Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Přehled odrůd, část Ta-Tr
Souhrnný přehled základních charakteristik odrůd vinné révy, část Ta-Tr
Tamarez
Původ: Stará, lokální, portugalská odrůda.
Synonyma: Gallego Dourado, Arinto Gordo, Boal Prior (Portugalsko).
Oblast kultivace: Jedině v Portugalsku v regionech Alentejo a Ribatejo.
Charakteristika: Malé, cylindrické, kónické hrozny, světle žluté, ojíněné, malé, kulaté bobule s pevnou slupkou a šťavnatou dužinou, sladké, ovocné chuti. Odrůda středně rané zralosti s velkou produktivitou, vyžaduje hlubokou a úrodnou půdu, málo citlivá na padlí a plísně. Sklizňová zralost polovina září.
Víno: Elegantní, slámově žluté, s buketem připomínajícím zralou hrušku. Většinou scelované s jinými odrůdami.
Tannat
Původ: Oblast jihozápadní Francie ( Sud-Ouest) region Béarne
Synonyma: Moustrou, Madiran, Bordeleza Belcha (Baskicko-Francie), Harrague (Uruguay).
Oblast kultivace: Francie (2.891 ha), Uruguay (3.800 ha), nevýznamná v Argentině.
Charakteristika: Velké, kompaktní, cylindrické hrozny. Kulaté, modročerné bobule, střední velikosti se silnou slupkou, bohatou na barvu a šťavnatou dužinou se silným obsahem tříslovin. Velmi produktivní odrůda pozdního rašení a rychlého růstu, bohatá na alkohol. Středně odolná proti plísním, citlivá na padlí, dává přednost štěrkopískovým půdám.
Víno: Velmi kontrastní; ovocné, aromatické a zároveň velmi tanické, často se silným obsahem kyselin. Pro zaoblení tvrdosti Madiranu AOC je potřebné zrání dvacet měsíců v dubových sudech. Bývá scelován s odrůdou Cabernet Franc v proporci 60 %. Uložením na delší čas zkvalitňuje komplexnost vína.
Gastronomie: Pečená kachna.
Taylor
Původ: Byl objeven jistým farmářem jménem Cobb na začátku 19. století jako divoká réva v Cumberland Mountains (Kentucky). Cobbovu farmu pak koupil jistý C. Bullit.V roce 1840 soudce Taylor z Jericha v Henry County si povšimnul této odrůdy a pozval několik vinařů na její testování.
Synonyma: Bullit, Bullet, Taylors Bullit (USA)
Oblast kultivace: Až do roku 1900 byla odrůda pěstována na severu USA, posléze byla nahrazena odrůdami s vyšší produktivitou.
Charakteristika: Malé, rozvětvené, řidší a nepravidelné hrozny. Kulaté, zelenobílé bobule různé velikosti, lehce ojíněné s tenkou slupkou a šťavnatou dužinou. Chuť je trochu trpká s tónem Lambrusca. Málo výnosná odrůda překotného růstu, dává přednost hlubokým a propustným půdám. Velmi rezistentní proti chorobám díky svému americkému původu. Ve Francii je používána jako podnoží pro evropské odrůdy.
Víno: Bíle, alkoholické a aromatické do delikátního tónu jahod.
Teinturier du Cher
Původ: Pravděpodobně stará, francouzská, divoká réva.
Synonyma: Bluttraube, Färbertraube, Tintentraube (Německo), Néraut, Neurat, , Teinse, Teint, Morieu, Gros Noir a mnohé jiné (Francie), Pontiac, Pontack, (Jižní Afrika), Romé Noir (Andalusie), Uva Tinta, Bretooneria (Itálie)
Oblast kultivace: Kdysi velmi populární "barvířka", dnes zanedbatelné množství ve Francii. V Německu se najde jako směska, nebo nečistota v regionech na červená vína.
Charakteristika: Středně velké, cylindrické, kompaktní hrozny. Kulaté i oválné, tmavomodré bobule, modrošedě ojíněné se silnou slupkou a silně barevnou, tmavočervenou šťávou. Odrůda pomalého růstu a raného zrání, nevýznamně výnosná. Na rozdíl od jiných červených odrůd, není třeba macerace na zbarvení moštu; šťáva je již silně zbarvená při lisování.
Víno: Silně tanické, sloužící jedině k přibarvování při scelování s jinými odrůdami.
Tempranillo
Původ: Stará španělská odrůda, známá po staletí v regionu Rioja, pravděpodobně původem odtud.
Synonyma: Aragonez, Tinta Roriz, Tinta Santiago (Portugal), Cencibel, Jacibiera, Tinto Fino, Tinto Pais, Ull de Llebre, Verdiell (Špaňelsko).
