Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Hodnocení En Primeur 2018 Margaux
Ani v Margaux nebyla nouze o velmi úspěšná vína, byť jako celek musela tato apelace čelit na levém břehu největším komplikacím. Ty pramenily jednak z toho, že jarní atak mildieu tu byl nejsilnější a dále z toho, Margaux je v celém Médocu nejteplejší oblastí – réva tu tedy na některých lokalitách byla v teplém a suchém létě vystavena stresu z nedostatku vláhy.
Připočteme-li zdejší rozmanitost půdních typů, je jasné, že ve výsledku se člověk setkal jak s víny zcela špičkovými, tak i s víny jen málo harmonickými, jimž vládla jistě obdivuhodná hutnost a koncentrace, avšak bez odpovídající vyváženosti v podobě vyšší kyseliny a pocitové svěžesti.
Phillippe Bascaules, Ch. Margaux: „Měli jsme v plánu ošetřovat vinici v bio režimu, ale museli jsme to vzdát. Nicméně po dlouhém, suchém létě jsme sklízeli tak koncentrované bobule, jaké tu nikdo nepamatuje - slupka u Cabernetu měla tloušťku 1,1 až 1,2 mm, normálně bývá 0,8 -0,9. O to více je ve víně taninů – a jakkoliv jsme dělali velmi jemnou extrakci a vůbec se k moštu chovali nesmírně citlivě, tak vzniklo nejsilnější Ch. Margaux historie.“
Thomas Duroux, Palmer: „Mildieu se v roce 2018 objevilo dvakrát – v červnu a poté na počátku července. To je něco zcela neuvěřitelného. S biodynamickými prostředky, které máme k dispozici, jsme měli jen málo šancí a přišli jsme tak o velkou část úrody – celkový výnos odpovídá situaci, jako by na každém keři byl jeden hrozen. Ale to, co zůstalo, dalo vzniknout vínu, jež je kvalitou opravdu mimořádné.“
Lorenzo Pasquini, Ch. Giscours + Ch. du Tertre: „Giscours lze svými vlastnostmi přirovnat k olejomalbě, du Tertre k akvarelu. Není méně krásný, ale je jiný - snáze srozumitelný a přístupnější.“