Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Gran d´Or z Jižní Afriky
„Byly to letos mimořádně vydařené Michelangelo International Wine & Spirit Awards,“ ohodnotila právě završený ročník zakladatelka a organizátorka soutěže Lorraine Immelman. Osmnácté Michelangelo International Wine & Spirit Awards byly rekordní v počtu přihlášených vzorků (1730 vín) i zúčastněných producentů (322 vinařství). Absolutní počet vzorků byl o 22% vyšší než v roce předešlém. Vůbec poprvé byly v Jižní Africe uděleny speciální Liqueur Awards pro výrobce likérů a ovocných destilátů. Michelangelo International Wine & Spirit Awards jsou jediným jihoafrickým vinařským konkurzem s výlučně mezinárodní porotou. Pod vedením výkonné ředitelky soutěže, Australanky Sue van Wyk CWM (Cape Wine Master), hodnotilo letos v srpnu po celý týden soutěžní vzorky stobodovým systémem 18 degustátorů z 15 zemí: Christine Rudman CWM (Cape Wine Master) z Jižní Afriky, Španělé Rubén García Franco a Javier Pulido, Francouzi Thierry Sabon a Denis Garret, Adrian Garforth MW (Master of Wine) z Velké Británie, Kanaďanka Liz Palmer, Ingrid Adamiker a Jochen Erler z Rakouska, Chris Albas a Rene van Hoven z Nizozemí, Korejec Cho Jung Yong, Georgi Mihov z Bulharska, Robert Gorjak ze Slovinska, Mariusz Kapczyński z Polska, Dermot Nolan MW (Master of Wine) z Irska a Martin Křístek z České republiky. V souladu s doporučeními OIV udělili porotci celkem 607 ocenění: 16x Trophy (titul šampión), 3x Platinum (platinová medaile), 90x Gran d´Or (velká zlatá medaile), 222x Gold (zlatá medaile) a 292x Silver (stříbrná medaile). Nejvíce soutěžních vzorků mezi bílými víny představovaly Sauvignony (178 vzorků; 1x Platinum, 9x Gran d´Or, 18x Gold a 35x Silver) a Chardonnay (133 vzorků; 4x Gran d´Or, 15x Gold, 21x Silver). Absolutně největší kategorií byl Syrah / Shiraz (207 vzorků; 2x Gran d´Or, 33x Gold, 30x Silver) a nechyběla jihoafrická chlouba, Pinotage (8x Gran d´Or, 23x Gold, 13x Silver). Rekordně obsazena byla rovněž domácí kategorie šumivých vín Method Cap Classique (65 vzorků; 4x Gran d´Or, 8x Gold, 9x Silver).
Nejvyšším oceněním Grand Prix Trophy byl honorován Kleine Zalze Family Reserve Chenin blanc 2013. Nejlepším producentem bylo vyhlášeno vinařství Saronsberg. Cenu za novátorský počin získal Diemersdal Grüner Veltliner 2013. Nejlepším šumivým vínem bylo Kleine Zalze Vintage Brut 2009 a cenu pro nejlepší Pinotage získalo Beyeskloof Diesl Pinotage 2009. Speciální cenu pro lokálně populární Coffee Style Pinotage vybojovalo Diemersfontein Pinotage 2013. Platinové medaile obdrželi Badsberg Noble Late Harvest 2009, Louisvale Stone Road Sauvignon Blanc 2014 a Waverley Hills Shiraz / Mourverde / Viognier 2010. Velkou zlatou medailí byla oceněna pouze tři vína jiného než jihoafrického původu: Chilské Concha y Toro Casillero del Diablo Carménère 2013, španělské Codorniu Viña Pomal Crianza 2011 a jako jediné bílé víno (sic!) Baloun Cuvée 22 ročníku 2013. Úspěch moravských vín ještě podtrhla zlatá medaile Vinařství Baloun za Sauvignon 2013 pozdní sběr.
„V Jižní Africe na této soutěži jsme víno měli již v loňském roce. To mne hlavně zajímalo, jak tam dopadne Sauvignon z Moravy. Dostal zlatou medaili. V letošním roce jsme kolekci rozšířili na tři vína. Opět Sauvignon pozdní sběr ale ročník 2013, Děvín pozdní sběr 2013 a Cuvée 22. K tomuto cuvée mne přivedla náhoda, dát dohromady všechna bílá vína, jak když se slévají do nádoby při degustaci. Vyrábíme 20 bílých odrůd a ta zbývající dvě jsou Zweigeltrebe a Rulandské modré, obě vyrobená na bílo. Cuvée 22 je suché víno. Oceněné dvojitou zlatou medailí mně udělalo dost velkou radost. Suchý Sauvignon dostal zlatou a Děvín, téměř jediné „sladší“ víno, které máme ve sklepě, nedostal nic. Přitom z pěti jeho ocenění na prestižních soutěžích jsou dvě velké zlaté medaile. Skutečnost, že na Jižní Afriku ještě nedolehl syndrom upřednostňování sladkých a nasládlých vín, mě těší dvojnásob,“ komentoval úspěch Radomil Baloun.
Doprovodný program pro členy odborné jury zahrnoval návštěvy vinařství Kaapzicht a Boschkloof (obojí Stellenbosch), Diemersdal a De Grendel (obojí Durbanville). Trojice degustátorů ve složení Georgi Mihov, Mariusz Kapczynski a Martin Křístek v čase osobního volna navštívila navíc vinařství Stark-Condé (Jonkershoek Valley).
