Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Přehled odrůd, část Ba - Bz
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy - abecední část Ba - Bz.
Babeasca Neagra
Původ: Tradiční rumunská odrůda, pěstovaná od 14. století.
Synonyma: Cracana, Cracanata, Grossmuttertraube, Hexentraube, Poama Rara Naegra, Serescia (Rumunsko), Babiasca Niagra, Rara Niagra, Rastriopa, Rekhovo Grozdi, Richkirate, Rimtzourate ( Bývalý SSSR), Sereksia Chornaya (Kanada).
Oblast kultivace: Široce pěstovaná odrůda v Rumunsku,v regionech Nicoresti a Odobesti, v Moldávii a na Ukrajině.
Charakteristika: Hrozen střední velikosti, málo kompaktní, s kulatými středně velkými, ojíněnými bobulemi modro-černé barvy. Odrůda rychlého vzrůstu, velmi produktivní a citlivá na padlí.
Víno: Mladé stolní, svěží, světle červené barvy, s širokou paletou aroma. Také se produkuje dezertní sladké víno, většinou zoxidované, červenohnědé barvy.
Gastronomie: Guláš.
Bacchus
Původ: Křížením Sylvánu, Ryzlinku a Müller-Thurgau v roce 1933, na vinařském institutu Geilweilerhof (Německo)
Oblast kultivace: V Německu (3.490 ha), hlavně v Hessensku-Porýní a Francích, dále ve Falcku a Nahe, v Mosel-Sarre-Ruwer a také v Anglii.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní hrozny, oválné bobule zelenožluté barvy, střední velikosti, lehce muškátové chuti. Odrůda se středně raným rašením a zráním.
Víno: Ovocný buket s květinovým aroma, lehce muškátové, kvalitní svěží víno k pití.
Gastronomie: Dorty na bázi tropického ovoce.
Baco Blanc
Původ: Křížením odrůd Folle Blanche a Noah, v Bélus jihozápadní Francii. Autor Françoi Baco v roce 1898.
Synonyma: Baco 22A, Maurice Baco, Piquepoul de Pays (Francie)
Oblast kultivace: Ve Francii: 4.360 ha v Gaskoňsku, Nový Zéland 100 ha
Charakteristika: Středně veliké, cylindrické, nekompaktní hrozny se středními kulatými bobulemi, žlutozlaté barvy s měkkou dužinou. Odrůda s raným rašením, rychlým vzrůstem a pozdním zráním.
Víno: S vysokou kyselinou a slabým obsahem alkoholu, víno k běžnému pití. Protože je vhodné pro destilaci používá se pro zpracování Armagnaku.
Gastronomie: Opékaný kohoutek.
Baco Noir
Původ: Křížením odrůd Folle Blanche a Vitis riparia, v Bélus jihozápadní Francii. Autor Françoi Baco v roce 1902.
Synonymum: Baco 1
Oblast kultivace: Dovezená do USA v roce 1951, pěstuje se ve všech státech východního pobřeží: New York, Michigan, Mississippi, Wisconsin, i v Kanadě. Kdysi ve Francii až na 11.000 ha; dnes jen na 180 ha, odrůda není zařazena na seznam EU
Charakteristika: Hrozny střední velikosti, kompaktní, cylindrového tvaru. Malé kuličkové, černé hrozny s travnatou chutí. Odrůda je rychlého vzrůstu a citlivá na mráz, velmi produktivní s dlouhým řezem, odolná proti padlí.
Víno: Tmavě rudé, dost alkoholické, těžké, s travnatou dochutí a nahořklým tónem. Vylepšuje se stárnutím. Víno rosé velmi příjemné, osvěžující a ovocné.
Gastronomie: Letní aperitiv.
Baga
Původ: Stará, lokální portugalská odrůda.
Synonyma: Bago de Louro, Poeirinho, Tinta Barraida, Tinta da Baga.
Oblast kultivace: Exkluzivně Portugalsko v regionech Barraida (90%), ale i Oeste, Minho a Dao, kde představuje cca 50% produkce červených vín.
Charakteristika: Hrozny střední až veliké, konické, velmi kompaktní. Středně velké, oválné, bobule, pravidelné s modrou, lehce ojíněnou a silnou slupkou.
Víno: Velmi tanické víno, plné, mocné s dobrým obsahem kyselin, ovocné, ale někdy těžké, červenofialové barvy.
Gastronomie: Ragú z divočáka.
Barbera
Původ: Asti, provincie Alessandria, region Piemonte, Itálie. Odrůda velmi rozšířená ale málo známá.
Oblast kultivace: Počítá se mezi doporučené odrůdy v 35 vinařských regionech Itálie; je tedy jednou z nejrozšířenějších v zemi. Pěstuje se také v Kalifornii, Argentině, Brazílii a Uruguay.
Charakteristika: Pyramidální hrozen střední velikosti, kompaktní, někdy cylindrický. Oválné, ojíněné bobule střední velikosti, se silnou, modročernou, tanickou a nakyslou slupkou.
