Muškáty v Ostravě 2016

Politicky korektní starobylý rod Muškátů, jehož stovky potomků s různou barvou bobulí pojí stejné aromatické spektrum, znali údajně již staří Peršané a Egypťané. Ostravští vínobuditelé hodnotili jeho ambasadory (tehdy ještě včetně těch s vyšším zbytkovým cukrem) v letech 2003 a 2009. V obou případech slavily titul výběry z cibéb či bobulí Heleny a Lubomíra Glosových z Moravské Nové Vsi. Odděleně byli v letech 2006 (šampión Habánské sklepy s.r.o.) a 2012 (šampión Znovín Znojmo a.s.) posuzováni reprezentanti maďarského muškátového novošlechtění Irsai Oliver, vyšlechtěného pár let před II. světovou válkou (Olivér bylo jméno a Irsai příjmení židovského obchodníka z Kecskemétu). Bohužel, oblíbený zdroj burčáku na trhu v podobě vína figuruje zřídka, a tak byl letos klasifikován společně se svými příbuznými Muškáty: Žlutým či bílým, moravským, alexandrijským, Ottonelem…

Celkem 32 vín z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska, Francie a Španělska bylo nominováno do salónku Antracit (dříve Rudolfův) Clarion Congress Hotelu Ostrava (dříve Hotel Atom). V porotě vedle 11 vínobuditelů zasedli Štěpán Maňák, jehož Muškát moravský je jediným muškátem v Salonu vín 2016, a Vladimír Tetur, jehož Irsai Oliver považují mnozí za etalon odrůdy. Hodnotilo se stobodovým systémem, přísně anonymně, pouze se znalostí ročníku sklizně (odrůda ani jakostní zatřídění nebyly deklarovány). Rozhodujícím kritériem pro konečné pořadí byl medián, v případě rovnosti mediánů průměr získaných bodů. V souladu s antiinflační restrikcí celkového počtu ocenění nebyly udělovány bronzové medaile. Minimem pro zisk stříbra bylo 84 bodů, zlatou medaili obdržela vína oceněná nejméně 88 body. Vzhledem k nezdravému trendu přemíry vín s vyšším zbytkovým cukrem v nabídce našich vinařů byla posuzována výlučně vína suchá a polosuchá.

Tucet mladých vín nepříliš šťastně odstartoval společně hodnocený „nultý“ vzorek, ještě před měsícem vítěz odrůdy na koštu v Žabčicích, lehounký Irsai Oliver 2015 (Metoděj Chlup, Želešice) s energickou kyselinkou a oxidativní dochutí nastrouhaného jablka (77 b.). Lépe dopadl modranský Muškát moravský 2015 (IR Víno Rariga, Slovensko), což bylo kulaté víno decentního jasmínového buketu (82 b.). První stříbro zacinkalo díky vůni čerstvě utrženého hroznu a pevné struktuře Iršaje Olivera 2015 kab. (Štěpán Maňák, Žádovice) z podoblasti slovácké (85 b.). Překvapivě bez medaile odešly favorizované vzorky s intenzívním muškátovým parfémem, Irsai Oliver 2015 kab. (Vladimír Tetur, Velké Bílovice) s dozvukem právě oloupaného pomeranče (82 b.) a přímočaře svěží Stříbrný Sonberk Muškát moravský 2015 kab. (Sonberk, a.s., Popice; 81 b.), zatímco jemně kořenitý Irsai Oliver 2015 (Karpatská perla s.r.o., Slovensko) z Malých Karpat dokráčel nenápadně ke stříbru (84 b.). Zlatou medaili obdržel dokonale vyvážený, luxusně odrůdový, nadprůměrně voňavý a šťavnatý Niederösterreich Gelber Muskateller 2015 (Weingut Hagn, Rakousko; 88 b.). Na předchozí úspěchy nenavázal Muškát moravský 2015 p.s. (Štěpán Maňák, Žádovice) s přidušeným květinově-pomerančovým buketem (81 b.), ani medailista předešlého hodnocení muškátů Miroslav Kovacs a jeho delikátně kopretinový, lehký, štíhlý, tvrdší Muškát moravský 2015 kab. (Víno Jarmila s.r.o., Dolní Dunajovice; 79 b.). Stříbrem byly honorovány obecně líbivé polosuché vzorky, ať šlo o vonnými estery překypující dílo vinaře-zahrádkáře Muškát moravský 2015 (Jaromír Kokrhel, Nosislav), mj. vítěze kategorie koštu v Nosislavi (85 b.), či o technologicky dokonalá odrůdově typická vína známých firem: Muškát moravský 2015 jak. (Znovín Znojmo a.s.; 84 b.) a Muškát moravský 2015 kab. (Vladimír Tetur, Velké Bílovice; 86 b.).

