Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Château Kirwan v Praze – jaké bylo?
Večeře se Ch. Kirwan, které v Praze reprezentovala Sophie Schÿler, proběhla 15.11. v restaurantu Avantgarde.
Pětichodové menu z rukou šéfkuchaře Patrika Havlíčka doplnilo Ch. Kirwan v legendárních ročnících 2000 a 2005, nový styl tohoto vína pak pěkně ukázaly ročníky 2008 a 2009.
Právě na nich byla názorně vidět změna, ke které došlo na Ch. Kirwan v roce 2007. Tehdy byla ukončena externí spolupráce s Michelem Rollandem a na místo technického ředitele nastoupil Philippe Delfaut , který předcházejících 10 let pracoval ve stejné funkci na Ch. Palmer.
Kirwan se tak posunul od exktraktivního, leč trochu uniformního stylu k větší terroirové čistotě. Tvrdší, nicméně silná a pěkně vystavěná „nulaosmička“ má nakročeno k dalekému horizontu, ročník 2009 pak přítomné omámil svojí svůdnou lahodností.
Znamenité víno z přelomu milénia je momentálně na prahu dokonalé zralosti, výtečný ročník 2005 naopak ukázal ještě obrovský potenciál k dalšímu zrání.
Všechna vína byla otevřena 12 hodin před podáváním, ročníku 2008 a 2005 by i tak prospěla dekantace před servírováním.