Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Labužnický ročník 2015! (MILLÉSIME 2015, LE GOURMAND !)
Klima bylo v roce 2015 značně neobvyklé, ale umožnilo zrod ročníku s velmi vysokou kvalitou: vyváženého, elegantního a labužnického.
Teplé jaro se stejnoměrným kvetením révy a hodně teplé měsíce červen a červenec přiměly révu až k bláznivému růstu (nezapomeňme, že je to liána). Více než obvykle si réva uměla poradit s využitím vody získané srážkami v zimě.
Od poloviny července jsme my vinaři, kteří pochodujeme po vinici s nožem v ruce, mohli sledovat
v bobulích vinné révy jadérka, která světlala - což je známka již začínajícího zrání.
Až do konce měsíce července přetrvávalo suché a teplé počasí.
Začátkem srpna se počasí začalo měnit. Nebyl to zrovna nejlepší měsíc pro ty, co měli dovolenou na pláži. Ne úplně katastrofický, ale relativně chladný a vlhký.
Réva zpomalila svůj růst, uklidnila se. Nastaly podmínky příznivé pro vyjádření aromatu našich odrůd a umožnily révě, aby netrpěla v srpnu nadbytkem slunce, které jí může způsobit šok.
Od začátku září až do konce října bylo počasí velmi příznivé pro zrání hroznů, ve dne slunce, v noci chladno. Několik bouřek (bez krup!) přišlo ohlásit začátek podzimu.
Sklizeň nakonec proběhla později, než bylo předpokládáno. Využili jsme ideální podmínky pro zjemnění taninů ve slupce. Jadérka byla hnědá a křupala v zubech, měla oříškovou chuť.
Hrozny zůstaly naprosto zdravé a výsledné víno bude vyjádřením této aromatické i chuťové čistoty. Z prvních ochutnávek mám dojem jako by chuť bobulí přímo explodovala v ústech. Barva je sytá, harmonie vynikající: stupeň alkoholu nižší než v roce 2010, kyselina dostatečně umírněná, ale je přítomná. Nakonec taniny : pěkné, zaoblené, sametové a finále je husté a svěží.
Hubert de Boüard