Hrozny desítky vzorků dozrávaly v mnohde suboptimálním ročníku 2014. Unavený dojem budil Muškát moravský 2014 jak. (Vladimír Tetur, Velké Bílovice), víno širokého závěru, rezonující čajem s kapkou limetky (81 b.). Krásně stavěný, ač štiplavější, broskvičkový Jagnet Muškát moravský 2014 (Karpatská perla s.r.o., Slovensko) poztrácel cenné body v kolonce odrůdové ryzosti (82 b.). Rovněž šmrncovně vyzrálý, snad až skořicový, Irsai Oliver 2014 (Winterberg Skalica s.r.o., Slovensko) z južnoslovenské oblasti, „uhýbal do sauvignonu“, a tak o medaili přišel (83 b.). Dosud svěží, nevtíravě mandarinkový Irsai Oliver 2014 jak. (Vladimír Tetur, Velké Bílovice), loni stříbrný na Grand Prix Vinex, již svého vrcholu možná dosáhl (82 b.). Wechselberg Gelber Muskateller 2014 (Weingut Allram, Rakousko) z Kamptalu, zrající pod šroubovacím uzávěrem, evokoval kysané zelí či návštěvu kadeřnictví a zařadil se mezi na hlavu poražené (69 b.). Zato nebezpečně pitelný Flower Line Muškát moravský 2014 p.s. (Mikrosvín Mikulov a.s.) z podoblasti slovácké, prezentující se jemnou muškátovou vůní a hravou kyselinkou, byl ověnčen stříbrem (85 b.). Bylinkově-šalvějový polosuchý Muškát moravský 2014 jak. (Znovín Znojmo a.s.) z podoblasti velkopavlovické už tolik nepřesvědčil (81 b.). Stříbro z Poysdorfu pro někoho překvapivě obhájil Irsai Oliver 2014 kab. (Vinařství Krist s.r.o., Milotice) nabízející buket sušeného lučního kvítí a kulaťoučké tělo (84 b.). Zlatou medaili, tak jako loni na Vitis Aurea Modra, získal šťavnatý a plnoštíhlý Muškát žltý 2014 (Juraj Zápražný, Vinosady) z jižního Slovenska, vonící po medu a před chvílí utrženém hroznu (88 b.). Titul šampióna však vybojoval andaluský Botani Moscatel 2014 (Jorge Ordoñez & Co., Španělsko), pocházející ze 70 let starých keřů Muškátu alexandrijského. Tradici navzdory suchý Muškát z Málagy označil Robert Parker za jedno z nejvíce elegantních, voňavých a svěžích bílých vín, jaká za dlouhá léta ochutnal. Očaroval i ostravské vínobuditele, a to svůdnou vůní pomerančového květu i muškátového oříšku, závanem vanilkového lusku a sušených meruněk, filigránsky vyváženou hřejivě opulentní chutí s perzistentním minerálním finišem, lákajícím jindy profesionální degustátory k dalšímu doušku (88 b.).

