Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Oranžové víno – hit mezi sommeliéry
Budeme muset přidat k červené, bílé a růžové ještě další barvu? Oranžové víno se pomalu vkrádá do slovníku sommeliérů a patří mez největší trendy poslední doby – ač není ve skutečnosti ničím novým.
Zaměňovat ho s růžovým vínem není na místě, neboť je vyráběno z bílých odrůd. Ale na rozdíl od klasického způsobu výroby bílých vín, kdy se réva po příjmu prakticky hned vylisuje, se v tomto případě slupky hroznů nechávají v kontaktu s čerstvým moštem. Ze slupek se pak do vína přenášejí rezavé, měděné a někdy i jasně oranžové tóny.
Nejde přitom jen o barevnou změnu. Vzhledem k dlouhé době macerace slupek a tomu, že šťáva je vystavena abnormálně dlouhodobému kontaktu se slupkami, vzniká tmavé zabarvení, třísloviny a trpkost – tedy vlastnosti, charakterizující červené víno.
Výroba tohoto typu vín není v žádném případě novou záležitostí, tradici mají zejména v italském regionu Friuli-Venezia Giulia, ale vyrábějí se také v Německu a Slovinsku. V poslední době našly cestu na Nový Zéland a také do Kalifornie. Právě v USA se oranžové víno stalo v poslední době módním hitem a dostává se mu velké pozornosti coby „bílému vínu pro milovníky červeného“. Čas ukáže, zda se z oranžového vína stane skutečně uznávaná vinařská odnož, či zda tento termín zmizí s příchodem nějaké nové módní vlny.