Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Jaký sýr – jaké víno? „Brie de Meaux“
Za centrum výroby tohoto sýra se považuje městečko Meaux, ale oblast, kde se smí vyrábět je poměrně velká – zahrnuje oblast východně od Paříže - celý department Seine et Marne a části několika okolních departmentů.
Historický původ těchto sýrů není přesně znám, ale první zmínky o něm lze zaznamenat již v 9. století. Po Francouzské revoluci se stal doslova národním sýrem, v roce 1815 pak slavil obrovský úspěch na mírové konferenci evropských panovníků ve Vídni. Díky tomu se jeho sláva rozšířila do celé Evropy. Mnohými gurmány byl korunován na krále sýrů.
Sýr Brie de Meaux se vyrábí jak tradiční metodou na selských usedlostech, tak průmyslovým způsobem. Syrové kravské mléko /zásadně nepasterizované/ se nechá pomalu srazit, sýřenina se vkládá po lžících do forem. Při vykapávání se sýr několikrát obrací a ručně solí. Zraje minimálně čtyři týdny, častěji ale 6-8 týdnů. Sýr má tvar plochého kola o průměru 35-37 cm, tloušťku 2,5 cm a hmotnost 2,6 kg. Jeho kůra je poměrně tenká a často bývá pokryta vrstvičkou bílé plísně. Sýrové těsto je slámově žluté, měkké, smetanové, ale kompaktní a jemné.
Tento sýr výborně doplní lehčí a mladé červené víno, které nezrálo (nebo zrálo jen krátce) v sudech. Ideálně z odrůd Pinot Noir nebo Gamay (např. Bourgogne Pinot Noir "Réserve", Hautes Côtes de Beaune "Mont Battois", Bourgogne Hautes Côtes de Nuits "Le Prieuré", červené Sancerre, vše z Beaujolais). Mezi bílými víny mu chuťově vyhovují suchá vína z odrůdy Chenin blanc (např. Anjou blanc). Dobrou kombinací může být i šampaňské.
Mléko: kravské
Druh: měkký sýr, na povrchu bílá plíseň
Obsah tuku: 45 až 60%
Doba zrání: 6-8 týdnů
Doporučená vína:
- Burgundsko - např. Bourgogne Pinot Noir "Réserve", Hautes Côtes de Beaune "Mont Battois",
Bourgogne Hautes Côtes de Nuits "Le Prieuré"
- Loira - např. Sancerre "Belle Dame", Anjou blanc
- Beaujolais - např. Beaujolais Villages (Domaine Dubost), Brouilly (Domaine Dubost),
Moulin-à-Vent (Domaine Dubost)
- Champagne - např. Louis Brochet Brut 1er Cru, Le Mesnil Brut Grand Cru, Jacquesson "Cuvée No. 735",
Egly-Ouriet Grand Cru Brut "Tradition", Pol Roger Brut MAGNUM…