Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Přehled odrůd, část Ga - Gr
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Ga - Gr
Gamaret
Původ: Křížením odrůd Gamay Noir x Reichensteiner v Institutu Agronomického Bádání v Changins ve Švýcarsku v roce 1970; autor: André Jaquinet.
Oblast kultivace: Švýcarsko; experimentální produkce na 24 ha
Charakteristika: Malé, krátké, dost řídké hrozny, s malými modro-černými, prodlouženými bobulemi; neutrální chuti. Odrůda s raným rašením, a raným zráním. Středně rychlého vzrůstu, a středně vysoké produktivity, vhodná pro drsná klima.
Víno: Intenzivní červené barvy, dobře strukturované, často aromatické, se zajímavou tříslovinou, vhodné pro archivaci. Díky svému vysokému obsahu tříslovin, je vhodné ke scelování s odrůdami Gamay Noir a Pinot Noir.
Gastronomie: Bünderfleisch (Hovězí sušené maso z Graubündenu), Švýcarsko.
Gamay Noir
Původ: Pěstovaná Kelty, pravděpodobně před Římany, velmi rozšířená v oblasti Côtes d’Or od 14. do 18. století. Gamay je jméno burgundské vesnice, ležící mezi Mersault a Santenay.
Synonyma: Gamay Beaujolais (Francie, Lucembursko, Švýcarsko), Gamay d’Arcenant, Gamay de Caudoz, Gamay Saint-Foix (Švýcarsko), Gamay noir a Jus Blanc, (Lucembursko),
Game (Slovinsko, Chorvatsko), Olivette Beaujolaise (Francie).
Oblast kultivace: Světová produkce na 37.000 ha, Francie 33.620 ha, z toho Beaujolais 23.000 ha. Další významná produkce je ve Švýcarsku na 2.855 ha se pěstuje v oblastech Ženeva, Vaud a Valais. Dále pak v Itálii, ve Slovinsku, Bulharsku, Maďarsku, Izraeli, Rusku, v Rumunsku, Kalifornii, v Kanadě a Jižní Africe.
Charakteristika: Odrůda ke zpracování AOC Beaujolais a všech Crus du Beaujolais. Sředně velké, kompaktní hrozny. Lehce oválné, fialově-modré hrozny, standardní velikosti, pokryté „voskovým filmem“, s tenkou slupkou a šťavnatou dužinou. Rané rašení s nebezpečím jarních mrazů. Rané zrání vysvětluje její výskyt v severnějších regionech a vyšších polohách, s vysokou produktivitou.
Víno: Světle purpurové, skoro fialové barvy, dobré, svěží se slabou tříslovinou středně tělnaté, s ovocnými aroma. Nejlepší z nich pochází ze žulových zvětralých zemin na sever od Villefranche (Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Brouilly a Côte de Brouilly ). Beaujolais-Villages zahrnuje 39 vesnic na severu oblasti. Beaujolais Primeur, nebo Nouveau, bohatého buketu a slabých tříslovin se pije mladé a svěží.
Gastronomie: Bílá masa, předkrmy, uzeniny.
Gamay Teinturier
Původ: Není jistý; snad mutací z Gamay Noir, anebo křižením Gamay Noir a Teinturier du Cher.
Synonyma: Mourot, Petit Mourot, Rouge de Bouze (Francie)
Oblast kultivace: Jen ve Francii, v departmentech Indre-et-Loire, Ardeche, Saône-et-Loire
Charakteristika: Cylindrické středně veliké hrozny, s malými oválnými černomodrými bobulemi, dávající růžový mošt. Odrůda raného zrání a vysokých výnosů.
Víno: Intenzivní purpurově červená, ovocné aroma, příjemná svěžest.
Gönsfüsser (modrý)
Původ: Stará odrůda, pravděpodobného původu z jihu.
Synonyma: Erlenbacher, Zimttreube (Německo)
Oblast kultivace: Velmi rozšířená ve Falcku a Würtembersku (Německo); také v Sýriia Libanonu a Jižním Tyrolsku (Itálie)
Charakteristika: Velké, cylindrické a provzdušněné hrozny. Středně velké, tmavomodré, ojíněné, kulaté bobule s tenkou slupkou. Odrůda překotného vzrůstu s pozdním zráním. Ve Falcku ji často vidět jako živé ploty a vegetaci, porůstající fasády domů.
