Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Přehled odrůd, část Ne - Oz
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Ne - Oz
Nebbiolo
Původ: Záznamy z údolí Aosty svědčí o kultivaci odrůdy ve 13. století. Původ jména Nebbiolo pochází z italského slova nebbia- mlha; vychází ze skutečnosti, že pozdní sběry se často prodlouží až do listopadu.
Synonyma: Chiavennasca, Lampia, Michet, Picotener, Prugnet, Rose, Spana (Itálie).
Oblast kultivace: Nejrozšířenější odrůda v Piemonte a Val d’Aosta, také se pěstuje v Lombardii v oblasti Valtellina.
Charakteristika: Středně velké až velké, podlouhlé,málo kompaktní, pyramidální hrozny. Středně velké, kulaté,fialové bobule, silně ojíněné s tenkou tanickou slupkou a sladkou dužinou. Odrůda rychlého růstu s pozdním zráním, vyžaduje optimální klimatické podmínky a je průměrně výnosná.
Víno: S vysokým obsahem taninů, suché, robustní s intenzivním aroma éteru, připomínajícím vadnoucí růže a fialky. Intenzivní granátově červená barva s oranžovými tóny. Je určeno k dlouhému uložení, nejznámější vína jsou Barolo a Barbaresco.
Gastronomie: Pečená divoká kachna
Négrette
Původ: Původní francouzská odrůda, pocházející z regionu Gaillac, odkud se rozšířila do údolí Tarne
Synonyma: Cap-de-More, Chalosse Noire, Degoutant, Folle Noire, Morelet, Morillon, Mourrelet, Négrelet, Négret de Gaillac, Negret de Tarne, Petit Noir, Villemur (Francie), Pinot Saint-Georges (USA, Kanada)
Oblast kultivace: Ve Francii na 1.167 ha, hlavně v departementu Haute-Garone a Tarne-et Garone, v USA v Kalifornii.
Charakteristika: Malé, cylindrické, kompaktní hrozny s modrými, drobnými, lehce oválnými bobulemi .Odrůda pozdního rašení a středně pozdního zrání, citlivá na padlí a plísně, hlavně na botrytis. Daří se jí v lehkých, písčitých a kamenitých půdách, kde dává excelentní vína. V úrodných a hlubokých půdách je velmi produktivní a vína jsou podprůměrné kvality.
Víno: Bohaté taninové, extraktivní a alkoholické, chudé na kyseliny; tudíž nestabilní. Sceluje se s bordeauxskými a rhonskými odrůdami, s vyšším obsahem kyselin.
Gastronomie: Zaječí paštika.
Neuburské
Původ: Nejistý; původně se uvádělo, že jde o přírodní hybridaci odrůd Sylvánského zeleného a Rulandského bílého v regionu Wachau, poslední poznatky nasvědčují nahodilému křížení Sylvánského a Veltlínského červeného.
Synonyma: Neuburger
Oblast kultivace: Rakousko na 2.000 ha (Dolní Rakousko a Burgenland), Slovensko na 800 ha,nevýznamné množství v ČR.
Charakteristika: Středně velké, kompaktní hrozny. Bobule zelené až zelenožluté, silně ojíněné se silnou slupkou a želatinovou dužinou. Klimaticky nenáročná odrůda, ale citlivá na zimní i jarní mrazy. Poměrně odolná proti plísním, kromě botritis.
Víno: Jemně aromatické, kulaté s květinovými tóny, vyznačující se vyzrálostí ovoce a bohatostí extraktu s příjemnou kyselinou.
Gastronomie: Slepice na smetaně.
Niagara
Původ: Hybrid Labrusca vypěstován křížením odrůd Concord x Cassady v roce 1868; autoři: L. Hoag a W. Clark z Lockportu (USA). V roce 1882 ji poprvé představila Niagara-Grape-Company.
Oblast kultivace: Hlavně v severních státech USA, v Kanadě a Brazílii,v zanedbatelné míře na Novém Zélandu.
