Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Jak chutná stoleté víno - Ch. Lanessan 1911
Vezměte víno za 268,- Kč (cena Ch. Lanessan en primeur 2009) a uložte ho na 100 let do sklepa. Co z toho vyjde?
Zázrak. Jinak to nemohu říci. Živé, svěží víno, samozřejmě ve finálním stadiu zralosti, s jemně marmeládovým tóny, ale bez jakékoli známky „stařiny“. Nečekejte sílu, mohutnost nebo úchvatnou délku - i když ani ta nebyla špatná. Ale čisté, jemné, vyloženě příjemné víno, po němž máte chuť zvolat na páže“ a nalej vína, dolej výš!“. Leč i ta láhev z r. 1911 má objem jen 0,75 litru….
Víno ovšem těžilo z jedné a hodně podstatné skutečnosti – celou dobu leželo ve sklepích château. Tedy v ideálních podmínkách, bez jakýchkoli teplotních změn, natřásání a podobně. Bez toho by jednoznačně nemělo šanci dožít se dneška v takovém stavu.
Otevírání vína bylo chirurgickou záležitostí, která skončila úspěchem po zhruba 15 minutách mravenčí práce.