Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Bordeaux - ročník 2022
Nový ročník Bordeaux 2022: nádherná, šťavnatá, bohatá a dokonale zralá vína, která navíc vynikají zřídkakdy vídanou vlastností – budou k pití ve velmi krátkém čase, ale zároveň vydrží po dlouhá léta a desetiletí. Tato charakteristika platí pro vína celé oblasti – je to ročník, kdy můžete vybírat se zavřenýma očima a všechno bude skvělé.
Rok to byl teplý a srážkově podprůměrný. Výjimkou - avšak zcela zásadní – byl červen, kdy bohaté deště nasytily půdu a zajistily tak révě ideální podmínky pro růst. A ve chvíli, kdy už začaly panovat obavy nad příliš dlouhým suchem, přišly v půli srpna srážky, které dokonale nastartovaly révu do fáze finálního vyzrávání – opět v teplých a suchých podmínkách. Sklizeň proběhla v naprostém klidu, jen objem výnosů byl pochopitelně nízký – mnohde klesl z obvyklé hodnoty kolem 40 hl/ha na 24-27 hl/ha.
I v takto mimořádném ročníku se rozdíly najdou jak mezi apelacemi, tak mezi jednotlivými châteaux. „Zádržné“ půdy (vápence, jíly) poskytly Merlotům lepší podmínky než půdy písčité, u Cabernetů zase vyhrávaly staré vinice s dlouhými kořeny nad těmi mladšími. A máme-li hodnotit celkovou kvalitu, tak jestliže Merloty byly výborné, potom Cabernety přímo fantastické.
Vzhledem k mimořádné koncentraci moštu museli vinaři při vinifikaci pracovat nesmírně opatrně – vše pomalu a při nižších teplotách. Věděli, že mají v rukách mimořádný materiál, ale vše bylo nutno podřídit tomu, aby extrakce nebyla příliš silná – aby sílu a mohutnost vína doprovázela jemnost, živost a bohatý ovocný projev.
Sklizeň bílých odrůd začala v historicky nejranějším termínu - 9. srpna (!). Vína jsou chuťově bohatší a mají nižší aciditu než v jiných letech, ale zvláště na zmiňovaných zádržných půdách si zachovala i vitalitu a svěžest.
Sauternes čekalo v teplém a suchém počasí na příchod botrytidy velmi dlouho. Někteří vinaři nevydrželi s nervy a sbírali koncem září sice skvěle koncentrované, avšak plísní jen částečně zasažené hrozny. Kdo vydržel do půli října, byl nakonec odměněn dokonalými, botrytickými bobulemi.