Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Sauvignon v Ostravě 2019
Varování! Nechcete-li se zkraje dozvědět, kdo nezvítězil (sic!), přeskočte odstavec. Případně se vraťte později… Moravští vinaři ani napočtvrté neprolomili prokletí a Sauvignon je stále jediným kultivarem, jemuž K.A.H.A.N. plakety s nápisem Champion zasílá výlučně do zahraničí. V letech 2002 a 2008 opakovaně triumfovalo Saint Clair Family Estate, o šest let později žezlo převzalo čtyři minuty jízdy vzdálené Kim Crawford Wines (ano, obojí Marlborough, Nový Zéland). Možná se konečně blýská na časy, titul letos poprvé zůstal aspoň v Evropě…
Ostravský restaurant Noble byl svědkem souboje 32 nominovaných vín z Moravy (18), Francie (3), Nového Zélandu (2), Rakouska (2), Slovenska (2), Rumunska (2), Itálie (1), Slovinska (1) a Španělska (1). Stobodovou stupnicí OIV anonymně, pouze se znalostí ročníku, posuzovali vínobuditelé Sauvignon blanc (29 vzorků), jemu pokrevně blízký Sauvignon gris (1) a geneticky na hony vzdálený, přesto zaměnitelný (zeptejte se chilských vinohradníků), Sauvignon vert alias Sauvignonasse (2). Vzhledem k nezdravě široké nabídce tuzemských vín s vyšším zbytkovým cukrem šlo výlučně o vína suchá (31) a polosuchá (1). Určující pro finální pořadí byl primárně medián, sekundárně součet všech obdržených bodů. Minimální mez pro zisk velké zlaté medaile činila 92 bodů, pro zlato 88 bodů a pro stříbro 85 bodů. Bronzové medaile udělovány nebyly. Vzorky byly porotcům předkládány v sériích (tzv. flight). Pro zajímavost: Uzávěrům dominoval celokorek (10), následoval šroubovací uzávěr (7), dvouploškový korek a korkový mikrogranulát (oba 6), plastová zátka (2) a skleněný VinoLok (1).
Sauvignon do roka a do dne? Benjamínci vybojovali pouhá dvě stříbra z celkového počtu šestnácti ocenění… Ze znojemské trojice vyčníval navoněný zakulacený Sauvignon Green 2018 p.s. (Znovín Znojmo a.s.), podtržený vláčnou dochutí s něžnou kyselinkou (86 b.). O pár bodů svorně zaostali (oba 84 b.) kořenitý a hřejivý Sauvignon 2018 VOC Znojmo (Znovín Znojmo a.s.), a také tělnatější Sauvignon Terroir Lacerta Viridis 2018 p.s. (Znovín Znojmo a.s.), jenž vůní připomínal legendární citrónovou babetu. Ve druhém „flightu“ porazil zástupce Slovácka a Velkopavlovicka svěží černorybízový a kompaktní mikulovský zemský Sauvignon Vesnice Bavory-Perná 2018 (Gala vinařství, Bavory u Mikulova; 85 b.). Vítěz nominačního večera ostravských kardiologů, expresivní „novozélandský“ Sauvignon 2018 p.s. (Libor Veverka, Čejkovice) ztratil naději na úspěch zásluhou kontraverzní absence čirosti (82 b.). Naproti tomu zemitý a krásně pitelný prostý Sauvignon 2018 p.s. (Milan Sůkal, Nový Poddvorov) mnoho emocí, ať kladných či záporných, nevzbudil (82 b.). Komerčně jistě úspěšnému, líbivému polosuchému Sauvignonu Organic Collection 2018 v.z h. (Víno Hruška s.r.o., Blatnička), pak porotci neprominuli zřetelný nadbytek zbytkového cukru (83 b.).
