Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Modrý Portugal v Ostravě 2016
Po první světové válce vytlačil Frankovku z pozice nejrozšířenější modré odrůdy, v letech 2007 až 2010 byl vysazován více než Merlot či Cabernet Sauvignon. Pan profesor Vilém Kraus jej považoval za „víno na takový ten kravský hlt, když se vinař vrátí domů znaven po celodenní dřině ve vinohradu.“ Klub ostravských vínobuditelů K.A.H.A.N. posuzoval Modrý Portugal poprvé v roce 2005. Zvítězil Modrý Portugal 2003 Luboše Oulehly z Nových Bránic. Při dalším hodnocení v roce 2009 triumfoval Milan Sůkal z Nového Poddvorova a jeho cuvée Modrý Portugal / Trolínské 2003.
Do třetice se vínobuditelé tímto kultivarem zabývali den po svátku Tří králů ve slezsko-ostravském hotelu Jan Maria. Dvě desítky vzorků nominovaných samotnými porotci, úspěchem v nominačním večeru ostravských kardiologů či zakoupených z edukativních důvodů, hodnotili dle stobodové tabulky OIV anonymně, pouze se znalostí ročníku sklizně. Všechna vína předem dekantovali. O výsledku rozhodoval medián a při rovnosti mediánů průměr bodů udělených jednotlivými porotci. Minimální mez pro udělení zlaté medaile činila 88 bodů, pro stříbro 84. Bronzové medaile nebyly udělovány.
Benjamínkem hodnocení a prvním medailistou (84 b.) bylo moravské zemské Svatomartinské Modrý Portugal 2015 (Mádl vinařství s.r.o., Velké Bílovice). Dle ankety Libora Nazarčuka vůbec nejúspěšnější mladé víno ročníku se vyznačovalo buketem fialek, na nějž navazovaly přiměřeně plná chuť, hravá kyselinka a expresivní tóny „třešňové kapky“ (červené bon-pari drops). Kapesním průvodcem Hugh Johnsona zmiňovaný, šroubovacím uzávěrem poněkud zadušený, rychle odeznívající, pepřnatý až kmínový Villány Portugieser 2014 (Gere Attila Pincészete, Maďarsko) už porotu tolik neuchvátil (80 b.).
Obě moravská zemská vína sklizně 2013 byla stříbrná: Jednak nezvykle vyzrálý, hutný a sametový, „pinotový“ Modrý Portugal 2013 (Stanislav Škrobák, Čejkovice) s vůní jahodového kompotu (84 b.), jednak nefiltrovaný „na kost suchý“ Modrý Portugal 2013 (Ing. Luboš Oulehla, Nové Bránice), ideální pánské džbánkové víno lákavě minerálního dozvuku, jež v úvodu decentně zavonělo bylinkovým čajem (86 b.). Spektrum medailí pozdních sběrů bylo pestřejší. Potenciální bronz zbyl na relativně štíhlý a svěží Modrý Portugal 2013 p.s. (Rodinné vinařství Jedlička & Novák, Bořetice), nekompromisně evokující višeň v čokoládě (82 b.). Zlato vybojoval temně rubínový, atraktivně kakaový Modrý Portugal 2013 p.s. (Leoš Horák, Vrbice), plnoštíhlý, mladistvě působící elegán (88 b.). Stříbrem byl ověnčen měkce hřejivý Modrý Portugal 2013 p.s. (Ing. Petr Bíza, Čejkovice) s atypickým buketem pivoněk a barvou českého granátu (85 b.).
Vína „beruškového“ ročníku 2012 v obecné rovině zklamala. Jemným květinovým parfémem a příznivou cenou (sic nebyla porotě známa) potěšil jednoduše srovnaný Floriánek Modrý Portugal 2012 jak. (Šlechtitelská stanice vinařská a.s, Velké Pavlovice; 83 b.). Přímočarý, pevně strukturovaný, ostružinově-černorybízový Modrý Portugal 2012 p.s. (SPIELBERG CZ, spol. s r.o., Archlebov), připravila o úspěch dochuť tabáku a trochu připálených povidel (80 b.). Komentáře k nešťastně „pohnutému“ Modrému Portugalu 2012 jak. (Znovín Znojmo a.s.) zmiňovaly např. přestárlé Beaujolais Nouveau či jablkový kvas a fermentující banány v čokoládě (73 b.). Vzácně vídaný černočervený Modrý Portugal 2012 v.z h. (KOLBY a.s., Pouzdřany) potvrdil, jak důležité pro vinaře je, aby se vedle sommeliérů i milovníci vín bezpečně naučili rozpoznat korkovou vadu: Nezachytí-li hodnotitel odér trichloranisolu, pak vzorek namísto vyřazení nemilosrdně odstřelí… (72 b.).
