Neuburské v Beskydech 2016

Babí léto kulminovalo a ostravští vínobuditelé z klubu K.A.H.A.N. potřetí posuzovali rok od roku vzácnější Neuburské a jeho blízké. Stejně jako kultivar nominovaný konviviem Slow Food® Moravia do Archy chuti se totiž kdesi v Rakousku opýlením Veltlínského červeného Sylvánským zeleným zrodilo Veltlínské červené rané. V prvním bratrském klání r. 2005 zvítězilo valtické Moravíno s.r.o. a pozdně-sběrové Veltlínské červené rané 2003. V odvetě r. 2011 byl šťastnější Tomáš Krist a jeho výběr z hroznů Neuburské 2007.

Letos oba sourozence v doprovodu jednoho z rodičů (Veltlínské červené, dříve Červený Muškatel) a nevlastního bratra (Rotgipfler čili Červenošpičák, potomek Tramínu a Veltlínského červeného) hodnotila desítka porotců v salónku Rothschild beskydského hotelu Zlatý orel. Soudilo se přísně anonymně (deklarován byl pouze ročník sklizně, nikoliv odrůda) stobodovým systémem dle OIV. Rozhodujícím kritériem pro výsledné pořadí byl medián, v případě jeho rovnosti průměr udělených bodů. V souladu s antiinflační restrikcí celkového počtu ocenění nebyly udělovány bronzové medaile. Minimem pro zisk stříbra bylo 84 bodů, zlatou medaili obdržela vína oceněná nejméně 88 body. Celkem soutěžilo 26 vín z Moravy (21) a Rakouska (5). Nejvíce zastoupeno bylo Neuburské (15 vzorků), Veltlínské červené rané alias Malvasia (5), Rotgipfler (4) a Veltlínské červené (2). Vzhledem k nezdravému trendu přemíry zbytkového cukru v nabídce našich vinařů byla posuzována výlučně vína suchá a polosuchá.

Polovina pocházela ze sklizně r. 2015. Společně hodnoceným tzv. nultým vzorkem byla voňavá a přiměřeně štíhlá slovácká Moravia Line Malvasie 2015 kab. (Štěpán Maňák, Žádovice; 83 b.). Další vzorky již hodnotil každý sám a Veltlínské červené rané 2015 kab. (Vinařství Volařík, Mikulov) s delikátní vůní perníkového koření až lékořice, něžnou kyselinkou a minerální dochutí, utržilo od 84 do 88 bodů, což jej vyneslo na stříbrnou metu (85,5 b.). Plnoštíhlé Veltlínské červené rané 2015 p.s. (Stanislav Popela, Perná) evokovalo krabici s vánočním ozdobami - sušené plátky pomerančů a loňské jehličí (81,5 b.). Na stříbrnou pozici z hodnocení r. 2011 navázalo a ocenění z Vinařských Litoměřic obhájilo podlužácké Neuburské 2015 kab. (Vinařství Čech s.r.o., Tvrdonice) s jemným buketem jasmínu, kulatějším tělem a kořenitě-svěžím závěrem (85,5 b.). Kaučuková dohra, i přes prvotní aroma vanilky, jabloňového květu a obecnou vyváženost, pohřbila ambice Neuburského 2015 kab. (Vinařství Hanzel s.r.o., Miroslav; 81,5 b.). Podbízivá aromatika (déjà vu žvýkačky Donald) spolu s harmonickou chutí doprovázely znojemský Rotgipfler 2015 mor.zem. (Vinařství Hanzel s.r.o., Miroslav; 83 b.). Unaveně a těžce působil smetanový bio produkt z Wagramu, jímž byl mohutný Roter Veltliner von Gösing 2015 (Weingut Soellner, Rakousko) s neobvyklým plastovým šroubovacím uzávěrem (80 b.). Jakožto dobrý tip pro nákup v supermarketu by posloužilo decentně ovocité a průměrně plné Neuburské 2015 p.s. (Ing. Petr Mokruša, Mutěnice) s hravou kyselinkou a citrusovým ocáskem (82 b.). V Novosedlech na Mikulovsku dozrály hrozny Moravia Line Neuburského 2015 p.s. (Štěpán Maňák, Žádovice), což bylo hřejivé elegantní víno s květinovým buketem (83 b.). O zlaté medaili nebylo pochyb v případě úspěchy ověnčeného (Praha, Bojnice, Topolčianky), na kvasnicích krášleného Rotgipfleru 2015 mor.zem. (Štěpán Maňák, Žádovice) s náznakem vůně růží, medovou chutí a šťavnatým dozvukem (88,5 b.). Jeden stupeň ke zlaté chyběl chlebovinkově-bylinkovému, plnějšímu, k dalšímu doušku zvoucímu Neuburskému 2015 p.s. (Vinařství Lahofer a.s., Dobšice; 87 b.). O to hlouběji mohlo propadnout málo harmonické neduživé Neuburské 2015 p.s. (Vinařství Vrba Marian, Mutěnice) se závanem nemocniční lékárny (79 b.). Držitele cenné zlaté medaile Valtických vinných trhů, Neuburské 2015 p.s. (Vinné sklepy Valtice a.s.), nominovali vínobuditelé k hodnocení nejčastěji: Filigránské skořicové aroma kompotovaných hrušek, zakulacená, svěže energická chuť, příjemné a dlouhé doznívání (85,5 b.).