Oblast kultivace: Jedna z nejdůležitějších odrůd Španělska; velká vína z oblasti Rioja, kde zaujímá 60% celkové plochy. Velmi významná je také v jiných oblastech jako la Mancha a Estramadura. Pod různými jmény se pěstuje také v Portugalsku, v oblasti Alentejo, Dao a Douro.
Charakteristika: Velké, podlouhlé, často dvojité, prořídlé hrozny. Středně velké, kulaté, černomodré, ojíněné bobule se silnou slupkou a pevnou dužinou s lehce travnatou chutí. Odrůda středně rychlého vzrůstu, s pravidelnou výnosností a vysokou koncentrací cukru, dává přednost hlubokým, písčitým, nebo jílovo-vápenatým půdám.
Víno: Velmi hluboké, tmavě červené barvy s ovocným buketem, převládajícím tónem malin, se slabým obsahem kyselin, lehké a excelentní. Pije se mladé.
Gastronomie: Pečená koroptev.
Terrantez
Původ: Stará portugalská, lokální odrůda, pocházející pravděpodobně z provincie Douro.
Synonyma: Donzelinho Branco
Oblast kultivace: Před evropskou pohromou mšice-révokazu v 19. století, byla odrůda pěstovaná ve velké míře v oblasti Madeiry, kde prakticky zmizela. Dnes se pěstuje skoro exkluzivně v regionech Dao a Douro.
Charakteristika: Malé, kompaktní, světlezelené hrozny. Odrůda překotného vzrůstu, raného rašení a zrání začátkem září, citlivá na padlí, dává přednost příznivým polohám a ne velmi suchým a úrodným půdám.
Víno: Slámovo-žluté až žluté barvy, zářivé, bohaté na alkohol, s lehkou sladkostí a harmonickou aciditou, lehce astringentní.
Gastronomie: Grilovaná makrela.
Tibouren
Původ: Pravděpodobně z východních oblastí Středozemního moře. Na konci 17. století byla odrůda přivezena do Saint-Tropez jistým kapitánem námořnictva, jménem Atiboul. Časem bylo jméno zkomoleno na Tibouren.
Synonyma: Tiboulen, Antiboulen, Antibouren, Antibois, Gaysserin, Guesserin (Francie)
Oblast kultivace: V nevelkých výměrách ve Francii, v zálivu Saint-Tropez a departmentu Var, na Azurovém pobřeží (francouzská Riviera).
Charakteristika: Kónické, středně velké až velké hrozny. Oválné, černé, sladké a šťavnaté bobule střední velikosti. Vysoce produktivní odrůda rychlého vzrůstu, raného rašení a zrání, citlivá na pozdní mrazy.
Víno: Bledě červené barvy, delikátní, jemné, nehodí se k delšímu uskladnění. Je také velmi vhodné jako stolní hroznové víno.
Tinta Amarela
Původ: Stará portugalská odrůda
Synonyma: Castellao, Espadeiro, Crato Preto, Martágua, Murteira, Trincadeira Preta (Portugalsko), Tinta Amarella (Austrálie).
Oblast kultivace: Ve všech vinařských oblastech Portugalska, ale i v Austrálii
Charakteristika: Tinta Amarela se počítá mezi nejdůležitější odrůdy ke zpracování vín Porto. Také je základním odrůdou červeného Vinho Verde. Středně velké až velké, rozvětvené, cylindrické až kónické, kompaktní hrozny. Kulaté, tmavomodré bobule, středně velkého až velkého formátu se silnou slupkou a světlou dužinou. Odrůda překotného růstu a vysoké produktivity, vyžaduje hlubokou, dobře zavlažovanou půdu.
Víno: Tmavé, červené barvy.Tělnaté víno, poznamenané ovocným buketem. Velmi dobré hroznové stolní víno.
Gastronomie: Sušená šunka.
Tinata Caiada
Původ: Pravděpodobně v Portugalsku.
Synonyma: Monvetro, Tinta Lameira (Portugalsko), Carcajolo, Espagnin Noir (Francie), Bonvedro (Austrálie) , Caricagiola (Itálie)
Oblast kultivace: Hlavně v Portugalsku, oblasti Alentejo v okolí města Evora. V menším množství se pěstuje na Korsice, na Sardinii a v Austrálii.
Charakteristika: Lehce rozvětvené, středně velké, cylindrické a kompaktní hrozny. Kulaté, tmavomodré, silně ojíněné, nepravidelně veliké bobule s tenkou slupkou a měkkou, nasládlou a světlou dužinou, ovocné chuti. Velmi produktivní odrůda, bez speciálních požadavků na pěstování a polohu, i když dává přednost suchým půdám. Velmi citlivá na plíseň botrytis, proto je nutná raná sklizeň.