Zlatou medailí odměnili teprve o rok staršího reprezentanta Salon Österreich Wein. Byl jim opulentní a dlouhý Niederösterreich Sauvignon Blanc 2017 (Hundschupfen Kellerei Hagn-Weine, Rakousko), evokující hluchavku, luční med, ba i notoricky zmiňované „typické odrůdové aroma kočičí moči“ (88 b.). Stříbro obdržel jednodušší štíhlejší Marlborough Sauvignon Blanc Cellar Selection 2017 (Sileni Estates, Nový Zéland), kombinující florální a kouřové tóny s dochutí červeného grepu (85 b.). Restrikce celkového počtu ocenění dopadla na středně plný, pikantně citrusový Sauvignon Top Collection 2017 p.s. (Víno Hruška s.r.o., Blatnička; 84 b.), stejně jako na mohutný „kozičkový“ Collio Sauvignon Gmajne 2017 (Primosic s r.l., Itálie; 84 b.). Stříbrné medaile svých starších sourozenců z hodnocení r. 2008 a 2014 nepotvrdil elegantní čachtický Sauvignon 2017 n.z. (Víno Mrva & Stanko a.s., Slovensko) s ozvěnou zázvoru a čerstvě posečené louky (83 b.).
Cenný kov získala většina vín ročníku 2016. Černý Petr zbyl na Sauvignon Stříbrný Sonberk 2016 p.s. (Sonberk a.s., Popice) pro vadu korku (druhá láhev bohužel nebyla k dispozici) a medailová restrikce postihla nefiltrovaný moravský zemský Sauvignon blanc 2016 (Ota Ševčík, Bořetice) z Bořetic, osobité rustikální víno, které na rozdíl od jiných více chutnalo, nežli vonělo (84 b.). Vyvážený černorybízový „kravák“ Sauvignon 2016 VOC (Ing. Josef Dobrovolný, Nový Šaldorf) s nádechem peprmintu (86 b.), jakož i heřmánkem doznívající Sauvignon Biowine 2016 v.z h. (Víno Natural Domin & Kušický s.r.o., Slovensko), jež zabodoval výrazným aroma maracuji čili zeleného Bon Pari (86 b.), předčili relativně subtilní květinkové Bordeaux Château Mezain 2016 (Bernard Despagne, Francie), pyšnící se zlatou medailí předloňského Concours Mondial du Sauvignon (84 b.). Naopak perfektně nazrálý, harmonický a vstřícně broskvově-vanilkový Sauvignon 2016 p.s. (Moravíno s.r.o., Valtice) navázal na zlato Valtických vinných trhů 2017 a stal se nejlépe hodnoceným moravským Sauvignonem (88 b.). Reminiscenci deštěm zkrápěné prašné polní cesty vyvolal pevně stavěný Sancerre Ambassadeur De Loire 2016 (Guy Saget, Francie), jemuž vínobuditelé nadělovali body obdobně štědře jako experti Falstaffu (89 b.). Velké zlaté medaili nadosah byl neodolatelně šťavnatý, komplexní Marlborough Clifford Bay Sauvignon Blanc Reserve 2016 (Villa Maria Estate, Nový Zéland), jehož aromatické spektrum zahrnovalo angrešt, černý bez, záblesky manga a rebarbory (90 b.). Vypadalo to na další triumf protinožců…
Nezhatilo jej premiérové andaluské Vino de la Tierra de Cádiz Sauvignon Blanc Cosecha Limitada 2015 (Manuel Aragón Baizán, Španelsko), které navzdory odpudivé zelené plastové zátce rozvinulo aroma kompotovaných nektarinek a kdoulí, nabídlo plné tělo a marcipánově-mandlový finiš (84 b.). Ambicím nedostálo ani robustní Sauvignonasse Goriška Brda Tokata 2015 (Edi Simčič, Slovinsko), vůní upomínající švestkovou bublaninu (83 b.), ani ostravskými kardiology nominovaný přiměřeně tělnatý barikový Sauvignon 2015 p.s. (Rodinné vinařství Sedlák, Velké Bílovice) s hruškově-broskvovým parfémem (86 b.). Z řady nevybočil hutný sedmihradský Sauvignon blanc 2013 Sec (Papp Péter, Rumunsko) doprovázený buketem šalvěje a mátového čaje (83 b.) a butikové valašské limetkově-kokosové Sauvignonasse S.V.S. 2013 Vin de Masă (Crama Bauer, Rumunsko) získalo stříbrnou medaili (85 b.). Zlato toliko atakovali přímočarý angreštový dolnokounický Sauvignon 2013 p.s. (Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice; 87 b.) a delikátně medový minerální Südsteiermark Kitzecker Sauvignon Blanc 2013 (Wohlmuth Gmbh, Rakousko), jenž byl v K.A.H.A.N.u stříbrný již jako mladé víno před pěti lety (87 b.).