Kaapzich Wine Estate (založeno r. 1946) odkazuje názvem k nádhernému pohledu z vinice Bottelary Hills na Kapské město a Stolovou horu. Vlastníkem rozlehlého statku (190 ha; 1/3 sklizně zpracovávají, zbytek hroznů odprodávají) je rodina Steytler. Bratři Danie a George obhospodařují vinice a sklepní hospodářství. Manželky Yngvild a Mandy mají na starost prodej a export vín. Převažují (70%) modré odrůdy: Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Cinsault, Malbec, Merlot, Petit Verdot, Pinotage, Shiraz. Pro bílá vína jsou určeny Chardonnay, Chenin blanc, Hanepoot, Roussanne, Sauvignon, Sémillon a Verdelho. Ochutnali jsme např. Kaapzicht Chenin blanc 2013 ze starých keřů (vinice z r. 1947): Kvašeno v sudu, spontánní fermentace, lisování celých hroznů. Vyrobeno bylo 900 lahví (500 a 225 litrový sud). Prezentovalo se světle zlatožlutou barvou, impozantní vůní zralých hrušek, bělomasých broskví, tóny másla, medu a vanilky, plností, šťavnatou chutí a dlouhotrvajícím dozvukem.
Boschkloof Wines (založeno r. 1996) je butikové vinařství s 30 ha vinic. Dominují odrůdy pro výrobu červených vín: Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Shiraz. Pouhým doplňkem je Chardonnay. Srdeční záležitostí majitelů, Jacquese a Reneene Borman, je Shiraz, který vinifikují v 500 litrových otevřených kádích za manuálního ponořování klobouku matolin. Adekvátní rhônský styl pravidelně konzultují s Michelem Rollandem. Zdá se, že úspěšně, vždyť Boschkloof Syrah 2012 obdržel titul Nejlepší Shiraz Jižní Afriky a zlatou medailí byl oceněn i na letošním ročníku Michelangelo International Wine & Spirit Awards. Bylo to víno temně rubínové barvy s buketem fialek, špetkou pepře a koriandru, plnoštíhlé a v dochuti čokoládové.
Diemersdal Estate (založeno r. 1698) je rozsáhlý statek sedmé generace rodiny Louw v Durbanville. Jeho nedílnou součástí je 210 ha vinohradů: Cabernet Sauvignon, Grenache, Malbec, Merlot, Mourvèdre, Petit Verdot, Pinotage, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon. Kultovní jsou místní Sauvignony (prémiové řady MM Louw, Reserve a Eight Rows; základní řady Diemersdal a Matys), o což se jistě přičinilo vlastnictví prestižní domény Sauvignon.com. Do granitových půd vysadili i Veltlínské zelené (3 ha), které letos plánují jako vůbec první v Jižní Africe uvést na trh. Vína jsou z valné části školena v betonových tancích, jen menší partie ve dřevě. Při degustaci obdobnou měrou zaujal svěží, tělnatý, hluchavkový Diemersdal Reserve Sauvignon 2014, jako již lahvově zralý, opulentní a minerální „fumé“ Diemersdal Eight Rows Sauvignon 2009.
De Grendel Wines (založeno r. 1720) ve vlastnictví rodiny Graaff sídlí pod vrcholkem Tygerberg. Vedle dokonale kýčovitého výhledu z terasy vinného restaurantu na pobřeží Západního Kapska nabízí kolekci šumivých a tichých vín ze 110 ha vinic: Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Malbec, Merlot. Mourvèdre, Petit Verdot, Pinotage, Pinot noir, Pinot gris, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon, Sémillon, Viognier. Termín sklizně zde určují mj. pomocí analýzy satelitních snímků družice Agrisat (barevná škála hladiny chlorofylu ve vinici). U vín se v prvé řadě snaží zachovat odrůdový charakter: „Děláme z Merlotu Merlot, nikoliv Cabernet Sauvignon.“ Slova Charlese Hopkinse, sklepmistra, potvrdil nejlepší z desítek degustovaných soutěžních Merlotů, jímž byl kupodivu pod šroubovacím uzávěrem zrající De Grendel Merlot 2010. Bylo to expresivně malinové, šťavnaté a plné víno s dotekem vanilky.
Stark-Condé Wines (založeno r. 1998) v romantickém údolí Jonkershoek, kde se čas od času prohánějí paviáni s leopardy, zacílilo na červená vína (80% produkce). Na granitovém podloží a jílovitých půdách s vysokým obsahem železa kultivují Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Petit Verdot a Shiraz. Celkem 40 ha vinic, včetně nejvýše položeného vinohradu (600 m n. m.; Cabernet Sauvignon) v oblasti Stellenbosch. Sklepmistr José Conde zpracovává taktéž hrozny sousední vinice Lingen (2 ha), dlouhodobě pronajaté od rodiny Krige. Temně rubínové Lingen 2012, cuvée Cabernetu Sauvignon (43%), Shirazu, Petitu Verdot a Petite Sirah, excelentně snoubilo aroma drobného zahradního ovoce s elegantním tělem a neodolatelným dozvukem. Zrálo ve francouzských barriques a vyrobeno bylo 3030 lahví.
Jižní Afrika je 8. největším producentem vína na světě. Plocha vinic činí 100.093 ha (r. 2012; 102.146 ha r. 2006), průměrný objem sklizně 15,4 t / ha (r. 2012), roční produkce vína 10,95 miliónů hl (r. 2012), roční spotřeba vína 7,0 l / osobu (r. 2012; 8,2 l / osobu r. 2002), roční export vína 4,17 miliónů hl (r. 2012). Nejrozšířenější odrůdou je i přes úbytek v posledních letech Chenin blanc (18% celkové plochy vinic). Mezi kultivary s modrými hrozny dominuje Cabernet Sauvigon (12% celkové plochy vinic), ačkoli nově jsou vysazovány především Pinotage a Shiraz.
Další informace: www.michelangeloawards.com
Autor: MUDr. Martin Křístek
Foto: Mariusz Kapczyński