Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Přehled odrůd, část La - Ma
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část La - Ma
Lagrein
Původ: Stará odrůda z Jižního Tyrolska (Itálie).
Synonyma: Langstieliger, Kurzstieliger.
Oblast kultivace: Jižní Tyrolsko (400 ha) v okolí Bolzana.
Charakteristika: Středně velké, rozsochaté, nekompaktní hrozny. Černohnědé bobule střední velikosti s tvrdou slupkou. Šťavnaté a ovocné chuti s podstatnou kyselinou. Odrůda pozdního zrání pěstovaná v příhodných klimatických podmínkách.
Víno: Granátově červené se silným obsahem tříslovin, mocné.
Gastronomie: Uzená masa.
Lambrusco
Původ: Zdá se, že okolo města Villa Sorbana, nedaleko od Modeny.
Synonymum: Lambrusco Sorbarese a desítky dalších místních pojmenování (vždy Lambrusco + místní název)
Oblast kultivace: Hlavně ve Střední Itálii.
Charakteristika: Středně velké, prodloužené, dost řídké hrozny. Modročerné, kulaté, ojíněné bobule černomodré barvy. Odrůda středně raného rašení s pozdním zrání, odolná proti nemocem. Středně výnosná.
Víno: Suché až polosuché s významnou aciditou. Jemně perlivé, vyškolené na kalech. Je to velmi rozšířené, levné perlivé víno zejména v severnější části Itálie. Převážně se prodává jako červené, ale bývá vyráběno i jako bílé.
Laska
Původ: Pochází pravděpodobně ze Štýrska v Rakousku.
Synonyma: Früher Blauer Wälscher (Rakousko). Lashka, Laska Moder, Laska Modrina, Rana Vlaska Modrina (Chorvatsko).
Oblast kultivace: Hlavně pěstováno v oblasti Štýrska.
Charakteristika: Malé, krátké cylindrické, kompaktní hrozny s různorodou velikostí šťavnatých a sladkých bobulí černomodré barvy s červeným odstínem. Odrůda s ranou zralostí se adaptuje na jakémkoli terénu.
Víno: Rubínově červené, stolní, lehké, příjemné, nepříliš trpké.
Gastronomie: Uzeniny.
Léon Milot
Původ: Křížením odrůd Grasset 101-14 x Goldriesling, v Colmaru (Alsasko), autor: Eugene Kuhlmann.
Oblast kultivace: Francie na 112 ha, dále USA a Kanada.
Charakteristika: Malé, řídké hrozny s černomodrými kulatými šťavnatými bobulemi. Odrůda velmi raná s rychlým vzrůstem a vysokým výnosem. Citlivá na padlí.
Víno: Je zřejmě nejlepší z francouzských hybridních odrůd.
Len de l’El
Původ: Pravděpodobně odjakživa v Gaillaku (jihozápad Francie).
Synonyma: Cavailles, Cavalié, Cavalier, l’Endelel, Lendelet, Loin de l’Oeil.
Oblast kultivace: Ve Francii v departmentu Tarn.
Charakteristika: Středně veliké, cylindrické, kompaktní. Žluté, středně veliké, oválné a velmi šťavnaté bobule. Odrůda s raným rašením a středně pozdním zráním a rychlého vzrůstu. Vyžaduje úrodnou půdu na osluněných svazích. Středně odolná na padlí a plísně.
Víno: Velmi jemné, bohaté na alkohol; při vysokém vyzrání hroznů může dosáhnout až 17°. Odrůda se používá k zpracování šumivého vína AOC Gaillac.
Gastronomie: Pečené kuře.
Maccabeo
Původ: Nejistý. Podle J. Reada odrůda byla přivezena z Aragonu do oblasti Rioja. Pochází pravděpodobně z Blízkého Východu.
Synonyma: Blanca de Daroca, Viura (Španělsko), Maccabeu, Lardot, Malovoisie, Tokay (Francie), Macabeu (Alžírsko, Maroko a Francie), Charas Blanc (Kalifornie).
Oblast kultivace: Odhaduje se celková světová produkce na 60.000 ha, z čehož je 50.000 ha ve Španělsku. Tato odrůda zahrnuje skoro 90% plochy pro bílá vína v regionu Rioja. Dále se pěstuje ve Francii, Maroku a Alžírsku.
Charakteristika: Ohromné, pyramidální, rozsochaté, nekompaktní hrozny. Středně velké, kulaté, zlatě-žluté, šťavnaté bobule s tenkou slupkou. Odrůda rychlého vzrůstu velmi citlivá na padlí.
Víno: V regionu Rioja, kde je rané vinobraní, mladé víno je bohaté na aciditu, lehké, ovocné s květnými aroma. Taktéž se zpracovává lehké, perlivé víno. Ve Francii se vinifikuje jako sladké delikátní víno, bohaté na alkohol s nízkou kyselinou, slámově žluté barvy.