Novošaldorfský trojboj ovládl nejstarší vzorek: Plnoštíhlý, mírně kopřivový Sauvignon Archioni Reserve 2009 p.s. (Modrý sklep – Agrodružstvo Nový Šaldorf) z Kraví hory (85 b.). Další „kravák“ v pořadí, útlejší Sauvignon 2011 p.s. (Vinařství rodiny Špalkovy s.r.o., Nový Šaldorf), charakterizoval závan rajčatového listí, pepře i sterilovaného hrášku (80 b.) a životaschopný moravský zemský Sauvignon blanc 2012 (Dobrá Vinice, Nový Šaldorf), jehož paleta vůní čítala suché sherry, nálev z babského ucha (šalvěj přeslenitá) a pečená jablka v županu většinu porotců neoslovil (81 b.). Perzistentní a srovnaný, angreštovým kompotem rezonující moravský zemský Sauvignon šedý 2012 (Josef Valihrach, Krumvíř), laureát zlaté medaile trenčínského Vinofora 2014, byl ověnčen stříbrem (86 b.). Hegemonii Nového Zélandu konečně narušilo Grand Vin Bordeaux Sec Château Doisy-Daëne 2011 (Pierre et Denis Dubourdieu, Francie). Jednalo se o svůdné, šťavnaté, chuťově bohaté víno, oplývající buketem bělomasé broskve s filigránským nádechem vanilky, skořice a hrušky máslovky, završené lékořicovým kořínkem. Honorováno bylo jubilejní desátou Velkou zlatou medaili v sedmnáctileté historii K.A.H.A.N.u (92 b.).
Body byly sečteny, etikety odhaleny, výsledky vyhlášeny a nastal čas enogastronomického snoubení. Tým restaurantu Noble servíroval kozí sýr v kabátku z anglické slaniny s červenou řepou a coby hlavní chod kuřecí prso plněné faší s vlašskými ořechy, jemnou sýrovou omáčku a krokety s bylinkami…
CHAMPION & VELKÁ ZLATÁ MEDAILE
Château Doisy-Daëne 2011 (Pierre et Denis Dubourdieu, Francie)
ZLATÁ MEDAILE
Marlborough Clifford Bay Sauvignon Blanc Reserve 2016 (Villa Maria Estate, Nový Zéland)
Sancerre Ambassadeur De Loire 2016 (Guy Saget, Francie)
Sauvignon 2016 pozdní sběr (Moravíno s.r.o., Valtice)
Niederösterreich Sauvignon Blanc 2017 (Hundschupfen Kellerei Hagn-Weine, Rakousko)
STŘÍBRNÁ MEDAILE
Südsteiermark Kitzecker Sauvignon Blanc 2013 (Wohlmuth Gmbh, Rakousko)
Sauvignon 2013 pozdní sběr (Vinařství Trpělka & Oulehla, Nové Bránice)
Sauvignon šedý 2012 moravské zemské (Josef Valihrach, Krumvíř)
Sauvignon 2016 VOC Znojmo (Ing. Josef Dobrovolný, Nový Šaldorf)
Sauvignon Biowine 2016 výber z hrozna (Víno Natural Domin & Kušický s.r.o., Slovensko)
Sauvignon 2015 pozdní sběr (Rodinné vinařství Sedlák, Velké Bílovice)
Sauvignon Green 2018 pozdní sběr (Znovín Znojmo a.s.)
S.V.S. 2013 Vin de Masă (Crama Bauer, Rumunsko)
Sauvignon Archioni Reserve 2009 pozdní sběr (Modrý sklep – Agrodružstvo Nový Šaldorf)
Sauvignon Vesnice Bavory-Perná 2018 moravské zemské (Gala vinařství, Bavory u Mikulova)
Marlborough Sauvignon Blanc Cellar Selection 2017 (Sileni Estates, Nový Zéland)
Autor: MUDr. Martin Křístek