Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
Ragú z hříbků v omáčce z bílého vína
Pro houbaře a zároveň milovníky vína přinášíme další recept. Rozhodně vyzkoušejte – jde skutečně o mimořádnou laskominu.
Základem úspěchu jsou (ostatně jako vždy...) kvalitní suroviny – pěkné, klasické hříbky (ne babky a jiné „měkké“ druhy) a dobré víno. Co se toho týče, rozhodně se vyhněte tuzemské produkci (kvůli vysoké kyselině), použijte suché bílé víno spíše jižního typu, které nezrálo v sudu. Bude-li mít více minerální charakter, věci to jen prospěje. K úspěchu budete potřebovat:
1 kg hříbků
2 polévkové lžíce šťávy z citrónu
5 cl olivového oleje
40 g másla
2 šalotky
40 g hladké mouky
1,5 dcl bílého vína
0,5 l bujónu
1 žloutek
petrželku
0,5 dcl smetany
sůl, pepř
Nejprve si připravte omáčku, která je ve skutečnosti klasickou „roux blond“. Rozpuštěné máslo důkladně v hrnci promíchejte s moukou. Pak přidejte bujón. Vařte na velmi mírném ohni 20 minut. Nadrobno nasekejte šalotku a spolu s vínem ji přidejte do stávající směsi. Přiveďte k varu a redukujte na polovinu. (Důležité!).
Mezitím připravte hříbky - očištěné houby nakrájejte na plátky a pokapejte citrónovou šťávou. Vložte do rozpáleného olivového oleje, přidejte 1 nadrobno nakrájenou šalotku, nasekanou petrželku a 10 minut nechte povařit na mírném ohni.
Poté houby spolu se šťávou vložte do omáčky (nebo naopak) a vařte na velmi mírném ohni dalších 10 minut. V misce zatím smíchejte žloutek se smetanou. Tuto směs opatrně a za stálého míchání přidejte k houbám. Ochutnejte, upravte solí a pepřem, je-li třeba.
Lze podávat s vařeným bramborem, ale ještě lépe vynikne lahodná chuť tohoto pokrmu pouze s pečivem.