Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Přehled odrůd, část Aa - Al
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy - abecední část Aa-Al
Abouriou
Původ: Polovina 19. století, jižní Francie
Synonyma: Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay Saint-Laurent, Malbec Argente, Noir Hâtif, Plant de Nauge, Plant Précoce, Précoce Noir, Précoce Nauge (Francie), Early Burgundy (Austrálie, USA)
Oblast kultivace: Jih Francie 550 ha, Kalifornie 120 ha, celkově na ústupu.
Charakteristika: Vyznačuje se dobrým růstem a odolností proti padlí a plísni révové, silná slupka ji chrání proti plísní botrytis, má vysoké výnosy.
Víno: Bohatá, intenzivní červená barva, chuť někdy s vysokým obsahem tříslovin. Stolní víno, příjemné k okamžitému pití.
Gastronomie: uzeniny
Adakarasi - turecká odrůda, pěstovaná v Thrákii
Affenthaler (modrý)
Původ: Stará červená odrůda z Würtenberska, Německo. Druh před zánikem.
Synonyma: Blauer Affenthaler, Säuerlicher Burgunder, Kleiner Trollinger
Oblast kultivace: Dolní a střední tok Neckaru, údolí toků Enz a Rems.
Charakteristika: Hrozny střední velikosti, prodloužené formy, černomodré barvy, sladkokyselé chuti, mají pozdní zrání.
Víno: Nevalné kvality, s vysokou aciditou a hrubou tříslovinou.
Gastronomie: Švábský Sauerbraten (hovězí na kyselo)
Afus Ali
Původ: Stolní odrůda ze středomoří a Balkánu. Dovezená do Evropy z Bejrútu v 1883.
Synonyma: Actoni Maceron, Rosaki (Řecko), Afuz Ali, Bolgar, Konstantinopol (Bulharsko), Alepo, Karaburnu (země bývalého SSSR), Dattier de Bayrouth (Francie) Hazif Ali, Razaki (Turecko), Regina, Uva Donna (Itálie), Stamboleze (Albánie), Waltham Cross (Austrálie, Jižní Afrika.
Oblast kultivace: Nejvýznamnější stolní odrůda na světě, zaujímá 150.000 ha vinic v zemích jako Itálie, Bulharsko, Turecko, Španělsko, Maroko, Francie, Jižní Afrika, jižní Amerika a Austrálie.
Charakteristika: Velké a provzdušněné křupavé bobule, s příjemnou dužinou .
Agiorgitiko
Synonymum: Nemea (Řecko)
Oblast kultivace: Prakticky pouze na řeckém Peloponésu.
Charakteristika: Rychle dozrávající odrůda s dobrými výnosy.
Víno: často využíváno k výrobě dezertních vín, jinak většinou trpí nízkou hladinou kyselin. Je přezdíváno "Herkulova krev".
Aglianico
Původ: Řekové přinesli tuto odrůdu do Kampánie na jihu Itálie.
Synonymum: Uva Aglianica, Ellenico, Guanico, Guanica, Gagliano, Uva dei Cani.
Oblast kultivace: Na Středozemním pobřeží Itálie – Campagna, Apulie, Basilicate.
Charakteristika: Vysoce výnosná odrůda rychlého růstu, zralost v polovině října, je citlivá na plísně.
Víno: Suché, tanické, neutrální s živou aciditou, příjemné vůně. Intenzivní granátově-červená barva, dobré k archivování. Mladé je velmi drsné a živé.
Gastronomie: Ragú z králíka.
Airén
Původ: Stará španělská středověká lokální odrůda, mimo Španělsko praktiky neznámá. Přestože je to nejrozšířenější odrůda na světě, je zanedbávaná a ignorovaná odbornou literaturou.
Synonyma: Lairen, Manchega, Valdepenera blanca (Španělsko)
Oblast kultivace: V jediném španělském regionu, la Mancha, kde je kultivovaná se pěstuje na 380.000 ha.
Charakteristika: Velké, prodloužené, středně husté hrozny. Středně veliké bobule, jemně epiptické, se silnou slupkou zelenožluté barvy, s jemně nakyslou chutí. Odrůda rychlého růstu, daří se jí v suchém a teplém klima.
