EN PRIMEUR 2018: 23 - Tour de By

Pokud se na vašem stole objeví ryba, pak vzpomeňte na poučku starých Římanů - "Maledictus piscis in tertia acqua" neboli "Zlořečena ryba ve třetí vodě". Protože dobrá je první voda (v níž ryba žije) i voda druhá (v níž se ryba vaří), avšak třetí, na zapíjení, by už byla úplně špatně. Neboť ryba se má zapíjet toliko vínem.
V trochu zemitější verzi nás o tomtéž informuje i slovenské pořekadlo: "Ryba, dyňa, sviňa, žiadajú si vína".

Červené víno se u ryb uplatní málokdy (skvělý je např. Pinot Noir ke steaku z tuňáka), ale je tu výjimka, kdy dojde i na bordeauxské červené: zdejší specialita - lamproie, mihule mořská, lovená ve vodách Girondy. Vědecky to vlastně ryba není, ale je to podivuhodná potvora, jejíž temné, krvavé maso je vyhledávanou pochoutkou místních gourmetů.

Ch. Tour de By, Médoc - 272,- Kč bez DPH (+1% proti loňsku)

Magnum (1,5 l) - 586,- Kč
Double magnum (3 l) - 1.976,- Kč
Jéroboam (4,5 l) - 2.568,- Kč
Impériale (6 l) - 3.269,- Kč
Salmanazar (9 l) - 5.800,- Kč
Balthasar (12 l) - 7.500,- Kč
Nabuchodonosor (15 l) - 9.950,- Kč
Melchior (18 l) - 12.400,- Kč

U vod Girondy zůstaneme s vínem z míst, kde uprostřed vinic stojí bývalý maják, a kde v roce 2018 vzniklo skutečně skvělé víno - tak jako v celé této severní partii Médocu. Silné, pevné, šťavnaté a hlavně nebývale chuťově pestré.


Více informací ke kampani naleznete ZDE.

Vína EN PRIMEUR 2018 můžete objenávat v e-shopu i přes e-mail:vino@vino.cz

  
Print Friendly and PDF