Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
EN PRIMEUR 2017: 06 - Beauséjour, Clos Louie, Guibot, Mauriane...
Každý, kdo si někdy dal ve Francii steak v úpravě well-done, tedy „bien-cuit“ jistě potvrdí, že v takovém případě vám donesou na talíři cosi, co se barvou, tvrdostí i chutí podobá magmatické vyvřelině. Dlouho jsem myslel, že to jednoduše neumějí udělat, ale pak jsem pochopil, že je to kuchařova pomsta. Neboť každý Francouz si dává maso krvavé („saigné“) a pravý gourmet pak „bleu“. Což je maso, které se od syrového liší jen tím, že mu kuchař cestou od řezníka vyprávěl o sporáku.
Obědval jsem nedávno s Pierrem Bernaultem ze Ch. Beauséjour v jedné venkovské hospůdce. „Jaké cuisson u vašich tournedos“? zeptala se majitelka. „Bleu“ odpověl okamžitě Pierre a já tušil, že bude zle. Zapřel jsem nohy o stůl, aby mě nemohli vyhodit, a řekl jsem: „au point“. Což je naše „medium“. „No to snad ne!“ vykřikli oba současně a zcela tak vypadli ze společenské role. „Přece nechcete to maso takhle zkazit?“ lamentovala majitelka. Přemlouvali mě oba horem dolem, ale nedal jsem se. „Jsem barbar z východu, chci to au point“, trval jsem pevně na svém. Nakonec kapitulovali. Cítil jsem se jako vítěz.
Ale jen do chvíle, kdy mi to maso přinesli - a bylo to krvavé „saigné“ jak vymalované…
S přáním šťavnatého steaku dle Vaší volby :-)
Tomáš Dominec, Víno.cz
Ch. Beauséjour, 325,- Kč (stejná cena jako loni)
Ch. Beauséjour cuvée "1901", 625,- Kč (stejná cena jako loni)
Pouhých 20% úrody zůstalo Pierru Bernaultovi - ale jakých dvacet procent! Pevné a strukturované, ovšem zároveň nesmírně lahodné a chuťově barevné víno. Veliká krása.
A aby té krásy nebylo málo, ještě několik dalších oblíbenců, kteří se vesměs ukázali v tom nejlepším světle:
Clos Louie, 625,- Kč (-17%)
Přes 150 let staré vinice přežily už úplně všechno, takže přestály bez úhony i dubnový mráz (na rozdíl od níže položených vinic cuvée L+L, které vůbec nebylo vyrobeno). Skvělé, šťavnaté, mimořádné víno!
Ch. Guibot La Fourvieille, 285,- Kč (stejná cena jako loni)
J.M. Quarin zařadil Guibot mezi 24 nejatraktivnějších vín ročníku (spolu s Lafitem, Léoville Bartonem, Pichon Baronem....a mj. také Clos Manou). Nejsme tomu rádi, teď se to "rozkecá", tajemství Guibotu mělo zůstat jen mezi námi... :-) Mráz poškodil velkou část výsadby Merlotu, a tak namísto obvyklého poměru 80% Merlot - 20% Cabernetu Franc je tu fantastické víno s poměrem opačným - 70% Cabernetu Franc a 30% Merlotu!
La Mauriane, 342,- Kč (-3% proti loňsku)
Ochutnali jsme na La Mauriane i vína z jednotlivých sudů, jež odpovídají konkrétním parcelám - společná jim byla skvělá zralost a ovocnost, odlišovala je naopak až fascinující rozdílnost aromatické i chuťové složky. Tady vzniká hédonistické kouzlo La Mauriane - v komplexně vystavěné, dynamické, pestré a téměř nekonečné chuťové lince.
Clos Manou, 448,- Kč (-2%)
Petit Manou, 242,- Kč (stejná cena jako loni)
Je to vynikající vždy - a je to vynikající i v ročníku 2017. Vinice u řeky zůstaly mrazem netknuté. Charakterem nádherný Médoc s bohatě vystavěnou chutí je složen z 55% Cabernetu Sauvignon, trochou Petit Verdotu a Cabernetu Franc a 33% Merlotu.
Souhrnný ceník je již k dispozici ZDE.
Více informací ke kampani naleznete ZDE.
Vína EN PRIMEUR 2017 můžete objednávat v e-shopu i přes e-mail:vino@vino.cz