Víno: Většinou jednoduché, světle-žlutého šatu, s vysokým obsahem alkoholu (13-14 °). Aroma příjemné, ale malá ovocnost a nízká acidita.
Gastronomie: Manchego – španělský ovčí sýr.
Albalonga
Původ: Kříženec Sylvánu a Rieslaneru vyšlechtěný na vinařském institutu univerzity ve Würzburgu profesorem Hansem Briederem v roce 1951.
Charakteristika: Husté hrozny střední velikosti, válcovitého tvaru. Malé kulaté, žluto-zelené bobule, šťavnaté a sladké chuti bez specifického odrůdového aroma. Odrůda citlivá na vápenec a velmi náročná na kvalitu zeminy. Citlivá na „botrytis cinerea“, poskytuje vynikající pozdní sběry s velkou zralostí hroznů. Víno: má elegantní ovocnost, s živou aciditou, nebo pro likérové "výběry". Nepříjemné z málo vyzrálých hroznů pod 80° Oechsle.
Gastronomie: Salát z exotického ovoce.
Aleatico
Původ: Pravděpodobný původ je Řecko. Existuje také domněnka o mutaci, odvozené od toskánského muškátu nebo od Muscat Blanc a Petit Grains
Synonyma: Agliano, Allianico, Aleatico di Toscana, Leatico, Liatica, Livatica, Moscatello livatiche, Occhi di Pernice, Uva dei Gesuiti, (vše Itálie), Muscateller
Oblast kultivace: Hlavně v Toskánsku, kde o tom existují záznamy od 14. století, ale také v Laziu (Řím), Apulii a na ostrově Elba. Sporadicky také na Korsice, v Chile, v Austrálii (Novém jižním Walesu) a Kalifornii.
Charakteristika: Průměrně rychlý růst, pravidelná, střední výnosnost, zralost koncem září.
Víno: kvalitní, dezertní přírodně sladké, neobvykle temně rubínové barvy se silným aroma muškátu, někdy až příliš markantním. Pro tyto vlastnosti je zván "červeným Muškátem".
Gastronomie: Plesnivé sýry (Bleu de Bresse, Gorgonzola)
Alfrocheiro Preto
Původ: Stará portugalská odrůda, pravděpodobně vyšlechtěná v zemi.
Synonyma: Tinta Bastardinha, Tinta Francesa de Viseu
Oblast kultivace: Jedině v Portugalsku, v regionu Dao
Charakteristika: Malý, až středně veliký, hustý hrozen. Středně velké bobule oválného tvaru, černo-modré barvy, lehce parfémované. Pevná slupka, bezbarvá, šťavnatá dužina. Odrůda málo citlivá na plísně.
Víno: Mladé je velmi tanické a málo harmonické. Stárnutím se rozvíjí aroma černého rybízu.
Gastronomie: Hovězí ragú dušené na víně.
Alibernet
Původ: Kříženec Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon, vyšlechtěný ve Vědecko-výzkumném ústavu pro vinohradnictví v Oděse v roce 1950
Oblast kultivace: V malé míře u nás a na Slovensku
Charakteristika: Poměrně bohatě rostoucí odrůda s velkými, tmavými hrozny. Bobule mají tmavou dužinu.
Víno: Sytá barva ( proto u nás používán do kupáží jako barvířka). Vzhledem k jeho vlast- nostem hrozí nedostatečná vyzrálost hroznů spojená s vysokou aciditou. Za příznivých klimatických okolností může dát zajímavé víno jižního typu.
Alicante Henri Bouschet
Původ: Vyšlechtil Henri Bouschet ve Francii v r.1855, křížením odrůd Petit Bouschet (barvířka), se španělskou odrůdou Garnacha Tinta.
