Château Kirwan v Praze – jaké bylo?

Večeře se Ch. Kirwan, které v Praze reprezentovala Sophie Schÿler, proběhla 15.11. v restaurantu Avantgarde.

Pětichodové menu z rukou šéfkuchaře Patrika Havlíčka doplnilo Ch. Kirwan v legendárních ročnících 2000 a 2005, nový styl tohoto vína pak pěkně ukázaly ročníky 2008 a 2009.

Právě na nich byla názorně vidět změna, ke které došlo na Ch. Kirwan v roce 2007. Tehdy byla ukončena externí spolupráce s Michelem Rollandem a na místo technického ředitele nastoupil Philippe Delfaut , který předcházejících 10 let pracoval ve stejné funkci na Ch. Palmer.

Kirwan se tak posunul od exktraktivního, leč trochu uniformního stylu k větší  terroirové čistotě. Tvrdší, nicméně silná a pěkně vystavěná „nulaosmička“ má nakročeno k dalekému horizontu, ročník 2009 pak přítomné omámil svojí svůdnou lahodností.

Znamenité víno z přelomu milénia je momentálně na prahu dokonalé zralosti, výtečný ročník 2005 naopak ukázal ještě obrovský potenciál k dalšímu zrání.

Všechna vína byla otevřena 12 hodin před podáváním, ročníku 2008 a 2005 by i tak prospěla dekantace před servírováním.

  
Print Friendly and PDF