Víno: Velmi tělnaté a bohaté na taniny, tmavočervené barvy s odleskem do fialové.
Tinta Cao
Původ: Pravděpodobně stará portugalská odrůda z oblasti Dao. V polovině 17. století se poprvé cituje v portugalské literatuře.
Oblast kultivace: Hlavně v regionech Douro a Dao. Odrůda skoro vymizela z důvodu nízké produktivity.
Charakteristika: Malé až středně velké, pyramidální a kompaktní hrozny. Malé, kulaté, fialovomodré, silně ojíněné bobule se silnou slupkou a velmi sladkou, měkkou a šťavnatou dužinou. Odrůda rychlého růstu s pozdním zráním, dobře odolává plísni botrytis; dává přednost lehčím půdám. Ne moc produktivní, ale vyznačuje se vysokou koncentrací cukru.
Víno: Hluboce tmavé, červené barvy s vysokým obsahem alkoholu. Víno komplexní struktury, bohaté a tělnaté, s ovocným buketem.
Turiga Francesa
Původ: Portugalsko
Oblast kultivace: V Portugalsku, v regionech Douro, Valpacos, Planalto, Mirandes, Encostas da Nave a Varosa. V malém měřítku se pěstuje i v Kalifornii.
Charakteristika: Středně velké, pyramidální a kompaktní hrozny. Kulaté, modročerné, silně ojíněné bobule střední velikosti. Velmi produktivní odrůda překotného vzrůstu dává přednost příznivým polohám, ale ne velmi suchým.
Víno: Rubínově červené, lehké, s nízkým obsahem kyselin, jemně aromatické a poddajné. Zpracované jako rosado (růžové), přináší delikátní aroma ovoce.
Turiga National
Původ: Portugalsko
Synonyma: Tourigo, Tourigo Antigo, Tourigao, Touriga Fina, Preto Mortagua, Tourigo do Dao
Oblast kultivace: Ve velké míře v Portugalsku, v oblastech Douro, Valpacos ,Planalto, Mirandes atd. Pěstuje se také v Austrálii.
Charakteristika: Velké, rozvětvené, kónické, prořídlé hrozny. Černomodré, kulaté, středně velké bobule se silnou slupkou a šťavnatou dužinou. Odrůda rychlého vzrůstu, ale nízké výnosnosti, odolná proti padlí.
Víno: Ovocné, mocné s vysokým stupněm suchého extrátu a silného taninu, intenzivní barvy. Aroma připomíná ostružiny a černý rybíz. Je jednou z hlavních odrůd pro výrobu slavného portského.
Tramín červený
Původ: Předpokládá se, že pochází z jihovýchodní Evropy. Nedá se ale vyloučit původ z některých druhů divoké révy ve střední Evropě. Každopádně je jeho existence dokumentována v městečku Tramin (Jižní Tyrolsko) již kolem roku 1000.
Synonyma: Clevener, Klavner, Christkindlestraube, Dreimanner, Dreipfennigholz, Fleischroth, Kleiner traminer, Kleinwiener, Kleinbraun, Roten Nurnberger (Německo), Savagnin Rose, Fromenteau Rouge, Gentil Rose Aromatique (Francie), Termeno Aromatico (Itálie), Tramini Piros, Fermentin Rouge (Maďarsko), Crvena Ruziva (Chorvatsko), Mala Dinka (Bulharsko),Gewurztraminer
Oblast kultivace: Francie, hlavně Alsasko (2.500 ha), Německo – ve všech vinařských regionech, také v Rakousku, Itálii - Jižní Tyrolsko, Slovensku, Kalifornii, Jižní Africe, Austrálii a Novém Zélandu. Zastoupen i v dalších zemích prakticky po celém světě. U nás dnes jen na 2% rozlohy, pro velkou pracnost a potřebu kvalitních poloh se jeho podíl dále snižuje.
Charakteristika: Malé i středně velké, kompaktní, podsadité hrozny. Malé, kulaté až podlouhlé, tmavočervené až šedočervené bobule se silnou slupkou a sladkou a velmi aromatickou, chutnou dužinou. Málo výnosná odrůda s vysokým obsahem cukru, středně pozdního zrání je velmi náročná na polohu a kvalitu půdy.
Víno: Aromatické, s typickou vůní růží a kořenitou povahou. Řadí se ke kvalitním odrůdám. Suché dobře doprovází různé paštiky, masa a sýry, přírodní sladké se podává jako aperitiv nebo k dezertu.