Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Otvírat láhev botou raději nezkoušejte
Na internetu koluje hned několik variant videa, jak otevřít láhev vína pomocí boty.
Jedno z nich můžete vidět např. zde.
Nápad je to hezký, jeho praktická využitelnost samozřejmě nulová – pomineme-li možnou představu, v níž skupina trampů při opékání špekáčků s hrůzou zjišťuje, že láhev Ch. Latour 1982 je sice připravena, avšak nikdo nemá vývrtku. Pak musí logicky dojít na tenisky a nejbližší dub…
Základní vinařská rada říká: vybírejte kvalitní víno za všech okolností. Tedy nejen k pití, ale třeba i na vaření. Snaha o úsporu se vám téměř vždy vymstí. A nejinak tomu bude při pokusu s botou. Pokud sáhnete po vínu v odlehčené láhvi (většina tuzemské produkce, levná zahraniční vína), může se vám snadno stát, že skončíte jako kolega jednoho mého přítele - s nepěkně rozřezanou rukou. Tlak potřebný k roztříštění láhve byl zkrátka nižší, než tlak nutný k uvolnění korku. A to to ještě dopadlo dobře.
Levnou, odlehčenou láhev poznáte snadno, není k tomu třeba lékárnických vah – má ploché, nevyduté dno.
Ve hře jsou samozřejmě i technické vlastnosti použitého korku, jehož větší či menší přilnavost může celou záležitost zásadně ovlivnit.