O další rok starší vína o to více (pozitivně) překvapila. Moravský zemský „živočišný, ale sexy“, kompaktní a extraktivní, Modrý Portugal 2011 (Ing. Luboš Oulehla, Nové Bránice), podtržený závanem skořice, obdržel stříbro (85 b.). Obdobně uspěl líbivý, téměř purpurový, mnohovrstevnatý Pelvins Modrý Portugal 2011 jak. (Hrabal s.r.o., Velké Bílovice), jenž na první signální útočil svůdnými tóny třešní a vanilky (85 b.). Prakticky nic nebylo možno vytknout tělnatému marmeládově-višňovému Modrému Portugalu 2011 p.s. (Radomil Baloun, Velké Pavlovice), vítězi kategorie Hustopečské pečeti a držiteli stříbra Weinparade Poysdorf již v roce 2012 (84 b.). Letos v Ostravě se stejným kovem pyšnil Modrý Portugal 2011 p.s. (Moravíno s.r.o., Valtice), kulatější víno rubínové barvy s cihlovými odlesky a neoddiskutovatelnou vůní malin a borůvek (86 b.). Zlato neuniklo „nabušenému“ karamelově-kávovému Modrému Portugalu 2011 v.z h. (Patria Kobylí a.s.) s dlouhým hedvábným finišem, úspěšně reprezentujícímu Salon vín České republiky (88 b.).
Archivní vzorky popřely mýtus o nevhodnosti vín Modrého Portugalu k delšímu zrání. Opulentní, neodolatelně šťavnatý, hašlerkou doznívající a sladkým dřevem nevtíravě vonící Pfalz Rotwein Alte Reben 2010 (Markus Schneider, Německo) byl honorován zlatem (88 b.). Krásně pitelný, útlejší, rubínový Modrý Portugal 2009 p.s. (Josef Valihrach, Krumvíř), okořeněný mátou, tymiánem a špetkou červené papriky, vyválčil stříbro (84 b.). Šampiónem byl nečekaně vyhlášen Modrý Portugal 2007 p.s. (Moravíno s.r.o., Valtice) z podoblasti mikulovské. Prezentoval se odrůdově typickou světle rubínovou barvou, exceloval podmanivou vůní rozinek a datlové marmelády, byl plnoštíhlý a optimálně vyzrálý, rezonoval sušenými trnkami i hořkou čokoládou (91 b.). Medaili si vysloužil také poslední vzorek, jímž byl stále dosti perspektivní, obdivuhodně vyvážený a perzistentní, perníkově-marcipánový Rheinhessen Portugieser „Von der Fabrik“ 2006 (Weingut Michael Teschke, Německo; 86 b.).
Závěrečné snoubení odtajněných ohodnocených vín a menu Hotelu Jan Maria zahrnovalo zvěřinovou paštiku s brusinkovým coulis, hovězí tataráček, pečené švestky v anglické slanině, vepřovou panenku plněnou sušeným ovocem, dančí ragú s kořenovou zeleninou, střapačky se zelím, anglický roastbeef, restované bramborové plátky s rozmarýnem, domácí chléb, sýrovou variaci s hrozny a ořechy, brusinkový cheesecake a čokoládové brownies.
CHAMPION
Modrý Portugal 2007 pozdní sběr (Moravíno s.r.o., Valtice)
ZLATÁ MEDAILE
Modrý Portugal 2011 výběr z hroznů (Patria Kobylí a.s.)
Pfalz Rotwein Alte Reben 2010 (Markus Schneider, Německo)
Modrý Portugal 2013 pozdní sběr (Leoš Horák, Vrbice)
STŘÍBRNÁ MEDAILE
Modrý Portugal 2011 pozdní sběr (Moravíno s.r.o., Valtice)
Rheinhessen Portugieser „Von der Fabrik“ 2006 (Weingut Michael Teschke, Německo)
Modrý Portugal 2013 moravské zemské (Ing. Luboš Oulehla, Nové Bránice)
Pelvins Modrý Portugal 2011 jakostní (Hrabal s.r.o., Velké Bílovice)
Modrý Portugal 2013 pozdní sběr (Ing. Petr Bíza, Čejkovice)
Modrý Portugal 2011 moravské zemské (Ing. Luboš Oulehla, Nové Bránice)
Modrý Portugal 2013 moravské zemské (Stanislav Škrobák, Čejkovice)
Svatomartinské Modrý Portugal 2015 moravské zemské (Mádl vinařství s.r.o., Velké Bílovice)
Modrý Portugal 2011 pozdní sběr (Radomil Baloun, Velké Pavlovice)
Modrý Portugal 2009 pozdní sběr (Josef Valihrach, Krumvíř)
Autor: MUDr. Martin Křístek