Mas de Daumas-Gassac

První vinice v údolí Gassac založil již v roce 780 n.l. Saint Benedict z Aniane, poradce Karla Velikého.

V roce 1970 učarovalo kouzlo tohoto místa manželům Guibertovým. Ti v tomto nádherném, nedotčeném údolí, skrze které protéká řeka Gassac objevili starou farmu, kdysi náležející rodině Daumas. Véronique a Aimé Guibert si na pomoc přivolali svého přítele profesora Henriho Enjaberta, geologa specializujícího se na vztah mezi půdou a vinnou révou.  Ten po návštěvě údolí Gassac rozhodl, že kombinace zvláštní červené půdy spolu s nadmořskou výškou a nočním prouděním chladného vzduchu je ideální pro vinařství. A padla i volba na odrůdu pro Languedoc zcela neobvyklou – Cabernet Sauvignon.
Rodina Guibert tedy zasadila révu, vybudovala sklepy a v roce 1978, za pomoci známého enologa profesora Emile Peynaud (poradce na Ch. Margaux, Ch. Haut Brion, Ch. Mission Haut Brion), vyrobila první červené víno.
Když se novináři ptali profesora Peynaud, proč se obtěžoval s neznámým Domaine z Languedocu, odpověděl: „Já jsem radil největším výrobcům vína ve Francii, ale nikdy jsem neměl to štěstí, abych byl přítomen u zrodu grand cru.“

Už v roce 1982 bylo zdejší víno nazváno časopisem Gault a Millau „Lafitem“ z Languedocu.

Obecné
Region: Languedoc
Přibližná produkce: 220.000 lahví/ rok
Vyráběná vína: bílá
                         Mas de Daumas Gassac,
                         červená
                         Mas de Daumas Gassac,
                         Mas de Daumas Gassac Cuvée Emilie Peynaud,
                         sekty
                         Mas de Daumas Rosé Frizant

                         + celá škála vín z řady Moulin de Gassac

Vinice
Rozloha vinic: 50 ha
Odrůdy: bílé Chardonnay, Chenin Blanc, Petit Manseng, Viognier
             červené Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache

Kontakty
Majitel: Rodina Guibert
Enolog-konzultant: -
Adresa: Mas de Daumas-Gassac, 34150 Aniane
Webové stránky: www.daumas-gassac.com

  
Print Friendly and PDF