Synonyma: Alicante Bouschet (Alžírsko, Austrálie, Kypr, Španělsko, Francie, Itálie, Maroko, Portugalsko, Rumunsko, Tunisko, Uruguay), Alicante Tinto (Portugalsko), Alikante Buse (Chorvatsko, Slovinsko), Garnacha Tintorera, Tinto Valesco, Tintorera (Španělsko), Petit Bouschet (Alžírsko)
Oblast kultivace: V Alžírsku 72.000 ha do nezávislosti v roce 1962, Španělsko 15.830 ha, Francie 15.770 ha, Maroko, Kalifornie, Argentina, Jižní Afrika.
Charakteristika: Velké hrozny, kulaté bobule, pokryté silným závojem. Velmi barevná dužina. Odolná proti padlí.
Víno: Velmi intenzivní červeně, bohaté na alkohol, často používané ke scelování s méně barevnými víny.
Gastronomie: Uzeniny a sušené masné výrobky.
Aligoté
Původ: Pravděpodobně v Burgundsku.
Synonyma: Blanc de Troyes, Troyen Blanc, Carcarone, Chaudenet Gras, Griset Blanc, Plant de Trois, Plant Gris, Vert Blanc, Gibaudot Blanc (Francie)
Oblast kultivace: Ještě v roce 1979 zaujímala v Burgundsku více plochy než Chardonnay, trvale však na na ústupu, dnes maximálně na 1.000 ha. V Bulharsku více jak dvakrát tolik, též se pěstuje v Rumunsku, Kalifornii, Chile a Švýcarsku. V Rusku slouží jako základ pro šumivá vína.
Charakteristika: Malé hrozný, řídké až polohusté, kulaté bobule s tenkou bledě-zelenou slupkou. Odolné proti padlí.
Víno: Bílé suché, kyselejší víno, určené k rychlé konzumaci. Z burgundských apelací dosahuje Aligoté nejvyšší kvality v Bouzeronu, poměrně zajímavé jsou výsledky z teplejších oblastí jihovýchodní Evropy.
Gastronomie: Populární jako aperitiv ve formě nápoje "Kir" (cca 1/10 likér z černého rybízu, 9/10 Aligoté)
Alphonse Lavalée
Původ: Neznámý, byla vypěstovaná v okolí Orleans přibližně v r.1860 francouzským šlechtitelem Alphonsem Lavalée. Pěstovaná pod skleníkem v Anglii, první zmínky o ní máme z roku 1900.
Synonyma: Enfes (Turecko), Ribier (Californie), Royal Albert (Belgie)
Oblast kultivace: Jih Francie, Kalifornie, Itálie, Argentina, Jižní Afrika, Portugal, Izrael, Maroko, Rumunsko, Turecko, Belgie, Španělsko, Moldávie, Ukrajina, Chile, Peru, Ekvádor a Austrálie.
Charakteristika: Velké, modré hrozny s velkými, dužinatými bobulemi (až 25 mm) a silnou slupkou.
Gastronomie: Podává se výhradně ve formě stolních hroznů a je světově oblíbená.
Altesse
Původ: Zřejmě Kypr. Předpokládá se, že ve 14. stoleti Amédé IV. , kníže Savojský, přivezl tuto odrůdu do Francie.
Synonyma: Fusette d’Amberieu, Fusette de Montagnieu, Mâconais, Roussette, Roussette de Montagnieu, Roussette Haute.
Oblast kultivace: Francie, zejména Savojsko, oblasti Ain, Horní Savojsko,Isere.
Charakteristika: Hrozny malé až střední velikosti, válcového tvaru, husté zelenožluté lehce oválné bobule, silná slupka s růžovým odstínem.
Víno: Většinou suché, plné, s kořenitou strukturou.
Gastronomie: Sladkovodní ryby, sýry v tepelné úpravě
Alvarinho
Původ: Portugalsko
Synonymum: Albarino (Španělsko)
Oblast kultivace: Portugalsko: jediná povolená odrůda v regionu Moncao k produkci Vinho Verde. Španělsko: v oblasti Galicie.
Charakteristika: Malé zelenožluté kulaté bobule, hustá, málo šťavnatá dužina, odolná proti plísním botrytis.
Víno: Suché, svěží, ovocné, lehce aromatické, bohaté struktury, lehce perlivé s obsahem kyselin. Dost alkoholické (12-13°)
Gastronomie: Kuře na citronu, mořské ryby.