Cabernet Sauvignon je v mnoha případech ohromující (např. u velkých vín z Pauillacu). Má neagresivní taniny a ve srovnání s rokem 2018 o něco více kyselin. Celkově působí velmi klasickým dojmem. Cabernet Franc dosáhl slušných výsledků, jakkoli nezopakoval špičkovou kvalitu z posledních let. Nejproblematičtější odrůdou tak byl v klimatických podmínkách roku 2019 Petit Verdot – odrůda nejcitlivější na hydrický stres.
Bílá vína:
Jednoznačný úspěch. Takto vypadá (a vypadat má) chuťový profil bordeauxských bílých vín. Typická svěžest a vůně Sauvignonu v dokonalé vyzrálosti (citrusy, grapefruit, exotické ovoce), doplněná o šíři a tělnatost Sémillonu.
Sauternes
Počasí tu připravilo vinařům horké chvilky jak koncem léta, tak v závěru sklizně. Před nástupem botrytidy bylo nutno odstranit mnoho hroznů, které v důsledku sucha již začaly „hrozinkovatět“. Následná sklizeň mezi 10. až 14. říjnem ovšem přinesla skvělé výsledky. Další sběry, prováděné později, již podobnou kvalitu neměly kvůli další dešťové vlně. Výsledky jsou tedy heterogenní.