Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Přehled odrůd, část Vi-Zw
Souhrnný přehled základních charakteristik vinné révy, část Vi-Zw
Villard Blanc
Původ: Křížením odrůd Seibel 6468 x Seibel 6905 ve Francii v Saint-Vallier.
Oblast kultivace: Na ústupu ve Francii (21.000 ha v roce 1968, 2.776 v roce 1988), v regionech Jih a Jiho-Západ, rozsáhlá produkce v Brazílii.
Charakteristika: Odrůda středně pozdního zrání, překotného růstu, s vysokým výnosem. Počítá se mezi nejlepší francouzské hybridy.
Víno: Slámové barvy, lehké, aromatické, nahořklé, dobré stolní víno.
Villard Noir
Původ: Křížením odrůd Seibel 5053 x Seibel 6905 v Saint-Vallier (Francie). Autor: Bertille Seyve-Villard.
Oblast kultivace: Ve Francii je nejpěstovanější hybrid – přímý nosič. Na ústupu z 30.000 ha v roce 1968 na 2.537 ha v roce 1978.
Charakteristika: Odrůda středně raného zrání a středně rychlého růstu, s pravidelným výnosem, dobře odolná proti padlí a plísni botrytis.
Víno: Bohaté na alkohol, tmavočervené, s vysokým obsahem taninu. Nevyrábí se jako jedno-odrůdové. Slouží k výrobě destilátů.
Viognier
Původ: Neznámý. Produkovaná odedávna na terasách AOC Condrieu ve Vérin a v Saint-Michel na pravém břehu Rhôny.
Synonyma: Petit Vionnier, Viogne (Francie).
Oblast kultivace: Ve Francii, hlavně v departmentu Rhône a v jihozápadních regionech. Pěstuje se také v USA (Kalifornie a Georgia) a v Brasílii. Charakteristika: Středně veliké, kompaktní hrozny, malé, kulaté a podlouhlé bobule se silnou slupkou a dužinou s lehkou chutí muškátu. Odrůda raného rašení a středně raného zrání, s překotným vzrůstem a pravidelným výnosem. Dost odolná proti padlí, ale citlivá na plíseň botrytis. Nemá ráda sucho a větry. Víno: Hluboce zlaté barvy, komplexního aroma manga, meruněk, medu s vůní lípy a kdoule.
Wildbacher (modrý)
Původ: Stará, rustikální, štýrská odrůda. Jméno může pocházet od vesnice Wildbach z Deutschlandbergu.
Oblast kultivace: V zanedbatelném množství (230 ha) v západním Štýrsku (Rakousko).
Charakteristika: Středně velké, kompaktní, rozdělené hrozny. Tmavomodré, ojíněné, kulaté bobule střední velikosti s tenkou slupkou a nakyslou, ovocnou dužinou. Odrůda raného rašení je odolná proti zimním mrazům, ale citlivá na jarní mrazy. Malá odolnost proti chorobám omezují produktivnost.
Víno: „Schilcher“ světle červené, trpké a tenké; velmi ovocné.
Witberger
Původ: Křížením odrůd Trollinger x Riesling v roce 1928 ve Vinařském Institutu v Geisenheimu; autor: H. Birk.
Oblast kultivace: Po periodě výzkumu a pokusného pěstování byla odrůda autorem vyřazena.
Charakteristika: Středně velké, kónické, málo kompaktní hrozny. Žlutozelené, ojíněné, kulaté bobule středního formátu s tenkou slupkou. Odrůda překotného vzrůstu a pozdního zrání je citlivá na plíseň botrytis.
Víno:Bílé, neutrální s vysokou aciditou, hodí se k zpracování šumivého vína.
Würzer
Původ: Křížením odrůd Gewürztraminer x Müller-Thurgau v roce 1932 v Zemském Institutu v Alzey; autor: Georg Scheu. Zařazeno v roce 1978.
Oblast kultivace: V Německu (100 ha, hlavně v Rýnsku-Hesensku)
Charakteristika: Středně velké, řídké hrozny. Žluté až zlaté, kulaté bobule střední velikosti s aromatickou, sladkou a velmi chutnou dužinou. Odrůda raného zrání je vcelku nenáročná na polohu a půdu; je citlivá na zimní mrazy.
Víno: Plné aromatické víno z raného sběru, z pozdních sběrů se získávají vína vysoké kvality. Zpracované jako likérové se podává jako aperitiv.
Xarel-lo
Původ: Stará, katalánská odrůda.
Synonyma: Pansa Blanca, Xarello
Oblast kultivace: Ve španělském Katalánsku na 8.879 ha
Charakteristika: Malé, rozvětvené a nekompaktní hrozny s zelenožlutými, kulatými bobulemi středního formátu. Odrůda raného rašení, pozdního zrání, je citlivá na plísně, středně produktivní.
Víno: Zlatožluté, bohaté struktury, alkoholické s vysokou aciditou. Má vysoký potenciál v archivaci. Většinou je scelované s odrůdami Macabeo a Parellada pro zpracování jak tichého, tak šumivého vína.
Xynomavro
Původ: Řecko
Synonyma: Mavro, Naussis, Mavro Naoistyro, Niaoisa (Řecko), Nyoistino, Pipolka, Popolka (Makedonie), Mavrud (Bulharsko)
Oblast kultivace: Řecko, v regionech Tessaloniki, dále v Makedonii a Bulharsku.
Charakteristika: Velmi produktivní odrůda pozdního zrání, trpí suchem.
Víno: Tělnaté, tanické víno se značným obsahem kyseliny, s dobrým potenciálem ke stárnutí
Gastronomie: Srnčí pečeně.
Zierfandler (červený)
Původ: Do DolníhoRakouska se pravděpodobně rozšířila na začátku 19. století z oblasti jezera Como v Severní Itáli.
Synonyma: Spätrot, Rubiner, Gumpoldskircher (Rakousko), Zarjevina (Chorvatsko), Roter Ziernfandler
Oblast kultivace: Dolní Rakousko a Itálie (Lago di Como)
Charakteristika: Středně velké, cylindrické, velmi kompaktní hrozny. Kulaté, na sluneční straně narůžovělé, v plné zralosti tmavočervené hrozny středně velkého formátu s tenkou slupkou. Odrůda s velmi pozdním zráním, citlivá na mrazy, dává přednost příznivým polohám a dobře snáší vápenaté terény, citlivá na plíseň botrytis, je odolná proti padlí.
Víno: Velmi kvalitní, s vysokým extraktem, ovocnou aciditou a delikátním buketem. V klasickém provedení je scelováno s odrůdou Rotgipfel.
Zweigeltrebe
Původ: Křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké ve Spolkovém Institutu v Klosterneuburgu (Rakousko) v roce 1922; autor Fritz Zweigelt.
Synonyma: Rotburger, Blauer Zweigelt
Oblast kultivace: Dnes nejrozšířenější modrá odrůda v Rakousku, od šedesátých let 20. století též na Moravě.
Charakteristika: Keř opticky podobný Frankovce. Středně velké až velké, kompaktní hrozny. Oválná, tmavomodrá bobule středního formátu s tvrdou slupkou a šťavnatou dužinou. Velmi produktivní odrůda raného zrání, s nízkou odolností proti padlí, plísním a jarním mrazíkům. Naopak dobře odolává zimním mrazům a nemá specifické požadavky na polohu a typ půdy.
Víno: Při vyšších výnosech poměrně světlé, hrubší, s drsnou aciditou. Je-li vyzrálejší, nabývá barvu bordeaux a statnější strukturu; stylově připomíná Svatovavřinecké.
Gastronomie: Hovězí pečeně na bylinkách.