Malbec
Původ: Jihozápadní Francie, region Cahors
Synonymum: Auxerrois, Balouzat, Cahors, Cauly, Cot, Etranger, Mourame, Pressac (Francie), Cot Malbec (Uruguay), Cot Rouge (Chile), Malbec (Jižní Afrika, Argentina, Austrálie, Chile, Španělsko, Rusko, Švýcarsko, Malbech (Itálie)
Oblast kultivace: Francie- pokles (v 1958 na 10.752 ha, v 1988 jen na 5.300 ha). Dále se pěstuje v jižní i severní Itálii, v Argentině (kdysi 50.000 ha), Chile, Peru, Kalifornii, v Austrálii a na Novém Zélandu.
Charakteristika: Hrozny střední velikosti, rozsochaté a provzdušněné. Malé, černé, kuličkové bobule, s ne příliš šťavnatou dužinou. Odrůda s ranným rašením a zráním, velmi citlivá na mráz, plísně a padlí.
Víno: Rustikální, tmavočervené a taninové, může se pít mladé. Patří k jedné z vybraných odrůd v skladbě scelování bordeauxských vín. (AOC Bordeaux, Médoc, Graves, Saint –Émilion, Pomerol a jiných ), spolu s odrůdami Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Petot Verdot.
Gastronomie: Zaječí hřbet na lanýžích.
Malingre Précoce
Původ: Vypěstováno ze semene v roce 1840 pěstitelem květin jménem Malingre u Paříže.
Synonyma: Madeleine Blanche de Malingre (Francie), Früher Gelber Malinger (Německo), Early Malingre (Anglie).
Oblast kultivace: Francie, department Vendée, Německo na jihu Falcka.
Charakteristika: Středně velké, cylindrické, kónické, nekompaktní hrozny, oválné žluto-zelené bobule střední velikosti, s delikátní a velmi tenkou slupkou. Odrůda s raným zráním (vinobraní konec srpna), rychlého vzrůstu, citlivé na plísně.
Víno: Bohaté na alkohol. Neutrálního aroma, zpravidla vinifikováno jako „nové víno“.
Manteudo
Původ: Podle Alerta, stará, portugalská odrůda
Synonymum: Moreto Branco
Oblast kultivace: Jedině v Portugalsku v regionu Alentejo
Charakteristika: Podlouhlé, rezsochaté a nekompaktní hrozny. Středně velké, oválné, ojíněné bobule žlutozelené barvy, s tuhou slupkou, a masitou dužinou, sladkotrpké ovocné chuti. Odrůda překotného vzrůstu, s vysokým výnosem, vyžaduje hluboké a úrodné a jemné půdy.
Víno: Rané sklizně, odrůda poskytuje lehké, svěží víno, typické pro region.
Gastronomie: Čerstvý kozí sýr
Mariensteiner
Původ: Křížením odrůd SilvanerxRieslaner (Silvanerx Riesling) v roce 1951 v Bavorském vinařském institutu ve Würzburgu, autor: Hans Breider.
Oblast kultivace: Pouze Německo.
Charakteristika: Odrůda připomíná Silvaner, vyžaduje ideální klimatické podmínky.
Víno: Poznamenané silnou aciditou.
Marsanne
Původ: Ve Francii, pravděpodobně v Marsanne u Montélimaru.
Synonyma: Champagne (Itálie), Metternich (Francie), Ermitage (Švýcarsko).
Oblast kultivace: Ve Francii okresy Drôme a Ardeche, ve Švýcarsku kanton Valais, v Itálii provincie Piacenza, dále v Kalifornii a Austrálii.
Charakteristika: Středně veliké, nekompaktní hrozny. Malé až střední, kulaté, žlutozlaté bobule. Odrůda s pozdním rašením a středně pozdním zráním, překotného vzrůstu, vysokého a pravidelného výnosu. Citlivá na plíseň botrytis a padlí.
Víno: Bohatého extrátu, tělnaté a aromatické; rychle zraje v lahvích. Základní odrůda pro AOC Hermitage, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage; konzumuje se mladé. Ve Valais se sklízí v přezrálém a kandovaném stavu; dává sladké, bohaté a korpulentní víno s aroma lesního ovoce.
Gastronomie: Carpaccio s mušlemi Saint-Jacques.
Mauzac
Původ: Jihozápad Francie, region Gaillac, kde je hlavní zóna výsadby.
Synonyma: Bequin, Blanquette (Francie).
Oblast kultivace: Ve Francii na rozloze 5.709 ha, hlavně v departmentech Tarn, Aude, Tarn-et-Garonne, Haute-Garonne, Gers, Lot-et-Garonne a další.
Charakteristika: Středně velké, kónické, kompaktní hrozny. Žlutozlaté, kulaté bobule střední velikosti, se silnou a tvrdou slupkou. Odrůda pozdního rašení a středně pozdního zrání, průměrného vzrůstu, odolná proti padlí a plísním; dobré kvality ve vápeno-jílovitých půdách.
Víno: Aromatické s malým obsahem kyselin, citlivé na oxidaci. Šumivé víno AOC Blanquette de Limoux, poskytuje elegantní, lehké, zlato-žluté a ovocné víno s aroma do jablečného moštu. Dnes zpracované šampaňskou metodou, s ranou sklizní a vyšším výnosem.
Gastronomie: Aperitiv