Víno: V dobré zralosti dává tmavočervené víno, mladé je velmi ovocné s vysokou aciditou. Je tedy dobře hodnocené jako archivní víno.
Garanoir
Původ: Křížením odrůd Gamay Noir x Reichensteiner v Institutu Agronomického Bádání v Changins ve Švýcarsku v roce 1970; autor: André Jaquinet.
Synonymum: Gastar, Granoir (Švýcarsko)
Oblast kultivace: Švýcarsko na 19 ha (pokusné šlechtění)
Charakteristika: Malé lehce kompaktní hrozny s tmavomodrými, středně velkými, oválnými bobulemi, neutrální chuti. Odrůda s překotným rašením a raným zráním. Vzrůst je poměrně pomalý, s pravidelným výnosem. Doporučuje se k pěstování na nehostinných parcelách, kvůli ranému dozrání a své odolnosti vůči plísni botrytis
Víno: Rubínové barvy, s malým obsahem kyselin a taninů, je vhodné k vinifikaci rosé
Gastronomie: Uzeniny.
Garganega
Původ: Severovýchodní Itálie; zde není pochybnosti. V Roce 1805 Pier de Crescenzi z Bologne to uvádí ve svém „klasickém manuálu“ o agrikultuře.
Synonyma: Garganega di Gambellare, Garganega Commune, D’Oro, (Itálie)
Oblast kultivace: V Itálii na 14.805 ha, hlavně v regionech Vicenza, Verona a Padova
Charakteristika: Dlouhé, cylindrické, prořídlé hrozny. Středně velké, kulaté žlutozelené bobule, přecházející do jantaru s masitou dužinou a tenkou ojíněnou slupkou. Pozdnírašení i zrání hroznů. Odrůda velmi rychlého vzrůstu, s vysokým a pravidelným výnosem. Rezistentní vůči plísni botrytis , dobře se hodí k pozdnímu sběru a přezrávání.
Víno: Garganega je základní odrůda pro vína Soave v proporci 70-90%, lehké dobře doplňuje Trebbiano Toscano; dává vínu poddajnost a komplexnost. Také se používá k zpracování slámového vína, jako Recioto.
Gastronomie: Suché víno: uzený losos , sladké víno: švestkový koláč
Goldriesling
Původ: Křížením Ryzlinku x Coutillier Musqué Précoce v 19. století v Colmaru; autor Christian Oberlin.
Oblast kultivace: Saale a Unstrut (Alsasko)
Charakteristika: Odrůda s rychlým vzrůstem a středně velkými hrozny. Zelenobílé bobule s odstíny do hněda, delikátní chuti a aroma; raného zrání, s dobrou odolnosti proti mrazům je výhodná pro drsnější klima.
Víno: tenké, vhodné k zpracování jako „nouveau“
Gastronomie: Cibulový koláč
Graciano
Původ: Horní údolí regionu Rioja v Severním Španělsku
Synonyma: Cagnulari (Itálie), Matarou, Materou (Alžírsko), Minostello, Monastrell (Francie), Tinta do Padre Antonio, Tinta Minuda, Xeres (Portugalsko), Xeres (Kalifornie).
Oblast kultivace: Ve Španělsku v regionech Rioja a Navarra, v Itálii, na Jihu Francie a v Argentině.
Charakteristika: Odrůda s pozdním rašením a zráním, odolná proti padlí a suchu, citlivá na plísně
Víno: Tmavočervené barvy,bohaté na extrát a taniny, silně aromatické, s delikátním buketem. Vyznačuje se schopností dlouhého stárnutí. Víno vynikající kvality.
Gastronomie: Pečené sele na rožni.