Víno: Plné, s poměrně vysokým obsahem alkoholu. Mladé se jeví nahořklé; červené,rubínové barvy. Starší, se jeví zralé a harmonické, kulaté s delikátním buketem. Podle zóny výskytu se může projevit i za mlada jako příjemné, jemné, perlivé a svěží. Odrůda s rychlým růstem, velmi produktivní v hlubokých zeminách.
Gastronomie: Divoká kachna na třešních.
Baroque
Původ: Pravděpodobně region Lesparre v regionu Bordeaux. Jiná teorie připouští jeho původ v Portugalsku, a příbuznost s tamní odrůdou Tinta Baroka.
Synonymum: Baroca, Bordelais Blanc, Escripet, Muscadelle de Nantes, Petit Bordelais, Sable Blanc (Francie).
Oblast kultivace: Momentálně je hlavní odrůdou pro apelaci Tursan Blanc v regionu Landes, (jihozápadní Francie), kde je na 90% vinic.
Charakteristika: Kompaktní hrozny střední velikosti s kuličkovými hrozny matné zelenorůžové barvy.
Gastronomie: Grilovaná treska.
Blauburger
Původ: Křížením Modrého Portugalu a Frankovky ve vinařském institutu v Klosterneuburgu v Rakousku.
Oblast kultivace: Rakousko
Charakteristika: Nepravidelné, kompaktní, středně veliké hrozny, kulaté bobule také střední velikosti, černomodré barvy, jsou křupavé a šťavnaté.
Gastronomie: Pečená jehněčí kýta.
Boskoops Glorie
Původ: Odrůdu vyšlechtil Holanďan Gerard van Tol Boskoop; byla zavedená v Německu jako stolní hrozny.
Oblast kultivace: Severní Porýní a Vestfálsko (Německo)
Charakteristika: středně veliké, rozdělené a řídké hrozny, se středními bobulemi modré barvy a delikátním aroma do malin.
Bouvier
Původ: Vyšlechtěná z neznámé odnože v Rakousku v roce 1900 (C.Bouvier)
Synonymum: Bouvier Traube (Rakousko), Bovije, Buveleova Ranka, Buvijeova Ranina, Radgonská Ranina, Ranina Bela (Slovinsko, Chorvatsko)
Oblast kultivace: V Rakousku- oblast Burgenland a Štýrsko, v Maďarsku, v Chorvatsku a Slovinsku.
Charakteristika: Středně velké hrozny se žlutozlatými , kulatými bobulemi střední velikosti, silnou křupavou slupkou a delikátní příchuti muškátu. Odrůda středního vzrůstu, dobře si vede v hlubokých zeminách.
Víno: Lehké, bohaté na extrát, s vysokým obsahem zbytkového cukru, aroma muškátu je docela silné
Gastronomie: Dezertní víno, ale i stolní hrozny.
Brachetto
Původ: Poslední výzkumy dokládají původ odrůdy v regionech Asti a Montferato v Piemonte (Itálie)
Oblast kultivace: Exkluzivně jižní oblast Piemonte, v provinciích Asti a Alessandria.
Charakteristika: Velmi barevná odrůda s kořenitým a ovocným charakterem. Středně velké hrozny, cylindrické a kompaktní formy. Kulaté fialověčerné bobule s jemnou ojíněnou slupkou, s hustou a šťavnatou, bezbarvou dužinou.
Víno: Víno se světlejší barvou v tónech až do rosé. Jemné aroma muškátu a růží. Celkově působí sladkým dojmem. Používá se též k výrobě aromatických sektů.
Gastronomie: V Piemontu je populární s jahodami.
Breidecker
Původ: Křížením odrůd Sylván, Ryzlink, Seibel 7053, ve vinařském institutu Geisenheim; autor: H Birk
Oblast kultivace: V Německu je povoleno jen experimentální pěstění. V USA a na Novém Zélandu je tato odrůda pěstovaná ve velkém.
Charakteristika: Tato odrůda nese jméno pionýra německého původu, který se zasloužil o její úspěch na Novém Zélandu. Středně velké , kónické a nekompaktní hrozny. Průměrně velké, zlatožluté, jemně ojíněné bobule se silnou slupkou, jemnou, sladkou a velmi chutnou dužinou. Díky křížení americké divoké odrůdy se šlechtěnou evropskou je nová odrůda odolná proti plísním.
Víno: neutrální typ, mocné a ušlechtilé, velmi tradiční.
Buffalo
Původ: odrůda vyšlechtěná na vinařském institutu Geneva , státě New York, USA
Oblast kultivace: Severní státy USA a Kanada
Charakteristika: Středně velké, nepravidelné a nekompaktní hrozny. Střední , kulaté, modročervené, silně ojíněné bobule se silnou slupkou a hustou dužinou s chutí do „liščiny“ (foxy). Odrůda rychlého vzrůstu, odolná vůči plísním a mrazu.
Víno: Sametové s vyšším obsahem tříslovin, ovocné s tónem do jahod.
Gastronomie: Američané z něj vyrábí marmeládu a také se konzumuje jako stolní hrozny.