Po pauze k restituci chuťových pohárků nadešel čas diskutabilního ročníku 2014. Na kost suchá dvojice nefiltrovaného zemitě-kořenitého Neuburského 2014 mor.zem. (Ing. Jan Stávek, Ph. D., Němčičky) a nazrálého jitrocelově-šalvějového Neuburger Terrasen Spitz 2014 (Domäne Wachau, Rakousko) nepřekročila stříbrnou medailovou mez (81 resp. 82,5 b.). Uspěl toliko cibulově-medový robustní Roter Veltliner Klassik 2014 (Weingut Leth, Rakousko) z Wagramu (85 b.).

Rodná čísla nejlepších zástupců hodnocených odrůd začínala číslicí 13. Smůlu nepřinesla prvnímu z vítězných vín, Veltlínskému červenému ranému 2013 p.s. (Vinařství Josef Valihrach s.r.o., Krumvíř) s dokonale kdoulovou vůní, pevnou strukturou a ozvěnou kandovaných citrusů (89 b.). Nešťastná byla pro v čiré láhvi zrající rustikální Veltlínské červené rané 2013 p.s. (ZD Sedlec u Mikulova) s kontraverzními tóny tabáku a jablečných křížal (80,5 b.), jakož i pro strohé a tvrdší „víno prvního dojmu“, Neuburské 2013 p.s. (Štěpán Maňák, Žádovice), evokující zprvu petrolejové lampy a nakonec sirný pramen (80 b.). Zlatožluté ohnivé sur-lie Neuburské 2013 p.s. (Vinařství Maděřič spol. s r.o., Moravský Žižkov) rezonovalo senem a maliním, máslem i lískovými oříšky a pomalu mířilo k cíli své životní pouti (82,5 b.). Vítězem v rámci odrůdy bylo vyhlášeno optimálně vyzrálé Neuburské 2013 p.s. (Vinařství Lahofer a.s., Dobšice) z Lampelbergu, vysoce pitelné víno s atraktivní vůní mandarinek, sušených banánů a meruněk (88 b.). Stříbro vybojovalo postupně se rozvíjející, nevtíravě florální, extraktivní a srovnaný Rotgipfler Flamming 2013 (Leo Aumann, Rakousko; 86,5 b.). Jeho soused z Thermenregion, svůdně šťavnatý, opulentní a perzistentní Rotgipfler Student 2013 (Freigut Thallern, Rakousko) s paletou vůní kořenitých, květinových i ovocitých (anýz, zázvor, konvalinky, fíky, mango) se stal nejvýše hodnoceným vínem vůbec (90 b.).

Potvrdila trojice archivních vzorků vlohy Neuburského ke zrání na láhvi? První pokus doslova nevypadal dobře: Nefiltrována-nečířena autentická Klasika Neuburské 2012 mor.zem. (Milan Nestarec, Moravský Žižkov) postrádalo čirost, vůně byla zemitá a chuť lepší vzhledu, což ovšem zjistit vyžadovalo odvahu (79,5 b.). Navzdory doporučení vinaře čtyři roky po expirační době degustované, navíc pod plastovou zátkou zrající, Neuburské 2008 p.s. (Vinařství Kovacs s.r.o., Novosedly) ze Staré hory, činilo dojem jablečného štrůdlu s rozinkami máčenými v rumu a třetí medailí v řadě na úspěchy svých předchůdců z hodnocení r. 2005 a r. 2011 nenavázalo (82,5 b.). Nejvýše sedm let života věštil producent panenskému Neuburskému 2004 jak. (Znovín Znojmo a.s.). Mladistvě pikantní středně plné víno z Dobšic U hájku se prezentovalo noblesními marcipánovými tóny a bronz staršího bratra z r. 2005 povýšilo na stříbro (85,5 b.). Tak si vyberte…

Snoubení odtajněných vzorků s menu beskydského hotelu Zlatý orel nabídlo v roli studeného předkrmu např. uzeného pstruha s brusinkovou pěnou a šlehanou nivu s hruškami, jako hlavní chod candáta na másle a houbové rizoto, králičí hřbet pečený se šalvějí, kuřecí prsíčka s glazurovanou karotkou, a na závěr jaroměřický eidam a čerstvý sýr s bylinkami či lívance s domácí malinovou marmeládou.


ZLATÁ MEDAILE
Thermenregion Rotgipfler Student 2013
(Freigut Thallern, Rakousko)
Veltlínské červené rané 2013 pozdní sběr
(Vinařství Josef Valihrach s.r.o.. Krumvíř)
Rotgipfler 2015 moravské zemské
(Štěpán Maňák, Žádovice)
Neuburské 2013 pozdní sběr
(Vinařství Lahofer a.s., Dobšice)

STŘÍBRNÁ MEDAILE
Neuburské 2015 pozdní sběr
(Vinařství Lahofer a.s., Dobšice)
Veltlínské červené rané 2015 kabinetní
(Vinařství Volařík, Mikulov)
Thermenregion Rotgipfler Flamming 2013
(Leo Aumann, Rakousko)
Neuburské 2015 pozdní sběr
(Vinné sklepy Valtice a.s.)
Neuburské 2015 kabinetní
(Vinařství Čech s.r.o., Tvrdonice)
Neuburské 2004 jakostní
(Znovín Znojmo a.s.)
Wagram Roter Veltliner Klassik 2014
(Weingut Leth, Rakousko)

 

Autor: MUDr. Martin Křístek

  
Print Friendly and PDF