Krůček, jenž od stříbra dělil z piedestalu pomalu sestupující (zlato Grand Prix Austerlitz 2014, stříbro AWC Vienna 2015) Muškát moravský 2013 kab. (Vladimír Tetur, Velké Bílovice; 83 b.), úspěšně zvládnul hrozinkově nazrálý Irsai Oliver 2013 kab. (Vladimír Tetur, Velké Bílovice), předloni bronzový ve Finger Lakes, USA (84 b.). Eufemisticky řečeno „tóny moře“ připomínal opalizující a bohužel již prakticky nepitelný, nikterak nestabilizovaný, autentický Muškát moravský classic 2013 (Kasnyik rodinné vinárstvo s.r.o., Slovensko; 68 b.). To vítěz nominačního večera ostravských kardiologů, muškátově-kořenitý, mladistvě vyhlížející, minerální Mopr 2013 jak. (Žernosecké vinařství s.r.o., Velké Žernoseky) vyválčil stříbro (84 b.). Mimochodem Mopr je původní název Muškátu moravského, odkazující na jeho rodiče: Muškát Ottonel a Prachtraube. Niederösterreich Muskateller 2013 (Weingut Loimer, Rakousko) zdiskreditovaly kanálové tóny aneb: „I mistr vinař z Kamptalu se občas utne“ (74 b.). Velkým dubovým sudem školený, nezvykle robustní a zázvorově pikantní Krepskogel Gelber Muskateller 2013 (Weingut Erwin Sabathi, Rakousko) z Jižního Štýrska, mohl ještě pár let na lahvi vydržet… (81 b.). Harmonický, biskvitově-máslový alsaský Wolfberger Muscat Cuvée De La Comtesse 2012 (Wolfberger, Eguisheim, Francie) s dominancí Muškátu Ottonelu, lépe chutnal, než voněl, a medaili nakonec získal (84 b.), stejně jako zakulacený Terroir Club Irsai Oliver 2011 p.s. (Znovín Znojmo a.s.) z Hnánic, jehož doprovázelo atraktivní aroma kandovaného ovoce (85 b.). Nomen omen Flower Line Muškát moravský 2010 p.s. (Mikrosvín Mikulov a.s.) zaujal květinovým buketem, přiměřeným tělem a mnohé porotce i ozvěnou heřmánkového čaje, takže pět let staré stříbro AWC Vienna a zlato Národní soutěže vín doplnilo aktuální stříbrné ocenění z Ostravy (87 b.). Archivní, ibiškem vonící Muškát moravský 2005 jak. (Znovín Znojmo a.s.) z Kyjovic, na závěr připomenul, že všechny Muškáty nemusíme zkonzumovat „do roka a do dne“ (80 b.). A to bylo téměř vše…

Snoubení více či méně úspěšných vín s menu ostravského Clarion Congress Hotelu připravil šéfkuchař Otto Kokoszynski. Zahrnovalo pražskou šunku s celerovým salátem, drůbeží paštiku s játry, vepřovou paštiku s mandlemi, filé ze sumečka s parmazánovou krustou, kuřecí prsa v pancette, vepřovou kýtu se zeleninou a žampióny, brambory opékané ve slupce na čerstvých bylinkách, kolekci sýrů (např. Blaťácké zlato) a ovocných minidezertů.

 

ZLATÁ MEDAILE
Botani Moscatel 2014
(Jorge Ordoñez & Co., Španělsko)
Muškát žltý 2014 akostné
(Vinárstvo Juraj Zápražný, Slovensko)
Niederösterreich Gelber Muskateller 2015
(Weingut Hagn, Rakousko)

STŘÍBRNÁ MEDAILE
Flower Line Muškát moravský 2010 pozdní sběr
(Mikrosvín Mikulov a.s.)
Muškát moravský 2015 kabinetní
(Vladimír Tetur, Velké Bílovice)
Irsai Oliver 2015 kabinetní
(Štěpán Maňák, Žádovice)
Terroir Club Irsai Oliver 2011 pozdní sběr
(Znovín Znojmo a.s.)
Muškát moravský 2015 moravské zemské
(Jaromír Kokrhel, Nosislav)
Flower Line Muškát moravský 2014 pozdní sběr
(Mikrosvín Mikulov a.s.)
Irsai Oliver 2013 kabinetní
(Vladimír Tetur, Velké Bílovice)
Wolfberger Muscat Cuvée De La Comtesse 2012
(Wolfberger, Francie)
Muškát moravský 2015 jakostní
(Znovín Znojmo a.s.)
Irsai Oliver 2015 akostné
(Karpatská perla s.r.o., Slovensko)
Mopr 2013 jakostní
(Žernosecké vinařství s.r.o., Velké Žernoseky)
Irsai Oliver 2014 kabinetní
(Vinařství Krist s.r.o., Milotice)


Autor: MUDr. Martin Křístek

  
Print Friendly and PDF