Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Hodnocení En Primeur 2018 Pessac-Léognan
Spolu s Margaux byl Pessac oblastí nejvíce postiženou rozmary přírody. K jarním plísním se tu přidalo dvojí krupobití a některé vinice byly zdevastovány měrou opravdu značnou. Jako celek tedy tato apelace určitě nepatří k vítězům.
Navzdory tomu zde ale vznikla řada mimořádných vín – v závislosti na konkrétních místních podmínkách. Podobně jako na severu, v Médocu, i zde díky teplému a suchému létu získala především vína, která pocházejí z chladnějších míst, tedy vinic, zde situovaných mezi lesy (Dom. De Chevalier, Seguin). Naproti tomu „městské“ vinice, kde je průměr ročních teplot vždy vyšší, přinesly svým majitelům ke zpracování o poznání komplikovanější materiál (Pape Clement, Haut Brion). Výsledky jsou tedy velmi různorodé.
Denis Darriet, Ch. Seguin: „Na jaře nebraly deště konce – naštěstí máme výrazně štěrkovou půdu, která vodu absorbuje. Ale na jílovité půdě v sousedství nemohli ani vjet s traktorem do vinice, jak byla podmáčená. Druhé štěstí nás potkalo při ataku peronospory – jsme na lokalitě, kde často fouká vítr a ten nám byl tentokrát ku pomoci. Samozřejmě se to ale neobešlo bez intenzivní práce ve vinici.“
Stéphanie Libreau, Ch. Les Carmes Haut Brion: „Letos jsme udělali Bordeaux tak trochu „po burgundsku“ – 40% hroznů jsme zpracovávali i s třapinami. Ty kromě dalších efektů přinesly navíc i trochu vody, a tak jsme předešli tomu, aby mošt nebyl příliš silný, neboť bobule byly sice úžasně zralé, avšak maličké a velmi koncentrované.“