EN PRIMEUR 2017: 06 - Beauséjour, Clos Louie, Guibot, Mauriane...

Každý, kdo si někdy dal ve Francii steak v úpravě well-done, tedy „bien-cuit“ jistě potvrdí, že v takovém případě vám donesou na talíři cosi, co se barvou, tvrdostí i chutí podobá magmatické vyvřelině. Dlouho jsem myslel, že to jednoduše neumějí udělat, ale pak  jsem pochopil, že je to kuchařova pomsta. Neboť každý Francouz si dává maso krvavé („saigné“) a pravý gourmet pak „bleu“. Což je maso, které se od syrového liší jen tím, že mu kuchař cestou od řezníka vyprávěl o sporáku.

Obědval jsem nedávno s Pierrem Bernaultem ze Ch. Beauséjour v jedné venkovské hospůdce. „Jaké cuisson u vašich tournedos“? zeptala se majitelka. „Bleu“ odpověl okamžitě Pierre a já tušil, že bude zle. Zapřel jsem nohy o stůl, aby mě nemohli vyhodit, a řekl jsem: „au point“. Což je naše „medium“.  „No to snad ne!“ vykřikli oba současně a zcela tak vypadli ze společenské role. „Přece nechcete to maso takhle zkazit?“ lamentovala majitelka. Přemlouvali mě oba horem dolem, ale nedal jsem se. „Jsem barbar z východu, chci to au point“, trval jsem pevně na svém. Nakonec kapitulovali. Cítil jsem se jako vítěz.

Ale jen do chvíle, kdy mi to maso přinesli - a bylo to krvavé „saigné“ jak vymalované…

S přáním šťavnatého steaku dle Vaší volby :-)
Tomáš Dominec, Víno.cz


Ch. Beauséjour, 325,- Kč (stejná cena jako loni) 
Ch. Beauséjour cuvée "1901"625,- Kč (stejná cena jako loni)
Pouhých 20% úrody zůstalo Pierru Bernaultovi - ale jakých dvacet procent!  Pevné a strukturované, ovšem zároveň nesmírně lahodné a chuťově barevné víno. Veliká krása.

A aby té krásy nebylo málo, ještě několik dalších oblíbenců, kteří se vesměs ukázali v tom nejlepším světle: 

Clos Louie, 625,- Kč (-17%)
Přes 150 let staré vinice přežily už úplně všechno, takže přestály bez úhony i dubnový mráz (na rozdíl od níže položených vinic cuvée L+L, které vůbec nebylo vyrobeno). Skvělé, šťavnaté, mimořádné víno!   

Ch. Guibot La Fourvieille, 285,- Kč (stejná cena jako loni)  
J.M. Quarin  zařadil Guibot mezi 24 nejatraktivnějších vín ročníku (spolu s Lafitem, Léoville Bartonem, Pichon Baronem....a mj. také Clos Manou). Nejsme tomu rádi, teď se to "rozkecá", tajemství Guibotu mělo zůstat jen mezi námi... :-) Mráz poškodil velkou část výsadby Merlotu, a tak namísto obvyklého poměru 80% Merlot - 20% Cabernetu Franc je tu fantastické víno s poměrem opačným - 70% Cabernetu Franc a 30% Merlotu!

La Mauriane, 342,- Kč (-3% proti loňsku) 
Ochutnali jsme na La Mauriane i vína z jednotlivých sudů, jež odpovídají konkrétním parcelám - společná jim byla skvělá zralost a ovocnost, odlišovala je naopak až fascinující rozdílnost aromatické i chuťové složky. Tady vzniká hédonistické kouzlo La Mauriane - v komplexně vystavěné, dynamické, pestré a téměř nekonečné chuťové lince.  

Clos Manou, 448,- Kč (-2%)
Petit Manou, 242,- Kč (stejná cena jako loni)
Je to vynikající vždy - a je to vynikající i v ročníku 2017. Vinice u řeky zůstaly mrazem netknuté. Charakterem nádherný Médoc s bohatě vystavěnou chutí  je složen z 55% Cabernetu Sauvignon, trochou Petit Verdotu a Cabernetu Franc a 33% Merlotu.

Souhrnný ceník je již k dispozici ZDE

 

Více informací ke kampani naleznete ZDE.

Vína EN PRIMEUR 2017 můžete objednávat v e-shopu i přes e-mail:vino@vino.cz

  
Print Friendly and PDF
Příbuzná nabídka

Clos Louie 2011 MAGNUM

Clos Louie 2011 - Castillon-Côtes de Bordeaux.
Skladem 2 ks
Cena
2250 Kč