Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Château Haut-Bailly
Stopy po pěstování vína na dnešním Ch. Haut-Bailly se dají vysledovat až do roku 1461. A i své dnešní renomé si získává jako reprezentant vynikající klasiky. Nachází se mezi La Louvière a Larrivet Haut-Brion, na cestě spojující Léognan s Cadaujacem.
Na počátku 17. století patřil tento majetek pařížskému bankéři jménem Bailly, jenž mu dal své jméno. Dalším významným majitelem se stal neortodoxní Alphonse Bellot de Minières, který nejenže neuznával roubování révy na americké podnože, ale navíc praktikoval pozoruhodnou metodu čištění tanků vynikajícím koňakem Grand Fine Champagne, který pak v tanku zůstával. Tak či onak, Haut Bailly se pod jeho vedením vyšvihlo mezi nejprestižnější vína této oblasti a dosahovalo ceny 2. Grand Cru Classé v Médocu.
Dalším majitelem se po první světové válce stal Franz Malvesin, jenž přispěl do pokladnice neobvyklých technik nepříliš šťastným nápadem víno pasterizovat. Po něm se držitelem Haut Bailly stal Paul Baumartin, těžce přežívající nelehká třicátá léta. Válka a následující desetiletí dovršily méně slavné období života tohoto château. V r. 1955 se novým majitelem stal původem belgický négociant D. Sanders a pro Haut Bailly nastala nová kvalitativní epocha. Posledním majitelem (od r. 1998) je americký bankéř Wilmers, avšak při řízení château nadále velmi těsně spolupracuje se Sandersovými. Vinařským poradcem býval kdysi slavný enolog E. Peynaud, dnes je to neméně věhlasný D. Dubourdieu.
Vinohrad představuje jednolitý celek a kromě níže uvedených odrůd zahrnuje přibližně 15% starých, více jak stoletých keřů prakticky všech v Bordeaux pěstovaných odrůd (vč. Malbecu a Carmenere). Kdy byly vysazeny, není úplně jasné, ale patrně to bylo před rokem 1907. Hrozny na této révě dozrávají jinak, než na běžné révě, avšak zpracovávají se do vína také.
Sklep prošel částečnou modernizací. Nerezové tanky jsou různých velikostí, avšak pro samotnou fermentaci dostávají zpravidla přednost tanky betonové. Malolaktická fermentace probíhá v sudech.
Obecné informace
Apelace: Pessac-Léognan
Přibližná produkce: 160.000 lahví/ rok
Vyráběná vína: červená
Ch. Haut-Bailly (Cru Classé)
La Parde de Haut-Bailly (2. víno Ch. Haut-Bailly)
Pessac-Léognan (3. víno, vyráběné v některých letech)
Rosé de Haut Bailly (růžové víno, apelace Bordeaux)
Vinice
Rozloha vinic: 30 ha
Hustota: 10.000 rostlin/ ha
Průměrné stáří: 35 let
Odrůdy: 64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 6% Cabernet Franc (+ část historických vinic)
Půda: písčitá, smíšená se štěrkem
Sklizeň: ruční
Sklep
Typ tanků: nerezové a betonové tanky
Zastoupení nových sudů: 50-65%
Délka zrání v sudech: 16 měsíců
Kontakty
Majitel: Robert G. Wilmers
Enolog-konzultant: Profesor Pascal Ribéreau-Gayon, Profesor Denis Dubourdieu, Jean Delmas
Adresa: Château Haut-Bailly, 33850 Léognan - France
Webové stránky: www.chateau-haut-bailly.com