Charakteristika: Velké pyramidální, nekompaktní, rozvětvené hrozny. Kulaté, světlezelené, ojíněné, velké bobule s tenkou slupkou a měkkou želatinovou dužinou, lehce astringentní chuti s tónem do jahod.
Víno: Lehké, stolní víno s aromatem jahod. Odrůda je také oblíbená jako stolní hroznové víno a slouží ke zpracování želé a hroznových džusů.
Optima
Původ: Křížením odrůd Sylvánské x Ryzlink x Müller-Thurgau v roce 1930 , autoři: Peter Morio a B. Husfeld.
Oblast kultivace: Jen v Německu na 380 ha (Mosel-Saar-Ruwer, Rýnsko- Hesensko, Nahe a Falcko.)
Charakteristika: Středně velké, husté hrozny. Žlutozelené, kulaté bobule střední velikosti se silnou slupkou. Odrůda středně raného rašení a ranou zralostí, odolná proti mrazům, citlivá na padlí a plíseň botrytis. Vhodná pro středně těžké a jílovité půdy. Při pozdním sběru působí botrytida na vytváření kvalitní, ušlechtilé plísně.
Víno: Vysoká koncentrace poskytuje vynikající sladké víno typu Ryzlink, velmi harmonické a elegantní s nízkou aciditou.
Orangetraube
Původ: Johann Philipp Bronner ji kolem roku 1840 vyšlechtil na Rýně mezi Rastattem a Speyrem ze selekce divoké révy Zaehhringia nobilis
Oblast kultivace: Jedině v Rakousku v regionu Klosterneuburg.
Charakteristika: Malé kompaktní hrozny se žluto-zelenými, hnědě tečkovanými, kulatými bobulemi, malého formátu. Při vysokém dozrání sladce medové chuti s delikátním muškátem a aromatem pomerančových květů. Aromatická odrůda se středně rychlým vzrůstem a středně pozdním zráním, citlivá na plíseň botrytis , dobře odolná vůči mrazům
Víno: Se silným buketem a nízkou aciditou.
Ortega
Původ: Křížením odrůd Müller-Thurgau x Siegerebe v Bavorském Vinařském Institutu ve Würzburgu v roce 1948; autor Hans Breider z Alzey. Pojmenovaná k poctě španělského filozofa Josého Ortegy y Gasset.
Oblast kultivace: V Německu na ploše 1.200 ha, Rýnsko Hesensko (650 ha), Falcko (350 ha), Mosel-Saar-Ruwer (150 ha), Franky (50 ha), v Nahe (20 ha). Charakteristika: Středně velké, pyramidální, polokompaktní až kompaktní hrozny. Žluté, pevné bobule, středního formátu, sladké a aromatické chuti. Odrůda velmi rané zralosti je pozoruhodná, poněvadž hrozny mohou být použity jak jako stolní, tak k výrobě moštu ke zpracování „nových“ vín, dokonce při pozdní sklizni lze obdržet víno vysoké kvality. Dobrá odolnost proti mrazům a rané zrání je přednost, která může být využita pro pěstování stolního hroznového vína i mimo tradiční vinařské regiony.
Víno: Delikátně ovocné, kulaté, s nízkým obsahem kyselin, nebo v případě pozdního sběru likérové a aromatické.
Gastronomie: Jako aperitiv, nebo k dezertům či paštikám.
Osteiner
Původ: Křížením odrůd Rulandské bílé x Sylvánské zelené v roce 1929 ve Výzkumném ústavu v Geisenheimu (Německo); autor:H.Birk. Odrůda byla pokřtěna na počest geisenheimského mecenáše, knížete von Ostein.
Oblast kultivace: Většinou zkušební kultury v německých vinařských regionech (celkem na 4 ha)
Charakteristika: Středně veliké, kónické, široké, kompaktní hrozny. Žlutozelené, silně ojíněné, kulaté bobule s pevnou slupkou. Odrůda středního až rychlého růstu, odolná proti mrazům a nenáročná na kvalitu půdy.
Víno: Bílé, ovocné, s dlouhou výdrží při archivaci; acidita připomíná velké ryzlinky.
Gastronomie: Pstruh po mlynářsku na zeleném citronu.