Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
EN PRIMEUR 2019: 01 - Úvod
Vážení a milí,
vítejte u dalšího ročníku tohoto našeho bordeauxského zpravodajství.
Ač v Bordeaux ještě počátkem března ujišťovali, že každoroční degustace proběhnou a následně bude zahájena kampaň stejně jako každým rokem, dynamický vývoj situace s koronavirem jejich představy zcela rozmetal. V současné době tak panuje velké nejasno, jak dále postupovat - zda degustace (a tím i kampaň) odložit, či zda se jich vzdát a spustit kampaň za současných podmínek. Život na vinici ani ve vinařstvích se ovšem nijak nezastavil a zejména u těch menších působí naprosto normálním dojmem. Négocianti se po zhruba týdenním přerušení práce vracejí k omezenému provozu.
Úvodem zde přikládáme malou vzpomínku na časy ne/dávno minulé - na fotce najdete fakturu z kampaně en primeur 1981, kde firma Duclot prodává švýcarské firmě Magnin Vins Ch. Pétrus. Jak patrno, Pétrus stál tehdy 185,- franků. Jedno euro se později přepočítávalo poměrem ku 6,56 franku, je to tedy 28,- EUR, neboli cca 700,- Kč! Inu, časy se mění - dnes stojí láhev Ch. Pétrus 1981 48.700,- Kč. A to stojí tak málo jen proto, že to byl jen průměrný ročník. Nepředstavitelné je z dnešního pohledu i množství - 420 láhví. I když jasně - nekupte to, za sedm stovek...
V příští relaci už ale historii opustíme a budeme se věnovat žhavé bordeauxské současnosti.