Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Nové nebezpečí pro vinnou révu
Bakterie Xylella fastidiosa byla objevena na ostrově Korsika hned 18 měsíců po tom, co byla poprvé zaznamenána v Evropě, v olivových hájích v Itálii. Zpráva o jejím rozšíření na Korsice přiměla Evropskou organizaci pro ochranu rostlin (EPPO) k prudké reakci, tento týden byla zveřejněna informace, že byla ihned zavedena opatření k jejímu vymýcení.
Je to potenciálně znepokojivá zpráva pro výrobce vína i jeho konzumenty. Xylella fastidiosa je zdrojem Piercovy nemoci, smrtící choroby pro vinnou révu, která způsobila vážné škody na kalifornských vinicích – ročně odhadem 104 milionů dolarů.
Představitelé EU uvedli, že bakterie představuje velké riziko pro oblast EU. Ale francouzský vládní expert na vinařství řekl webu Vitisphere.com, že aktuálně je riziko nákazy pro Francii jen malé.
V Kalifornii je xylella fastidiosa přenášena určitým druhem křísu - sítinovky. Za potenciální přenašeče v Evropě je považován hmyz sající mízu. Není známo, jak se bakterie dostala do Itálie, kde zničila pásy olivovníků v Puglii.
Nemoc byla objevena v roce 1892 Newtonem B. Piercem (1856-1916) na hroznech v Kalifornii blízko Anaheimu. Neexistuje na ní lék a nejsou vůči ní odolné žádné odrůdy révy vinné. Zvláště citlivé je Chardonnay a Pinot Noir, zatímco Riesling, Sylvaner a Chenin jsou odolnější.
Podle výzkumu na UC Davis v Kalifornii nakažená réva vypadá , že je stresovaná nedostatkem vody. Odborná studie říká: listí zčervená nebo zežloutne jako uprostřed zimy, bobule se scvrknou a suché listí opadá. Podle Decanteru přeložila Z. Domincová