Grenache
Původ: Španělsko, region Aragón
Synonyma: Abundante (Portugalsko), Alicante (Alžírsko, Itálie, Maroko), Bois Jaune, Rousillon (Francie), Cannonau, Francese, Gagnaccia, Tocai Rosso (Itálie), Garnacha tinta, Garnacha Pais, Gironet, Lladoner, Tinto Aragones, Tinto de Navalcarnero (Španělsko), Grenaš Crni (Slovinsko)
Oblast kultivace: Nejrozšířenější červená odrůda na světě s celkovou výměrou 378.000 ha. Na 1. místě je Španělsko se 105.000 ha, jako doporučená odrůda v regionech Rioja, Navarra, Mentrida, Zaragossa, Teruel, Avila, Valencia, Valladolid, Tarragona. Ve Francii se pěstuje na 86.715 ha, hlavně v regionech Provence, Vaucluse, Drôme, Var, Bouches-du Rhône, Laguedoc, Gard a Pyrénées Orientales i jinde na jihozápadě. Dále v zemích jako Itálie, Řecko, Izrael, Alžírsko, Tunisko, Maroko, Argentina, Peru a Uruguay, dále v Kalifornii, Austrálii a Jižní Africe.
Charakteristika: Středně velké až velké, kompaktní hrozny. Modro-černé, velmi šťavnaté bobule střední velikosti, kulatého až lehce oválného tvaru, se silnou slupkou. Odrůda s raným rašením a pozdním zráním, s dobrýmvýnosem. Odolná proti padlí, citlivá na plísně.
Víno: Ve Španělsku často s celovaná s odrůdou Tempranillo, tvoří podstatu vín Rioja. Některá z ních jsou velmi alkoholická, tím pádem těžká, postrádající eleganci. Jiná jsou sametová a nádherná. Ve Francii tvoří důležitou komponentu v jižní oblasti Côtes-du-Rhône u apelací jako Châteauneuf-du-Pape, Gigondas a jiných. Také vynikající rosé pochází z této odrůdy. Také v jiných evropských a zámořských vinařských regionech se z této odrůdy produkují vynikající vína.
Gastronomie: rosé - Paella, červené - jehněčí na curry
Grenache blanc má stejné specifické vlastnosti jako červená, liší se od ní jen barvou hroznů. Na víno se zpracovává hlavně v oblastech jižní Francie a ve Španělsku.
Grignolino
Původ: Po staletí známá odrůda z Piemonte v Itálii
Synonymum: Arlandino, Balestra, Barbesino, Barbesinone, Girodino, Rosseto, Verbesino.
Oblast kultivace: Jedině v Itálii, v oblast Asti.
Charakteristika: Velké, cylindrické kompaktní hrozny. Malé, fialovočervené, oválné bobule, silně ojíněné. Odrůda se středně raným rašení a středně pozdním zráním je citlivá na padlí.Má předpoklady K dobrému vyzrání.Pro pravidelnou produktivitu potřebuje příznivé mikroklima s písčitou půdou.
Víno: Cihlově červené, suché a drsné, zdá se být lehké, ale obsahuje hodně alkoholu (13-14°); unikátní vůně květina travin. V ústech lehce tanické s pepřovým dozvukem. Dobrá vína z této odrůdy jsou vzácná.
Gastronomie: Pečený králík.
Grolleau
Původ: První zmínky o této odrůdě datují z roku 1810 ve vesnici Maziere v Anjou (Údolí Loiry ve Francii).
Synonymum: Gamay Groslot, Groslot, Groleau de Touraine, Grolleau de Tours, Groslot de Cinq-Mars, Groslot de Valere, Plan Boisnard, Plant Mini.
Oblast kultivace: Ve Francii na celkové výměře 3.337 ha, hlavně v západní a střední části údolí Loiry.
Charakteristika: Velké kónické, kompaktní hrozny. Středně velké černomodré kulaté bobule. Odrůda středné raného rašení i zrání, s vysokým výnosem, citlivá na plísně.
Víno: Dost bledé, chudé na alkohol, nebývá zpracováno jako jednoodrůdové víno a je scelováno hlavně s Gamay Noir a Cot; někdy i s Cabernet-Sauvignonem. Je specielně určeno k výrobě Rosé d’Anjou, kde tvoří podstatu vína (80-90%). Je to víno lehké, polosuché, lehce růžové.
Gastronomie: Thajská kuchyně